Θέατρο σκιών στη Βουλή από μνημονιακούς πρώην και νυν υπουργούς υγείας

loverdpolakis-600x272

Σαν σε θέατρο σκιών συγκρούστηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή οι πρώην με το νυν υπουργό υγείας, ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Ανδρ. Λοβέρδος με τον Π. Πολάκη με φόντο τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ και τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνόντων (δείτε σχετικό video ΕΔΩ).

Κοινό χαρακτηριστικό όσων συγκρούστηκαν ως διαφορετικοί, είναι ότι εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την ίδια μνημονιακή πολιτική στο χώρο της υγείας, με περικοπές στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που διαλύουν όλο και περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Οι πρώην (Λοβέρδος, Γεωργιάδης) εφάρμοσαν με πάθος τη μνημονιακή πολιτική με συνενώσεις και κλεισίματα Νοσοκομείων, με διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων, με πάγωμα των προσλήψεων και μεγάλες μειώσεις προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.

Οι νυν (Πολάκης , Ξανθός) ενώ προσπαθούν με πάθος να παρουσιάσουν ότι έχουν διαφορετική πολιτική, στην πράξη εφαρμόζουν κατά γράμμα τις μνημονιακές ρυθμίσεις που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015  και θα ξαναψηφίσουν και τώρα. Επί της ουσίας προσλήψεις δεν γίνονται και όσες εξαγγέλονται είναι με το σταγονόμετρο, ενώ οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι στάσιμοι  και μειωμένοι (αν συνυπολογιστεί ότι πλέον στους προϋπολογσιμούς περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για εφημερίες, πρόσθετες αμοιβές, ακριβά φάρμακα).

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό σκηνικό και υπό το βάρος των 6 ετών μνημονιακής πολιτικής, τα Νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας διαλύονται σταδικά και την ίδια ώρα οι φυσικοί αυτουργοί αυτής της διάλυσης σκιαμαχούν στη Βουλή για το ποιος φταίει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτατοντάδες κρεββάτια ΜΕΘ έκλεισαν  και έμειναν κλειστά λόγω της πολιτικής των κ.κ. Λοβέρδου και Γεωργιάδη, ενώ οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός όχι μόνο δεν έχουν ανοίξει κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ αλλά έκλεισαν άλλα 30 με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ το Νοέμβριο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, μοναδική λύση για να μπορέσει να υπάρξει ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και των περικοπών και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Το να τσακώνονται στη Βουλή μεταξύ τους οι εφαρμοστές της ίδιας  μνημονιακής πολιτικής στην υγεία, μόνο θέατρο σκιών μπορεί να χαρακτηριστεί.