Νοσοκομείο Άρτας: Και απλήρωτοι και καταγγελόμενοι…

Από τις αρχές του 2016, αυτό που συμβαίνει στο Νοσοκομείο της Άρτας σε ότι αφορά στην έγκριση και πληρωμή των εφημεριών του ιατρικού κι επιστημονικού προσωπικού αλλά και στην έγκριση και πληρωμή των προγραμμάτων εργασίας της νοσηλευτικής υπηρεσίας και του λοιπού προσωπικού, αποτελεί τουλάχιστον πανελλαδική πρωτοτυπία.

Πέντε μήνες μετά το ιατρικό προσωπικό και το επιστημονικό προσωπικό που εφημερεύει, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το τεχνικό προσωπικό που δουλεύει σε καθημερινές βάρδιες ( το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά), αλλά και όσοι έχουν υπερωριακή απασχόληση, είναι απλήρωτοι για την εργασία που παρέχουν. Κι αυτή τη φορά η πρωτοτυπία είναι ότι τα χρηματικά κονδύλια υπάρχουν και παραμένουν αδιάθετα.

Με ευθύνη της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου, ακόμη και σήμερα- Μάης 2016, δεν έχει ακόμη «ανακαλυφθεί» η νέα διαδικασία έγκρισης και πληρωμής των εφημεριών και των προγραμμάτων κυκλικού ωραρίου, κι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Και παρ’ όλο που τα νέα διορισμένα από το Υπουργείο Υγείας μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου, αρνούνται ότι έχουν αρμοδιότητα για αυτό, καταγγέλλουν τον τρόπο έγκρισης των εφημεριών που ακολουθούνταν στο παρελθόν αλλά ακολουθείτε και σήμερα από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ως μη-νόμιμο, δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει εγγράφως να πουν ποιος είναι ο …σωστός τρόπος. Η τοπική υπηρεσία Επιτρόπου δεν υπογράφει τα εντάλματα και τις καταστάσεις πληρωμών που συνοδεύονται από ότι έπραξε η νέα Διοίκηση να κάνει, αντ- αυτού τα στέλνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επί μήνες εκτυλίσσεται ένα »θρίλερ» για το ποιος έχει ποιες αρμοδιότητες κι ευθύνες και πως τις εκτελεί, και το αποτέλεσμα παραμένει στις πλάτες των εργαζόμενων που δουλεύουν απλήρωτοι.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι διορισμένα από την Κυβέρνηση μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου, αφού ουσιαστικά »νίπτουν τας χείρας τους» καταγγέλουν ταυτόχρονα μέσα από τον τόπικό τύπο  την τριμελή επιτροπή των Νοσοκομελιακών Γιατρών του Νοσοκομείου γιατί κατήγγειλανν το γεγονός, απευθύνοντας μάλιστα για τα μέλη της απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να καταγγέλουν συνδικαλιστικό όργανο, όπως η τριμελής των Γιατρών ότι τα μελη της» επέλεξαν να ασκήσουν ανοίκεια κριτική στους προϊσταμένους τους, για υπηρεσιακό ζήτημα». Μάλλον κάποιος πρέπει να πει στα μέλη της διοίκησης ότι τα συνδικαλιστικά όργανα δεν έχουν «υπηρεσιακή ιεραρχία. Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα

Ταυτόχρονα ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα λόγω βλάβης, τα περιστατικά προωθούνται στα τοπικά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που όμως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα 11 Μάη 2016, υπήρξε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ η οποία κι αποφάσισε τα εξής:

$1-  Συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που εξαγγέλθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 12 Μάη 2016 με αφορμή την Διεθνή Μέρα του Νοσηλευτή με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων, νέων και παλιών των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας και την λειτουργία του αξονικού τομογράφου.

$1-  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου καθ΄ολη την διάρκεια της στάσης εργασίας.

$1·         Κοινή συνέντευξη τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Τριμελούς επιτροπής των Γιατρών στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

$1- Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Δευτέρα 16 Μάη 2016, στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα υπάρχει ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Νοσοκομείου η οποία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε γενική συνέλευση με σκοπό την έναρξη επίσχεση εργασίας από 12/05/16 και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για την μη πληρωμή της εφημεριακής απασχόλησης.

Ακολουθούν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων και η ανακοίνωση της τριμελούς των Γιατρών του Νοσοκομείου Άρτας

 

 

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας

Σήμερα, Τετάρτη 11 Μάη 2016, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου με θέμα την μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και νυχτερινών για το 2016.

Το Νοσοκομείο Άρτας είναι το μόνο Νοσοκομείο στη χώρα που ενώ υπάρχουν τα κονδύλια για τις εφημερίες ιατρικού κι επιστημονικού προσωπικού, και για τα νυχτερινά και αργίες για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ΔΕΝ έχει υπάρξει καταβολή τους από τις αρχές του 2016 κι οι εργαζόμενοι συνολικά παραμένουν απλήρωτοι. Και τώρα έχουμε Μάη.

Τον τελευταίο μήνα (Απρίλης 2016 ) ζούμε παράλληλα υπό ένα κλίμα τρομερών πιέσεων κι αστυνομικού θρίλερ για το ποιος φταίει, αν φταίει, ποιος θα την «πληρώσει», ποιος έχει ποιες αρμοδιότητες κι ευθύνες και πως τις εκτελεί.

Τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Από τις αρχές του 2016, τα νέα διορισμένα μέλη του ΔΣ και χωρίς να υπάρχει ακόμη Διοικητής, αρνούνται ότι έχουν αρμοδιότητες έγκρισης προγραμμάτων εφημεριών και βαρδιών, χωρίς γραπτώς να υποδεικνύουν ποιος είναι ο αρμόδιος και σε πλήρη αναντιστοιχία με τον προηγούμενο τρόπο έγκρισης, αλλά και με αυτόν που ακολουθείτε και τώρα σχεδόν συνολικά σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, η επίτροπος να μην θεωρεί τα εντάλματα και να τα στέλνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι.

Απέναντι στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εργαζόμενους, τα διορισμένα μέλη του ΔΣ, μόλις χθες ( 10 Μάη 2015) με γραπτή τους ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης, αποποιούνται κάθε ευθύνη, κατηγορούν κι εμμέσως απειλούν, τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ( αιρετό συνδικαλιστικό όργανο υπό την ΕΙΝΗ και την ΟΕΝΓΕ) που ανέδειξαν ως όφειλαν το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων και συνολικά τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, όχι μόνο ως συνυπεύθυνους για την μη πληρωμή τους, αλλά και για « μη έλλογη και συνετή διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων» και για συνέργεια σε  «μη νόμιμο, διαφανή κι αποτελεσματικό τρόπο» διοίκησης του νοσοκομείου.

Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση των διορισμένων μελών του ΔΣ του Νοσοκομείου, που αντί να ζητήσουν συγνώμη για την ανεπάρκεια που επέδειξαν και σήμερα βρισκόμαστε απλήρωτοι, ζητάνε και τα ρέστα.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων αποφάσισε ότι σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα, θεωρώντας υπεύθυνη την νέα Διοίκηση, το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση αφού πια τα εντάλματα και οι καταστάσεις πληρωμής βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κυβέρνηση από την μια με ΠΝΠ παίρνει τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, βάζει το λαό και τον τόπο υπό μόνιμο καθεστώς μνημονίου, ανατρέπει τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, κάνει φοροεπιδρομή με οριζόντιους φόρους, εξαπολύει πογκρόμ κατά του κόσμου της δουλειάς, εξαθλιώνει την κοινωνία, ξεπουλάει λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, δημόσια περιουσία, εμπορευματοποιεί κοινωνικά αγαθά και από την άλλη κάνει τον «κινέζο» και επιχειρεί μέσω των διορισμένων μελών του ΔΣ να μεταθέσει τις ευθύνες που έχει, στις πλάτες των εργαζομένων του Νοσοκομείου για το γεγονός του ότι εδώ και 5 μήνες είμαστε απλήρωτοι.

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου μας είναι εκτός λειτουργίας εδώ κι ένα μήνα περίπου λόγω βλάβης, τα περιστατικά κατευθύνονται στα τοπικά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα οποία αδυνατούν να παρέχουν πλήρη κάλυψη του εύρους των περιστατικών και των αναγκών. Απαιτείται άμεσα διαδικασία επισκευής του υπάρχοντος για λόγους δημοσίου συμφέροντος κι έναρξη διαδικασιών για την αγορά νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου, αφού ο συγκεκριμένος λειτουργεί στο Νοσοκομείο εδώ και 15 χρόνια κι έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε:

$1·         Συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που εξαγγέλθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 12 Μάη 2016 με αφορμή την Διεθνή Μέρα του Νοσηλευτή με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων, νέων και παλιών των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας και την λειτουργία του αξονικού τομογράφου.

$1·         Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου καθ΄ολη την διάρκεια της στάσης εργασίας.

$1·         Κοινή συνέντευξη τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Τριμελούς επιτροπής των Γιατρών στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

$1·         Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Δευτέρα 16 Μάη 2016, στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για το τσάκισμα του κλίματος τρομοκρατίας κι απειλών στους χώρους δουλειάς, για ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις κι αμοιβές που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, για δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό χωρίς λογιών λογιών εργολάβους, για την ανατροπή όλων των μνημονίων νέων και παλιών και όλων όσων τα εφαρμόζουν και τα υλοποιούν.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας

Άρτα, 11 Μάη 2016

 

ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ Γ. Ν. ΑΡΤΑΣ

Άρτα 6/5/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιατροί θύματα της ανευθυνότητας

Δυστυχώς διεκδικούμε πανελλήνια πρωτοτυπία για τον τρόπο που καταλήξαμε να μην πληρωθούμε τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου και κινδυνεύουμε να μην πληρωθούμε και τους επόμενους μήνες. Ηαιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η πρωτοφανής ανικανότητα, αδυναμία και αδιαφορία των οργάνων διοίκησης του νοσοκομείου μας.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες και στο νοσοκομείο μας δεν έχει οριστεί διοικητής (εκτελεί χρέη ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας) παρά έχουν αντικατασταθεί μόνο τα δυο διορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από αυτήν την βραδύτητα ήταν αναμενόμενο να προκύψουν όπως είναι λογικό προβλήματα οργάνωσης και διοίκησης του νοσοκομείου.

Στην περίπτωση μας όλα ξεκίνησαν στις 04/01/16 όταν το νέο Δ.Σ.: α) ΔΕΝ εγκρίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Ιανουαρίου που υπέβαλλε ο αναπληρωτής Διοικητής για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια γιατί όπως αναφέρει δεν είναι στην διοικητική του δικαιοδοσία. β) ΔΕΝ συζητά (δεν υπάρχει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης) το ετήσιο πρόγραμμα εφημεριών του ιατρικού προσωπικού και γ) με μια βιαστική και απερίσκεπτη ενέργεια στηριζόμενο στην ελλιπή συγκρότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου (την οποία γνώριζε από 24/11/15) έκρινε όλες τις αποφάσεις του 2016 άκυρες μαζί και τις γνωμοδοτήσεις που είναι απαραίτητες για την έγκριση των εφημεριών, ενώ αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις είναι ακυρωτέες και όχι άκυρες.

Με τη σειρά του ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής Διοικητής: α) ΔΕΝ υπέβαλλε ετήσιο πρόγραμμα εφημεριών για έγκριση προς το Δ.Σ. και β) ΔΕΝ ενέκρινε τα προγράμματα εφημέρευσης που υποβλήθηκαν στην επίτροπο και ως διοικητής.

Με τις παραπάνω ενέργειες καταστρατηγήθηκαν διατάξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου να μην εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα για να πληρωθεί η εφημεριακή απασχόληση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Δηλαδή τα χρήματα ήρθαν στο νοσοκομείο αλλά δεν μπόρεσαν τα όργανα Διοίκησης και οι υπηρεσίες του να τα εκταμιεύσουν γιατί κατατέθηκαν ελλιπή και εκπρόθεσμα τα απαιτούμενα έγγραφα.

Παρά το γεγονός ότι όλα ήταν γνωστά στους κύκλους της Διοίκησης από την επομένη της συνεδρίασης της 04/01/16, η ενημέρωση στους συναδέλφους έγινε με διαρροές στις 19/04/16 και χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη της λανθασμένης διαχείρισης, ξεκίνησαν να  διατυπώνονται αλληλοκατηγορίες από την διοίκηση προς τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και αντίστροφα.

Επειδή, λοιπόν, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε να ακούμε υποσχέσεις, «θα δούμε» και ασάφειες, είμαστε αναγκασμένοι να βαδίσουμε πάλι στο δρόμο της διεκδίκησης. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε γενική συνέλευση με σκοπό την έναρξη επίσχεση εργασίας από 12/05/16 και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για την μη πληρωμή της εφημεριακής απασχόλησης.

 

Η Τριμελής επιτροπή

Γκιόκα Ελένη

Λαγός Νικόλαος

Πασιάς Ιωάννης