Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού: Διακήρυξη για τις εκλογές του Σωματείου στις 15-16 Ιουνιίου

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας διεξάγονται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Το 3ο μνημόνιο, που σύσσωμο ψήφισε το μνημονιακό μπλοκ, αναβαθμίζεται με τον αυτόματο «κόφτη» και μετατρέπεται σε μνημόνιο διαρκείας. Η υποθήκευση και η εκχώρηση της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου μετατρέπει τη χώρας μας σε αποικία. Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των συντάξεων και η μετατροπή τους σε προνοιακά επιδόματα, η αύξηση των εισφορών και τα νέα φορολογικά βάρη, εξανεμίζουν ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα μας ώστε να διασφαλίζονται τα χρήματα για την αποπληρωμή του απεχθούς χρέους στους δανειστές – τοκογλύφους.

Η «συνθηκολόγηση» και η υποταγή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις απαιτήσεις της τρόικας έχει σπείρει δυστυχώς ανάμεσα στις τάξεις μας την απογοήτευση και έχει οδηγήσει το πιο αγωνιστικό κομμάτι του εργατικού κινήματος να δίνει τη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία, που συγκροτήθηκε και μεγάλωσε σε μια περίοδο που δινόταν η μεγάλη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις υπηρετούσαν, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στα μέτρα που προωθούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε πλήρη σύμπλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θέλει αυτή την κρίσιμη ώρα να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας πει καθαρά ότι η μάχη αυτή δεν έχει ακόμα κριθεί.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται καθημερινά μπροστά μας είναι αν μέσα από την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, είτε αυτά εμφανίζονται ως υλοποίηση συμφωνιών με την τρόικα είτε ως παράλληλα προγράμματα μπορούν να υπάρξουν λύσεις στα συσσωρευμένα εργατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στην ουσία τίθεται το ερώτημα αν μπορεί μέσα σε αυτά τα πλαίσιο να αλλάξει έστω και ελάχιστα η ζωή μας προς το καλύτερο.

Εμείς έχουμε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι μνημόνια, νεοφιλελευθερισμός και εργατικά δικαιώματα είναι στοιχεία που δεν μπορούν να συνδυαστούν. Αυτό δεν μας οδηγεί βεβαίως στην απόφαση να εγκαταλείψουμε τους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας.

Η απουσία προσλήψεων, η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι μειώσεις σε μισθούς, οι πετσοκομμένες πρόσθετες αμοιβές (Κυριακές, νύχτες, αργίες) των περισσοτέρων, οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τους εργαζόμενους στα συνεργεία και τους επικουρικούς, τα ρουσφέτια, η ευνοιοκρατία, ο εκφοβισμός και ο αυταρχισμός επιβεβαιώνουν αυτή την κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της χαμένης ευκαιρίας αυτό που εύκολα θεριεύει είναι ο ατομικισμός κι η επικράτησή του απέναντι στη συλλογικότητα. Η λογική του ατομικού «βολέματος»  πολλές φορές οδηγεί συναδέλφους μας να στοιχίζονται σε ψηφοδέλτια για να ωφεληθούν προσωπικά αργότερα ή να προσκολλώνται σε αυτούς που υπηρετούν την κυβέρνηση. Όμως αλήθεια, μπορούν να βολευτούν  με την έλλειψη προσωπικού που έχουμε και τις αναγκαίες προσλήψεις να υπάρχουν μόνο στην ατζέντα της αστείας επικοινωνιακής προπαγάνδας των υπουργών; Μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των χαμηλών μισθών; Το μεγάλο πλήθος των συναδέλφων συνεχίζει να πολτοποιείται καθημερινά στο χωνευτήρι του Ευαγγελισμού με συνθήκες που επηρεάζουν δραματικά και την προσωπική τους ζωή. Συνάδελφοι που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια παλεύουν με τον εαυτό τους για να σταθούν δίπλα στον άρρωστο με ήθος κι επαγγελματική αξιοπρέπεια ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι εξουθενώνονται.

Απέναντι σε αυτή την εργασιακή βαρβαρότητα οι «απαντήσεις» που δίνονται είναι διαφορετικές και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από διαφορετική σκοπιά.

Κάποιοι στο όνομα της υπεράσπισης των μνημονιακών κυβερνήσεων (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) είχαν καταπιεί τη γλώσσα τους περιοριζόμενοι σε μια επιδερμική κριτική με στόχο να μην θιγεί ο πυρήνας αυτών των πολιτικών και των κομμάτων που τις υπηρέτησαν ενώ παράλληλα δρούσαν ως παλιοί κομματάρχες ευνοώντας τα δικά τους παιδιά. Τώρα, προσπαθούν να «ξεπλυθούν» καταγγέλλοντας τις πολιτικές αυτές που λίγο πριν υπηρετούσαν. Στην ουσία το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους συνδικαλιστική επιβίωση και η εξεύρεση τρόπου για να «ξαναέρθουν» στα πράγματα.

Κάποιοι άλλοι ακολουθώντας μια στενόμυαλη μικροκομματική πολιτική (ΠΑΜΕ) μετέθεταν τα προβλήματα στην «δευτέρα παρουσία» ενώ περιέφεραν την ικανοποίησή τους για την ευκαιρία που χάθηκε ώστε να βγει ο λαός μας στο ξέφωτο. Την ίδια ώρα που έβγαζαν αγωνιστικές κορώνες με τυπικές, άμαζες κινητοποιήσεις στα Επείγοντα,  ανέπτυσσαν προνομιακές σχέσεις με το ιατρικό κατεστημένο στο Νοσοκομείο. Ακολουθώντας την τακτική της μονοπαραταξιακής λειτουργίας (με ανακοινώσεις που τις βλέπαμε όταν δημοσιοποιούνταν ή παρεμβάσεις που μας τις αποκάλυπταν εκ των υστέρων) προσπαθούσαν να ταυτίσουν το Σωματείο με την παράταξή τους με την ανοχή και τη συνεργασία της ΔΑΚΕ. Ταυτόχρονα έβλεπαν φανταστικούς απεργοσπάστες στην παράταξη μας.

Τελευταία έκανε την εμφάνισή της  και η Κίνηση Συνεργασίας που ανέλαβε το ρόλο στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης. Το αφήγημά της είναι ότι η κυβέρνηση «αναγκάζεται να εφαρμόσει μνημόνια», καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο στους εργαζόμενους  το δόγμα ΤΙΝΑ, ότι  δηλαδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η υποταγή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στα αντεργατικά μέτρα που υλοποιεί πλέον η συγκυβέρνηση. Περιορίζονται σε μία άνευρη κριτική προβλημάτων του νοσοκομείου που τα αποδίδουν κυρίως σε διοικητικούς παράγοντες ενώ σιωπούν εκκωφαντικά για τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα που εκπορεύονται από την εφαρμογή των μνημονίων. Φαίνεται μάλιστα ότι ζήλεψαν τις πρακτικές των παλιών μνημονιακών συνδικαλιστών αφού κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα ο μεγάλος τους εχθρός είναι η Ενωτική Πρωτοβουλία και χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα τη λασπολογία για να επιτεθούν στα στελέχη της παράταξης μας.

   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Ενωτική Πρωτοβουλία το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν η τρίτη δύναμη στο ΔΣ του σωματείου. Με τις δυνάμεις της κατόρθωσε κάποιες φορές να δώσει μια πιο συγκρουσιακή κατεύθυνση στις κινητοποιήσεις μας και να ταράξει τα νερά ( όπως αυτή του χειρουργείου, οι παρεμβάσεις στην εργολάβο των συνεργείων ,στη διοίκηση του νοσοκομείου, στη διεύθυνση νοσηλευτικής κ.α.).

Αρκετές από τις προτάσεις της όμως δεν υλοποιήθηκαν όπως η μηνυτήρια αναφορά στη διοίκηση του νοσοκομείου για τις πετσοκομμένες ώρες ή  το εξώδικο στην εργολάβο που ασκούσε τρομοκρατία στους εργαζόμενους .

Η Ενωτική Πρωτοβουλία παρά τις δύσκολες συνθήκες που αναγνωρίζει ότι δίνεται πλέον η ταξική μάχη θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να ορθώσουμε το ανάστημα μας με την ουσιαστική, επίπονη, προσωπική συμμετοχή σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και να τελειώνουμε με τις λογικές της ανάθεσης. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα σωματείο που δεν θα αρκείται στην διεκπεραιωτική οργάνωση άνευρων κινητοποιήσεων αλλά ένα σωματείο που εμπνέει και συσπειρώνει τους εργαζόμενους, δίνει λύσεις στα προβλήματα τους και αποκαλύπτει τις αιτίες που έχουν βάλει τους εργαζόμενους στο καναβάτσο.

Eμείς δεν ανταλλάσσουμε την ψήφο σας με υποσχέσεις για ρουσφέτια, ούτε με προκλητικές τοποθετήσεις προϊσταμένων και τομεαρχών, ούτε με βρώμικες συμφωνίες με τους εργολάβους για χειραγώγηση και εκβιασμό των εργαζομένων τους για στήριξη συγκεκριμένης παράταξης. Όπλο μας η αλληλεγγύη.

     Εμείς για το μόνο θέμα που μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα συμβιβαστούμε με τις μνημονιακές πολιτικές. Αντίθετα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα με στόχο να υπερασπιστούμε με το ίδιο πάθος, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, τα εργατικά προβλήματα.

Για την Ενωτική Πρωτοβουλία ο προσανατολισμός και ο στόχος είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν, η απεμπλοκή από το φαύλο κύκλο του χρέους με τη διαγραφή του, η έξοδος από την ευρωζώνη και η ρήξη με τις πολικές Ε.Ε-ΔΝΤ- τοκογλύφων δανειστών με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

·         Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλα τα τμήματα όπως τα νέα χειρουργεία

·         Όχι στη νομιμοποίηση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Νοσοκομείο

·         Επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις θέσεις.

·         Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου

·         Αύξηση της αποζημίωσης των αμοιβών για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες

·         Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ