Παύλος και Ανδρέας πανηγυρίζουν αλλά οι «δικοί» τους αριθμοί τους διαψεύδουν

του Κόνιαρη Χρήστου *

Στις 31 Μαΐου είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο του Υπ. Οικονομικών (2/51568/ΔΠΓΚ)  με θέμα την κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων του Δημοσίου για το 2017.

 Από τους περιορισμούς που θέτει το Υπουργείο αλλά και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που έχουμε κάνει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι η πολιτική των μνημονιακών περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση της υγείας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.

Έχουμε επίσης επισημάνει ότι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο σταθερότητας 2016-2019, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα  και ακολουθείται κατά γράμμα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν αφήνει περιθώρια για να βγει η υγεία από τη μέγγενη της λιτότητας και των περικοπών.

Το υπουργείο Οικονομικών με το έγγραφο αυτό βάζει τους περιορισμούς μέσα στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι φορείς του Δημοσίου ορίζοντας ταυτόχρονα τα ανώτερα όρια στις δαπάνες ανά κατηγορία.

Ειδικότερα για τον χώρο της υγείας η κρατική χρηματοδότηση κινείται κάτω από τα όρια των εκταμιεύσεων του έτους 2015 που έφτασε στο 1.45 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικά έξοδα, αν αφαιρεθούν οι δαπάνες για πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες, που ανέρχονται στα 321 εκατ. ευρώ και στην ουσία αποτελούν δαπάνες μισθοδοσίας, για όλους τους φορείς της Υγείας (Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ ΝΠΙΔ κλπ) ανέρχεται στο ποσό των 1.962 εκατ. ευρώ.  

Έτσι λοιπόν για το 2017 συνολικά η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία μόλις που φτάνει στο 2,4% ενός καταβαραθρωμένου ΑΕΠ.  Έχουμε λοιπόν και το 2017 συνέχιση της πιο ακραίας πολιτικής λιτότητας με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και τις παροχές προς τους πολίτες.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε το γεγονός ότι σχεδόν 2 εκατ. ανασφάλιστοι θα καλυφθούν για υπηρεσίες υγείας σε ένα βαθμό από τις δημόσιες δομές είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας και για το 2017 είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων.

Ειδικότερα η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για το 2017 φτάνει στο ποσό των 1.170 εκατ. ευρώ  αν μάλιστα σε αυτό συμπεριληφθούν και τα ψίχουλα των 13 εκατ. ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι παρά το γεγονός τα χρέη των Νοσοκομείων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο οικονομικών φτάνουν τα 1.2 εκατ. ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών και για αυτά δεν εγγράφει ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή τους το 2017.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι για το 2017 προκειμένου να «ισοσκελιστούν» έσοδα και δαπάνες εγγράφονται 900 εκατ. ευρώ έσοδα των Νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ που είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτά. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα καλυφθεί αυτό το κενό; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν θα καλυφθεί και θα συνεχιστεί η περικοπή δαπανών με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε υλικά και το κλείσιμο μονάδων και υπηρεσιών.

Το ύψος της δαπάνης για μισθοδοσία και για το 2017 παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν προβλέπονται προσλήψεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη στελέχωση των Νοσοκομείων.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι συνεχίζεται η αλχημεία της εμφάνισης των χρημάτων που δίνονται για πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες γιατρών ως χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ για λειτουργικές δαπάνες να βγουν «φουσκωμένα» τα νούμερα.

ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ

Από τις περικοπές και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς δεν «ξεφεύγει» βεβαίως και ο ΕΟΠΥΥ. Η κρατική χρηματοδότηση παραμένει στα απαράδεκτα χαμηλά σημερινά επίπεδα (526 εκατ. ευρώ) γεγονός που έχει οδηγήσει τον οργανισμό να χρωστά πάνω  από 3 δις ευρώ σε ιδιώτες και δημόσια Νοσοκομεία. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι δεν δίνεται στον οργανισμό και το 2017 ούτε ένα ευρώ για αποπληρωμή αυτών των ποσών που χρωστά ο οργανισμός.

Αντίστοιχα η χρηματοδότηση των ΠΕΔΥ, που έχουν στην ευθύνη τους τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παραμένει στα απαράδεκτα χαμηλά σημερινά επίπεδα (92 εκατ. ευρώ). Γι αυτά και οι εξαγγελίες για ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Μετά από όλα αυτά είναι εύλογο το ερώτημα από πού αντλούν την αισιοδοξία και πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη στο Υπουργείο Υγείας; «Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» θα λέγαμε εμείς ή ασκήσεις θάρρους όπως θα έλεγε και ο φιλικά προσκείμενος στην Κυβέρνηση κ. Λαζόπουλος.

Για την κοινωνία και τους εργαζόμενους όμως ένας δρόμος μένει. Η ανατροπή αυτών των πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και όσων τις υπηρετούν.

* Μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών