Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών: Ενωμένοι απαντάμε στις απολύσεις

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ  ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η αντεργατική επίθεση που χρόνια τώρα εξαπολύουν οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Περισσότερες από 150 απολύσεις εργαζομένων πραγματοποίησαν τους τελευταίους  μήνες οι πολυεθνικές  εταιρείες TEVA, FRESENIUS, PHIZER SERVIE, MYLAN, SANOFI, TAKEDA. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη  3.000 απολύσεις  που έχουν γίνει στον κλάδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

 Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι ιατρικοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στο φάρμακο  έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί.

Απολύσεις, που για άλλη μια φορά βαφτίστηκαν οικιοθελείς αποχωρήσεις, εθελουσία έξοδος, κατάργηση γραμμής,  έγιναν στα πλαίσια των δήθεν  εσωτερικών αναδιαρθρώσεων των  εταιρειών  προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους (σε εταιρική γλώσσα  η «βιωσιμότητά» τους).  Είναι συνηθισμένο φαινόμενο άλλωστε, η κρίση να φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων που ως σύγχρονες Ιφιγένειες θυσιάζονται προκειμένου να φουσκώσουν  τα κέρδη τους οι εταιρείες.

Οι απολύσεις, δεν αποτελούν αποκλειστικότητα κάποιων εταιρειών. Έχουν  κοινή αιτία, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις  και  δεν είναι άλλη από την διατήρηση  του ποσοστού κέρδους, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, κατάργηση γραμμών, απολύσεις. Το ποσοστό κέρδους είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο όλες οι εταιρείες  επενδύουν ή αποεπενδύουν, προσλαμβάνουν ή απολύουν. Δεν υπάρχουν καλές και κακές εταιρείες, στην  νεοφιλελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει ηθική, οι εταιρείες πάντα παίρνουν τις αποφάσεις τους, αδιαφορώντας  για τη ζωή τη δικιά μας και των οικογενειών μας, αξιοποιώντας και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, για εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις τους.

Μονόδρομος για διέξοδο  είναι η συσπείρωση μας και ο συλλογικός αγώνας.

Δύναμη είναι η ενότητά μας.

Κανένας μόνος του. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στον αντεργατικό κατήφορο, μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας, έχοντας πάντα ξεκάθαρο ότι το φάρμακο, η υγεία, η ανθρώπινη εργασία  πρέπει πάψουν να λογίζονται σαν εμπορεύματα.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ