Καταγγελία από το σωματείο Σισμανόγλειου για την απόπειρα βιασμού σε ασθενή και νοσηλεύτρια

23
nos sismanogleio

nos sismanogleio

Δελτίο τύπου – καταγγελία για το θέμα της απόπειρας βιασμού ασθενούς και νοσηλεύτριας από νοσηλευόμενο στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου , εξέδοσε το Σωματείο Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών. Στην ανακοίνωση μεταξύ  άλλων αναφέρεται ότι θα υποβληθεί από το σωματείο μυνητήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου. και την παραβίαση του αριθμού των εισαγγελικών εισαγωγών που επιτρέπεται να νοσηλεύονται στη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ (Σ.Ε.Γ.Π.Ν.Α.Σ)
151 26 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2132058442 – ΦΑΞ 2108043182
Μαρούσι: 26/05/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

To ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Σισμανόγλειο καταγγέλει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαράδεκτη εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας σωρευτικά όλα αυτά τα χρόνια από τις πολιτικές ηγεσίες του υπ. Υγείας και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις ψυχιατρικές κλινικές των ψυχιατρικών κλινικών των νοσοκομείων όπως και του Σισμανογλείου.

Οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων εξακολουθούν να σηκώνουν, πέρα και πάνω απ’ το ρόλο και τις δυνατότητές τους, το υπέρογκο βάρος της ψυχιατρικής εφημερίας και της αντιμετώπισης εισαγγελικών περιστατικών.

Αυτή είναι και η αιτία του προχθεσινού περιστατικού στη ψυχιατρική κλίνική του Σισμανογλείου που βέβαια δεν ήταν και το μόνο αφού κατ΄ επανάληψη οι συνάδελφοι έχουν καταγγείλει βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς κλπ., από ασθενείς που δεν έπρεπε να νοσηλευόνται σε ψυχιατρικές κλινικές ανοιχτού τύπου όπως αυτή του Σισμανογλείου.

Πως είναι δυνατόν μια κλινική όπως η ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου που είναι δομημένη από την δημιουργία της και με βάση τον κανονισμό και το πλαίσιο λειτουργίας της, να είναι ανοιχτού τύπου, να μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιστατικά που είναι απαραίτητο να νοσηλευτούν σε ψυχιατρική κλινική κλειστού τύπου;
Σύμφωνα με παλαιότερη υπουργική απόφαση που δεν έχει αλλάξει έως σήμερα, της τότε υφυπουργού Υγείας – Πρόνοιας Χρ. Σπυράκη, “τη σταθερή ψυχιατρική εφημερία έπρεπε να καλύπτουν τέσσερις μέρες τη βδομάδα το ΨΝΑ και το «Δρομοκαΐτειο», έχοντας ως «πλαφόν» εισαγωγών εισαγγελικών περιστατικών τα 20 τη βδομάδα και οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων, με μέγιστο αριθμό εισαγγελικών εισαγωγών τις τέσσερις το μήνα”.

Με το 80% των νοσηλευομένων της να είναι εισαγγελικά περιστατικά και μάλιστα σε μόνιμη βάση, πως μπορεί να εξασφαλιστεί ασφαλές περιβάλλον για ασθενείς και εργαζόμενους;

Μόνο στη Γενική Ψυχιατρική Εφημερία του προηγούμενου Σαββάτου (που συνέβει και το εν λόγω περιστατικό) από τις 8:00πμ έως 2:30μμ, εισήχθησαν 5 ασθενείς με βίαιη και επιθετική συμπεριφορά έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. Οι νοσηλευτές ήταν 2 στη βάρδια, αλλά και τις επόμενες βάρδιες, κάτι πολύ συνηθησμένο, και όπως είναι απόλυτα σαφές ο αριθμός αυτός δεν εγγυάται την ασφάλεια νοσηλευομένων και προσωπικού (τις περισσότερες φορές στη βάρδια είναι δύο νοσηλεύτριες)!!

Οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων είναι τραγικά επικίνδυνες. Τα μεροκάματα του τρόμου δεν έχουν τέλος αφού οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, με 2 νοσηλευτές στη βάρδια και μάλιστα χωρίς επιμελητές ασθενών, για να ανταποκριθούν σε δεκαπέντε και πλέον εισαγγελικά περιστατικά πολλά από αυτά διεργερτικά και επικίνδυνα.

Μετά την απώλεια της ζωής του συναδέλφου μας στο ξενώνα εφήβων “Το Σπίτι” πριν 2 χρόνια δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Γι αυτό ομόφωνα το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων αποφάσισε να καταθέσει μυνητήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για:

  • τη παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.
  • τη παραβίαση του αριθμού των εισαγγελικών εισαγωγών που επιτρέπεται να νοσηλεύονται στη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα το ΔΣ απαιτεί να εφαρμοστεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής, να εφαρμοστεί η νομοθεσία αναφορικά με τα εισαγγελικά περιστατικά, καθώς και να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές αλλά και επιμελητές ασθενών (τροποποιώντας άμεσα τον οργανισμό του Νοσοκομείου) προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη νοσηλευτική παρέμβαση προς τους ασθενείς και ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ