Ατομικές συμβάσεις καθαριότητας: ο εργασιακός μεσαίωνας φεύγει, ο εργασιακός μεσαίωνας έρχεται

xeimonas

του Γιώργου Μανουσάκη

Στην τελετή υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας για τον καθαρισμό (30) και τη φύλαξη (5) στο νοσοκομείο Καλαμάτας για πρώτη φορά σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας, παρέστη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για ένα καινούριο καθεστώς που βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα -όπως τον χαρακτήρισε- των εργολαβικών γραφείων και δίνει το δικαίωμα στους ίδιους τους εργαζόμενους να υπογράφουν απευθείας συμβάσεις με τη διοίκηση.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Πολάκης είναι ότι με τις νέες ατομικές συμβάσεις των Νοσοκομείων ξεκινά ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας,αφού οι εργαζόμενοι

  • δεν θα δικαιούνται κανονική άδεια 
  • δεν θα δικαιούνται αναρρωτική άδεια
  • δεν θα δικαιούνται επιδόματα εορτών και διακοπών
  • Δεν θα δικαιούται ήοποιοδήποτε άλλο επίδομα που τυχόν χορηγείται στους εργαζόμενους, με βάση σύμβαση εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπόδειγμα ατομικής σύμβασης που περιλαμβάνεται στη σχετική εγκύκλιο του υποουργείου Υγείας (δείτε την ΕΔΩ) αναφέρεται ρητά στους όρους της σύμβασης «Η παρούσα σύμβαση δεν διέπεται από τις διατάξεις περί εξαρτημένης εργασίας. Ως εκ τούτου, ο/η δεύτερος/η συμβαλλόμενος/η δεν δικαιούται δώρα Εορτών και οποιοδήποτε άλλο επίδομα που τυχόν χορηγείται στους εργαζόμενους, με βάση σύμβαση εργασίας.».

Πρόκειται για εγκαθίδρυση εργασιακών συνθηκών  μεσαίωνα με τη βούλα πλέον του κράτους και της υποτίθεται αριστερής κυβέρνησης του κ. Πολάκη, που καταργεί στην πράξη εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Και παρόλαυτα, ο κ. Πολάκης και τα παπαγαλάκια του έχουν το θράσος και πανηγυρίζουν ότι διώχνουν τους εργολάβους και το παίζουν και «αριστεροί»!

Το ερώτημα είναι απλό και περιμένει απάντηση εδώ και καιρό: Γιατί οι κυβέρνηση διώχνοντας τους εργολάβους δεν προσλαμβάνει τις καθαρίστριες με συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα;

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ