Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ για την πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 29/6

43
META YG LOGO

META YG LOGO

Πανελλαδική στάση εργασίας στην Υγεία
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ώρα 11 έως 3
Συγκέντρωση στις 11:30 στο Υπουργείο Υγείας

Διεκδικούμε:
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τον εργασιακό μεσαίωνα.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
• Επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και άμεση προκήρυξή τους
• Άμεσα, μετατροπή των ατομικών συμβάσεων και όλων των ελαστικών σχέσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου
• Αύξηση της χρηματοδότησης για τις μονάδες υγείας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η επίθεση που δέχεται ο λαός και οι εργαζόμενοι εξ’ αιτίας της εφαρμογής των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης μετά την πρόσδεσή της στο μνημονιακό άρμα, κλιμακώνεται και οξύνεται μέρα με τη μέρα.

Η εξειδίκευση και η υλοποίηση του 3ου μνημονίου με την ψήφιση σωρείας αντιλαϊκών νόμων (αλλά και οι “ουρές” των προηγούμενων) είναι πλέον ορατές στην καθημερινότητα των εργαζομένων και αποδομούν την κυβερνητική προπαγάνδα περί “παράλληλων προγραμμάτων”. Διαλύουν επίσης τις όποιες αυταπάτες μπορεί να υπήρξαν σε μερίδα εργαζομένων για τη δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωσης της ζωή τους εντός των μνημονιακών πλαισίων.

Ο Χώρος της υγείας δεν εξαιρείται από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επέλαση.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρίκνωση, την υποβάθμιση και το κλείσιμο τμημάτων και υπηρεσιών. Η ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού της υγείας στα χέρια του κεφαλαίου και των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχει δρομολογηθεί.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού εξουθενώνουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους, καθιστώντας επικίνδυνες για την υγεία τους τις συνθήκες εργασίας.
Η έλλειψη προσωπικού είναι το ίδιο επικίνδυνη και για τους ασθενείς αφού καταστρατηγούνται ακόμα και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλούς αντιμετώπισης, περίθαλψης και νοσηλείας.

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και παράλληλα να επανασυστήσει τις καταργημένες, επιλέγει την παγίωση και διεύρυνση του εργασιακού μεσαίωνα προσθέτοντας στα «πεντάμηνα» τους επικουρικούς κ.τ.λ. και τις ατομικές συμβάσει ( κοινώς «μπλοκάκι») στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης.
Αντί να νομοθετήσει την υποχρεωτική κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων που λυμαίνονται τα νοσοκομεία και εκμεταλεύονται άγρια τους εργαζόμενους, αντί να επανασυστήσει τις καταργημένες οργανικές θέσεις και να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέλεξε να συνταχθεί με τις επιταγές του «κουαρτέτου», νομοθετώντας την προαιρετική αντικατάσταση των ιδιωτικών συνεργείων από ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μια ακόμα μορφή εργασιακής-μεσαιωνικής ζούγκλας.

Οι ατομικές συμβάσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προωθούνται από την κυβέρνηση, είναι ο προπομπός για να γενικευτούν σε όλους τους κλάδους οι “προσλήψεις” με μπλοκάκι. Το άνοιγμα των εργασιακών το Φθινόπωρο θα περιλαμβάνει-εκτός των άλλων- και το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους και σε όλο το Δημόσιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν πολύμορφες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας από Σωματεία αλλά και τοπικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίες συνέβαλαν στην ανάδειξη των προβλημάτων και δημιούργησαν κλίμα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας από την ίδια την κοινωνία.

Αποκορύφωμα ήταν η πανυγειονομική απεργία της 8/6/2016 η οποία ήταν αισθητά βελτιωμένη σε μαζικότητα αλλά και σε ποιότητα με κύριο χαρακτηριστικό την εμπλοκή και τη στήριξη από ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ.
Σε καμία περίπτωση όμως, οι κινητοποιήσεις αλλά και η απεργιακή συγκέντρωση δεν ήταν αυτές που ανταποκρίνονται στη σημερινή αναγκαιότητα για ένα κίνημα που θα είναι ικανό να βάλει φρένο στην νεοφιλελεύθερη επέλαση της Κυβέρνησης και να δημιουργήσει όρους ανατροπής.

Η αντίσταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή βαρβαρότητα που έχει στόχο την κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας, κάθε Σωματείου, κάθε Ομοσπονδίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε

Η γραμματεία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών