Σωματείο Ασκληπιείου: Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αναστέλλει την λειτουργία της! Και οι ασθενείς μας;

27
asklipieio

Εδώ και καιρό, από τότε που η χώρα μπήκε στον μηχανισμό επιτήρησης και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις από το 2010 έως και σήμερα αποφάσισαν ότι η υπεράσπιση του ΕΣΥ δεν αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, στο Ασκληπιείο της Βούλας ζούμε, κυριολεκτικά, μία ισορροπία του τρόμου: η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, η αυξανόμενη νοσηρότητα του πληθυσμού, έχουν οδηγήσει το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα Νότια προάστια σε συνεχή υποβάθμιση.

Το τελευταίο διάστημα, η πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να «αποδίδει  καρπούς». Κάθε μέρα, σε κάθε τμήμα και κλινική, παλεύουμε ενάντια στην έλλειψη υλικών, τρέχουμε για να διορθώσουμε απολύτως απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα που, λόγω παλαιότητας, χαλάνε συνεχώς, συσσωρεύουμε οφειλόμενα ρεπό αφού είμαστε λίγοι για να καλύψουμε τις ανάγκες… βαφτίζουμε την ανάγκη φιλοτιμία και δίνουμε το καλύτερο που μπορούμε, γιατί ο άρρωστός μας είναι, απλά, ένας από εμάς. Ένας άνθρωπος της δικής μας τάξης – για τους (λίγους) άλλους, υπάρχει το Mediterraneo

Υποχρηματοδότηση δεν σημαίνει, όμως, μόνο έλλειψη σε υλικά.  Σημαίνει, επίσης, μη αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων και αποσπασματική συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κι έτσι, αφού ζήσαμε περίπου έναν μήνα χωρίς Αξονικό Τομογράφο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξυπηρέτηση των ασθενών μας, (ένας Αξονικός τόοοοσο παλιός που θα έπρεπε ήδη να έχει αγοραστεί ο καινούργιος), αφού περιμένουμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα την επισκευή του Μαστογράφου μας…. σήμερα το Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αφού ο ανταγωνισμός των εταιρειών επισκευής και συντήρησης, σε καιρούς μνημονιακής επιτήρησης και υποχρηματοδότησης, θέτει εν αμφιβόλω την ασφαλή λειτουργία της Μονάδας.

Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, όμως, δεν είναι περιοδεύων θίασος, για να ψάχνουν σε ποιο Νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, θα συνεχίσουν την θεραπεία τους (αλήθεια, πώς έγινε η ενημέρωσή τους; πόσο κερδίζουν οι κλινικάρχες της περιοχής από αυτήν την εξέλιξη;). Χρειάζονται ένα ασφαλές ιατρικό-νοσηλευτικό περιβάλλον, χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης (και αγάπης) με τους θεράποντες ιατρούς και νοσηλευτές τους, βιώνουν μία πολύ δύσκολη και επώδυνη πραγματικότητα και δικαιούνται το σεβασμό μας.

Την ίδια ημέρα που οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς του Ασκληπιείου Βούλας έμαθαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους εδώ, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε έγγραφο, με το οποίο ζητάει εκ νέου εφαρμογή της ΠΝΠ της Άνοιξης 2015 και μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Νοσοκομείου στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μην γελιέστε. Δεν ανέλαβε ο κος Στουρνάρας την ανακατασκευή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ούτε την αγορά νέου Αξονικού Τομογράφου και Μαστογράφου. Προηγείται η πληρωμή των δόσεων στους δανειστές-τοκογλύφους.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Σ’ αυτό το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι. Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Διοικούντες, την 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους απέναντι σε μία πολύ ευαίσθητη ομάδα ασθενών. Απαιτούμε την άμεση, ασφαλή επαναλειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Διεκδικούμε, εν τέλει, το αυτονόητο: δραστική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, λεφτά για την Υγεία και όχι για τα κέρδη των τραπεζιτών.

Βούλα, 21/4/2016

ΤΟ Δ.Σ.