Ανατροπή στο 9ο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ: Καθαρή νίκη της αριστεράς και ήττα του κυβερνητικού-μνημονιακού συνδικαλισμού

27

του Αντώνη Καραβά*

Από την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκύπτουν δύο σαφή συμπεράσματα:

Πρώτον, τα αποτελέσματα αποτελούν κόλαφο για τις παρατάξεις του μνημονιακού-κυβερνητικού συνδικαλισμού νέου και παλιού.

Η ΔΗΚΝΙ υποχωρεί κατά μία έδρα αλλά η συμπαράταξη ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ κυριολεκτικά καταρρέει. Τα αποτελέσματα αποτελούν κόλαφο όμως και για την παράταξη του Μετώπου που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς απώλεσε το 30% της δύναμης της  πληρώνοντας την μνημονιακή στροφή και την χωρίς προσχήματα υπεράσπιση της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας. Στό ίδιο το συνέδριο ήταν εξόφθαλμη η σύμπραξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΚ με τις δύο τελευταίες να μην κατεβάζουν ούτε ένα κείμενο και να στηρίζουν το Μέτωπο σε όλες τις ψηφοφορίες!!

Η επιδίωξη τους να επιστρέψουν την ομοσπονδία στις εποχές του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού του μοιράσματος της καρέκλας και της συνδιαλλαγής  με το υπουργείο πριν το 6ο συνέδριο το 2009 που ανέτρεψε την πλειοψηφία ΠΑΣΚΛαοπόδη- ΔΗΚΝΙΤσούκαλου, έπεσε στο κενό. Η πολιτική του διάλογου-απάτη με το υπουργείο για την δήθεν «επικαιροποίηση της συλλογικής συμφωνίας» αποκαλύφτηκε και συντρίφτηκε.

Τα αποτελέσματα αποτελούν μια καθαρή νίκη της αντιμνημονιακής-ριζοσπαστικής- αντικαπιταλιστικής αριστεράς που παρά τις διαφορές, στα μάτια της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών στήριξε ανυποχώρητα το προηγούμενο διάστημα την πάλη ενάντια στα μνημόνια και την λιτότητα μαζί με το υγειονομικό-εργατικό-λαικό κίνημα αλλά και μέσα στα νοσοκομεία την πάλη για μόνιμες προσλήψεις και αξιοπρεπεις συνθήκες εργασίας. Η ΔΗΠΑΚ και το Ενωτικό Κίνημα αρθροίζουν συνολικά 14 έδρες που δίνει αριθμητικά πλειοψηφία στο νέο Γενικό Συμβούλιο με 27 έδρες και επιτάσει την συγκρότηση αριστερού,αγωνιστικού προεδρείου στην ΟΕΝΓΕ.

Οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Ενότητας Ιατρών (ΡΕΙ)δώσαμε με επιτυχία την μάχη των εκλογών με το πολυτασικό ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, όχι μόνο λόγω του καλού εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για την άριστη συνεργασία με όλους τους συναγωνιστές του ψηφοδελτίου (των νηπίων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όπως μας είχε αποκαλέσει παραμονές των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Βαρνάβας από το πρωτοσέλιδο του ygeianet…)

Η ιστορία δεν τέλειωσε, συνεχίζεται και γράφεται με ανυπακοή: Αυτό μας είπε η μεγάλη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη ενάντια στην κυβέρνηση  Τσίπρα, αυτό μας επιβεβαιώνει η αγωνιστική ανάταση του γαλλικού Μάρτη ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ. Μπροστά στην μάχη του Ασφαλιστικού, όλα τα «σφυριά» πρέπει να χτυπήσουν μαζί για να ανατρέψουμε τον νόμο-σφαγείο, για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής. Η κοινή δράση της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής  αριστεράς για την οργάνωση και τον ξεσηκωμό των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των εργαζόμενων στην υγεία, η συγκρότηση  ενός  μαζικού απεργιακού παλλαικού μετώπου είναι απαραίτητη όσο ποτέ!

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

Στο Συνέδριο πήραν μέρος 211 αντιπρόσωποι και ψήφισαν 201:

ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ): 53 ψήφοι έδρες 7 (26%) εναντι 41 (16,4%) και 4.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή(ΑΡΣΙ,Νυστέρι, ΡΕΙ, ανένταχτοι): 52 ψήφοι έδρες 7 απο 5 (25%) έναντι 42 (16,8%) και 4.

Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ): 49 ψήφοι έδρες 7 (24%)  έναντι 80 ψήφοι (32%) και 9 έδρες.

ΔΗΚΝΙ (ΔΑΚΕ):  33 έδρες 4 (16%) έναντι 44 (17,6%) και 5.

Συμπαράταξη (ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ)13 ψήφοι έδρες 1 (6%)  έναντι ΠΑΣΚ 25 (10,0%) και 3 και ΙΑΣΥ (ΔΗΜΑΡ) – 8 ψήφοι (3,2%) και 1 έδρα.

                 Λευκό 1.

Αντιπρόσωποι στην ΑΔΕΔΥ

Για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ ψήφισαν 201 σύνεδροι και βρέθηκαν 198 έγκυρα ψηφοδέλτια, που κατανέμονται ως εξής:

ΔΗΠΑΚ:60 ψήφοι και 7 αντιπρόσωποι έναντι 42 και 5 αντιπροσώπων.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: 49 ψήφοι και 6 αντιπρόσωποι

 έναντι 47 ψήφοι και 6 αντιπρόσωποι.

Μέτωπο:  44 ψήφοι  και 5 αντιπρόσωποι έναντι 72 ψήφοι και 9 αντιπρόσωποι

ΔΗΚΝΙ: 32 ψήφοι και 4  αντιπρόσωποι έναντι 35 και 5 αντιπρόσωποι.

Συμπαράταξη 13 ψήφοι και 1 αντιπρόσωπος έναντι ΠΑΣΚ 22 και 3  και ΙΑΣΥ 7 ψήφοι και 1 αντιπρόσωπος.

Λευκό 1

* Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της Γραματείας της ΡΕΙ και του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Προηγούμενο άρθροΣήμα κινδύνου για τα νοσοκομεία της Κρήτης – Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11/4 στην 7η ΥΠΕ
Επόμενο άρθροΟ νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός δίνει τα ρέστα του…