Σήμα κινδύνου για τα νοσοκομεία της Κρήτης – Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11/4 στην 7η ΥΠΕ

25
nosokomeia-krish

nosokomeia-krish

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία οι πρόεδροι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου.


Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν μάλιστα παρέμβαση στη ΔΥΠΕ Κρήτης τη Δευτέρα το πρωί, προκειμένου για μια ακόμη φορά να προβάλουν τα προβλήματα των νοσοκομείων στη νέα διοίκηση και να διεκδικήσουν λύσεις.

Οι εργαζόμενοι βάζουν στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τόσο εργασιακά ζητήματα όσο και λειτουργικά των νοσοκομείων, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση, ενώ το γεγονός ότι λήγουν τον Σεπτέμβριο οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο κλινών, ακόμη και τμημάτων.
Το μήνυμα μάλιστα που στέλνουν στο υπουργείο υγείας είναι “ή αλλάζουν την πολιτική τους ή φεύγουν”.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΤΑ 35%
«Η δημόσια υγεία διαλύεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία αλλά όλες τις δομές υγείας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ό ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το θέμα της υγείας είναι πολιτικό και θα πρέπει το υπουργείο και η κυβέρνηση να καθορίσουν επιτέλους την πολιτική που θα εφαρμόσου στο δημόσιο τομέα υγείας και πρόνοιας.
«Η πολιτική βούληση θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και αυτό συνεπάγεται ότι άμεσα θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές της δημόσιας υγείας με ανθρώπινο δυναμικό όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και από την άλλη να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν αυτά τα δυο δεν γίνουν άμεσα σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας».
Ο κ. Θεοδοσάκης επεσήμανε ότι με πολύ λιγότερο προσωπικό τα νοσοκομεία καλούνται να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερο κόσμο, λόγω της αυξημένης προσέλευσης.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο που θα έπρεπε η δημόσια υγεία να έχει χαρακτήρα προνομιακό για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τεράστιο αγώνα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί πάνω από 35% στην προσέλευση στα νοσοκομεία», είπε.
Ο ίδιος τόνισε ότι ούτε το 2016 θα έλθει προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διαφυλάξουμε και τη δουλειά μας και το ρόλο μας και τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ή αλλάζουν την πολιτική τους εδώ και τώρα ή αλλιώς να σηκωθούν να φύγουν».

«Η κατάσταση στη δημόσια υγεία έχει χτυπήσει κόκκινο. Η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση έχει γονατίσει το νοσοκομείο και το προσωπικό», τόνισε ο κ.Γρηγόρης Κοκοβάκης, Γενικός γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε σημειολογικά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, «στο νοσοκομείο που ο υπουργός υγείας εργάστηκε σαν συνάδελφος».

«ΨΕΜΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ»
Στην έλλειψη διοίκησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.
«Η έλλειψη διοίκησης είναι ένα μεγάλο θέμα, είμαστε στον Άγιο Νικόλαο ένα χρόνο χωρίς διοικητή. Γενικά τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου είναι στον αυτόματο πιλότο και η κυβέρνηση αντί να βρει λύση κωλυσιεργεί. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Ζητάμε να τοποθετηθούν διοικητές με διαφάνεια και όχι με κομματικά κριτήρια και να επισπευτεί η διαδικασία. Διαφωνούμε με τον διοικητή-μάνατζερ και θέλουμε τα διοικητικά συμβούλια να παίζουν ενεργό ρόλο και η κάθε υπηρεσία να έχει τη διοίκηση στον τομέα της».
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η ΔΥΠΕ Κρήτης ψεύδεται όταν μιλάει για αύξηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων: «Είναι ψέμα γιατί περιλαμβάνονται και οι εφημερίες και οι πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού, ενώ παλιά δεν περιλαμβάνονταν, όπως επίσης και τα ακριβά φάρμακα που δίνονται από τα νοσοκομεία. Έτσι η αύξηση κονδυλίων που επικαλούνται δεν ισχύει».
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε επίσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά θέματα, ότι η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο έκοψε 20% από τις αμοιβές για τις πρόσθετες ώρες, για τα νυχτερινά και τις αργίες. «Ενώ επικαλούνται το φιλότιμό μας, μας κόβουν χρήματα από τις πρόσθετες ώρες. Θα έπρεπε οι υπουργοί υγείας των τελευταίων χρόνων να ονομαστούν υπουργοί φιλότιμου».

«ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Χονδροζουμάκης πρόεδρος εργαζομένων του Βενιζέλειου νοσοκομείου είπε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν τη συμπόνια που εκφράζει το υπουργείο υγείας, θέλουν πράξεις.
«Πριν μερικά χρόνια διαδηλώναμε μαζί με τον υπουργό υγείας. Αντί να λύσει τα προβλήματα που τα γνωρίζει από μέσα, γίνονται χειρότερα καθημερινά. Προσλήψεις δεν γίνονται, μειώνεται καθημερινά το προσωπικό και μας λέει ότι μας συμπονά. Δεν θέλουμε συμπόνια. Θέλουμε πράξεις, προσωπικό, χρηματοδότηση, και οι χρήστες υγείας να έχουν αυτό που πρέπει και που έχουν πληρώσει για αυτό».
Ο κ. Νίκος Νικητάκης από το νοσοκομείο Σητείας υπογράμμισε ότι φεύγουν από το νοσοκομείο 5 γιατροί τον Μάιο, ενώ τη Μεγάλη εβδομάδα δεν θα δουλεύει ούτε η παθολογική ούτε η χειρουργική κλινική, λόγω ελλείψεων. «Έχει καταντήσει ένα κέντρο υγείας. Πρέπει ή να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθη ή να φύγουν», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Παντιέρας, γεν. γραμματέας των εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων, σημείωσε ότι πολλά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εργασιακή εξουθένωση, και δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Για απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Βασίλης Δασκαλάκης.
«Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση κυριαρχούν. Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, όπως απογευματινά ιατρεία, μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ιδιωτικά συνεργεία κλπ».
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 970 θέσεις που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία μόνο 5 νοσηλευτές προβλέπεται να έρθουν. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων προβλέπεται 1 νοσηλευτής. Την ίδια ώρα οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτική υπηρεσία είναι 59 απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 12 συνάδελφοί μας επικουρικοί και τον Ιούνιο 15 συνάδελφοι 5μηνιτες».
Σε ό,τι αφορά τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου τόνισε ότι φτάνουν τις 5.700.000 ευρώ μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010. Ταυτόχρονα, για τους ανασφάλιστους έχει δοθεί το ποσό των 100.000.000 ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που σημαίνει 10.000 ευρώ για κάθε νοσοκομείο.
Τα κενά του προσωπικού παραμένουν τεράστια, υπογράμμισε ο κ. Δασκαλάκης. «Λείπουν 151 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.ά.) 131 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες & ρεπό ακόμη και από το 2014. Μόνο στο Νοσηλευτικό προσωπικό τα χρωστούμενα ρεπό είναι 1125 και ο αριθμός μεταβάλεται συνεχώς προς το χειρότερο.
Η ουρολογική κλινική, η μια χειρουργική αίθουσα, όλα τα κρεβάτια στην ΜΕΘ δεν έχουν επαναλειτουργήσει. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία εξετάσεις σε ορισμένα τμήματα μεγαλώνουν συνεχώς».

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους προέδρους των εργαζομένων για το θέμα του επικουρικού προσωπικού. Ο κ. Θεοδοσάκης τόνισε πως στο τέλος Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, με ό,τι αυτό σημαίνει στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού.
«Οι συνάδελφοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητάμε το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στη νομιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων και παράλληλα να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία σε όλες τις κατηγορίες».
Ο κ. Κοκοβάκης σημείωσε ότι 25 άτομα από το ΠΑΓΝΗ είναι επικουρικό προσωπικό. «Αν αποχωρήσουν πολλά τμήματα του νοσοκομείου δεν μπορούν να στελεχωθούν και θα κλείσουν. Το υπουργείο υγείας πρέπει να πάρει την ευθύνη να μονιμοποιήσει αυτό το προσωπικό διότι είναι απαραίτητο.
Τα πεντάμηνα δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ήδη τέλη Μαΐου φεύγει το προσωπικό αυτό κι πολλές μονάδες θα πρέπει να μειώσουν τα κρεβάτια και τη στελέχωση».
Ο κ. Μανουσάκης, υπογράμμισε: «Έχουμε 20 άτομα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των οποίων η σύμβαση λήγει τον Μάιο και τρία άτομα επικουρικό προσωπικό των οποίων η σύμβαση λήγει το Σεπτέμβρη. Αν φύγουν 23 άτομα αναγκαστικά θα πρέπει να κλείσουν τμήματα, κλίνες και να περιοριστούν δραστηριότητες».

Αναδημοσίευση από τη σελίδα goodet.gr

Tα σωματεία των Νοσοκομείων της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 στις 11:00 στην 7η Υ.ΠΕ. για συζήτηση με τη νέα Διοίκηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία της περιφέρειας και τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού.