Επιμένει στις συνδικαλιστικές διώξεις η Διοίκηση του ΕΚΑΒ

25

Μαζική παράσταση στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ έκανε την Παρασκευή 3/6 το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ ζητώντας την ανάκληση των εκδικητικών μετακινήσεων του προεδρείου του Σωματείου που έχουν στόχο τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ κατήγγειλαν την προσπάθεια να φιμωθεί το Σωματείο των Εργαζομένων και επισήμαναν ότι την προσπάθεια παρεμπόδισης της Συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει.

Παρά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ αρνήθηκε να ανακαλέσει τις μετακινήσεις των μελών του προεδρείου του Σωματείου.

Το Σωματείο δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα τις επόμενες μέρες για να μην περάσει το κύμα τρομοκρατίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών,.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ Καρακατσανόπουλος, φρόντισε να «απουσιάζει» την ώρα της παρέμβασης του Σωματείου και των συνδικαλιστών από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ.

Μελανό σημείο η στάση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του Σωματείου που αρνήθηκε στη συνεδρίαση του Σωματείου να πάρει θέση για τις συνδικαλιστικές διώξεις δίνοντας ουσιαστικά «άφεση αμαρτιών» στις αποφάσεις της Διοίκησης.

Από την πλευρά του ΜΕΤΑ στην παράσταση παραβρέθηκαν ο Αν. Ταμίας της ΠΟΕΔΗΝ Ανδρέας Μακρής καθώς και τα μέλη του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ Πασχάλη Βιβή και Καραβάς Αντώνης.

Τα μέλη του ΜΕΤΑ αφού κατήγγειλαν την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης. Τόνισαν επίσης ότι προκειμένου να περάσουν τα μνημονιακά που βρίσκουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις θα εντείνουν τον αυταρχισμό και το κλίμα τρομοκρατίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα βρεθούν δίπλα στο σωματείο του ΕΚΑΒ.

Το ΔΣ του Σωματείου του ΕΚΑΒ μετά την παράσταση συνεδρίασε και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΘΕΜΑ:  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

   Το διάστημα που προηγήθηκε παρατηρήθηκαν από μέρους της Διοίκησης παρεμβάσεις-απειλές για :

1)      Τηλεοπτικές συνεντεύξεις μελών του Σωματείου και εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

2)      Προφορικές απειλές σε μέλη του Σωματείου.

3)      ‘’Απουσιολόγοι’’ σε επισχέσεις εργασίας.

4)      Προσπάθεια παρεμπόδισης απεργιακών κινητοποιήσεων μέσω Αστυνομίας.

   Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η χθεσινή κίνηση της Διοίκησης να θέσει το Προεδρείο του Σωματείου στην διάθεση του γραφείου Κίνησης Ασθενοφόρων, θεωρώντας την εργασία στο Ασθενοφόρο ως τρόπο τιμωρίας και τόπο εξορίας, προσβάλλοντας την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου αλλά και τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτό.

   Αυτό έγινε για λόγους εκδίκησης μετά και την παρέμβαση- παράσταση του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στον χώρο συνεδρίασης του Υ.Σ (1/6/2016) για να μην συζητηθεί θέμα μεταθέσεων που αφορούσε ενδυνάμωση τομέων, χωρίς να έχει γίνει πραγματική καταγραφή των ελλείψεων αλλά για κάλυψη ρουσφετολογικών αιτημάτων κατ’ εντολή του Υπουργείου Υγείας.

   Βέβαια οι κινήσεις ‘’τρομοκρατίας’’ έχουν κι άλλο στόχο, να απαγορεύσουν και την καθημερινή επαφή των εργαζομένων με τους εκπροσώπους τους και κατ’ επέκταση με τα καθημερινά  και άλυτα προβλήματά τους, που αφορούν τόσο τους ίδιους αλλά και τους πολίτες που κάνουν χρήση του ΕΚΑΒ.

   Μετά και το κάλεσμα του Σωματείου στην ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ για να ενημερωθούν για τις αυθαίρετες ενέργειες της Διοίκησης κατά των εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, αντιπροσωπείες τους ήρθαν στο αμφιθέατρο της Υπηρεσίας μας, όπου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και ενημερώθηκαν για όλες τις ενέργειες της Διοίκησης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν ο μόνος παρών από πλευράς Διοίκησης εκείνη την ώρα (ο Πρόεδρος ‘’όλως τυχαίως απουσίαζε’’) και με την συμπεριφορά του και σήμερα εξέθεσε τον θεσμικό του ρόλο, τον εαυτό του αλλά και αυτούς που τον τοποθέτησαν στην σημαντική αυτή θέση.

   Συνάδελφοι,

ό,τι κερδίσαμε σαν εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις σκληρές μάχες που δώσατε μαζί με το Σωματείο  και μόνο, όπως :

1.      «Σπάσιμο μνημονιακών δεσμεύσεων (Ιούλιος 2015 : δαπάνη στολής, εκτός έδρας, ασφάλιση Πληρωμάτων)

2.      Πτητική αποζημίωση, υπόσχεση νομοθετικής ρύθμισης Δεκεμβρίου 2014

3.      Δεκέμβριος 2015 : καταφέραμε να πετύχουμε αύξηση προϋπολογισμού για να πληρωθεί ακέραιος ο μήνας

4.      Διαδικασίες μεταθέσεων σε σύνδεση με την κατανομή της νέας προκήρυξης των 100 θέσεων και Προεδρικό Διάταγμα που καταθέσαμε για αξιοκρατία στις μεταθέσεις.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που η Διοίκηση ούτε καν γνώριζε έγκαιρα και που δεν είχε τρόπο και ικανότητα να επιλύσει.

  Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της  ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ που παρέστησαν στο σημερινό κάλεσμα, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, το Σύλλογο συνταξιούχων του ΕΚΑΒ που με λύπη του βλέπει τα σημερινά πρωτοφανή και γι’ αυτούς δρώμενα και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη και ενότητα να παλεύουμε για να παραμείνει όρθιο το ΕΚΑΒ ώστε και οι Εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι, χωρίς φωνή, απέναντι σ’ όλα αυτά που βιώνουν αλλά και προς τους πολίτες που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και θέλουμε να τους κοιτάμε στα μάτια με αξιοπρέπεια.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

   
   

Μαθιόπουλος Γεώργιος

Μπαρκονίκος Χρήστος