Η ρουσφετοκρατία συνεχίζεται…

politician-292x300Ακριβώς την ίδια σκανδαλώδη τακτική που ακολουθούσε η διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κατά την περίοδο των πρώτων μνημονίων, ακολουθεί και σήμερα η νέα Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μαυρομάτη, αποδομώντας συστηματικά το ίδρυμα από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό, με ρουσφετολογικές αποσπάσεις προσωπικού.

Αυτή τη φορά, λίγες μέρες μετά την ρουσφετολογική απόφαση μετάταξης νοσηλεύτριας στην Βόρεια Ελλάδα από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, η οποία και καταγγέλθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της και ακολουθεί μία δεύτερη κίνηση. Η απόσπαση βοηθού θαλάμου στο Ηράκλειο και μάλιστα στη «μάχιμη θέση», του πρωτοκόλλου της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Είναι προφανές πως η υπηρεσία του πρωτοκόλλου στην 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι πολύ σοβαρότερη υγειονομική υπηρεσία από εκείνη που είχε η βοηθός θαλάμου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου θα καθάριζε τους χώρους των θαλάμων και θα φρόντιζε για την υγιεινή των ασθενών, σ’ ένα ίδρυμα που οι ελλείψεις είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Είναι εξίσου προφανές, πως δύο βοηθοί θαλάμων στο κεντρικό νοσοκομείο του Λασιθίου ήταν πολλές κι έπρεπε να φύγει η μία με απόσπαση προς το Ηράκλειο για να εξυπηρετηθεί το σπουδαίο υγειονομικό έργο του πρωτοκόλλου της Περιφέρειας, αφού το έργο που επιτελούσε στο νοσοκομείο ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Όσο κι αν μοιάζει παράδοξο, αυτή είναι η αξιολογική κρίση της νέας διοικήτριας που παίρνει την απόφαση αυτή, βαδίζοντας στα νωπά χνάρια των ρουσφετιών που προηγήθηκαν κατά τα προγενέστερα χρόνια των μνημονίων, όταν διέλυαν το ίδρυμα, υποσχόμενοι τις προσλήψεις προσωπικού που περιμένουμε να δούμε στην παρούσα περίοδο.

Υπενθυμίζεται πως οι μεγάλες συγκρούσεις που είχαν προκύψει με τους πρώην Διοικητές της 7ης ΥΠΕ Κρήτης τόσο των εργαζομένων όσο και των τοπικών φορέων της υγείας και της κοινωνίας, τα οποία ανέδειξε με ένταση και επικριτικό πνεύμα η εφημερίδα, ήταν οι ρουσφετολογικές αποφάσεις μετατάξεων και αποσπάσεων που έκαναν ο Αντώνης Γρηγοράκης και ο Νίκος Ηγουμενίδης, ως παράγοντες του Ηρακλείου που θέλησαν να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά, όπως και έγινε. Οι αποφάσεις αυτές που στερούσαν τα Νοσοκομεία του Λασιθίου από προσωπικό για να κάνουν ρουσφέτια και εκλογικά χατίρια στο Ηράκλειο και αλλού.
«Είναι προφανές πως το σύστημα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί ξανά. Πρόκειται για καθαρά ρουσφετολογικές πρακτικές. Με ποιο κριτήριο επιλέγεται ένα πρόσωπο κι όχι άλλο και με πιο κριτήριο αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο με αυτό τον τρόπο», τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Μανουσάκης, εκφράζοντας την απορία του και τον προβληματισμό για την εξέλιξη που καταγράφεται, προοιωνίζοντας το κλίμα αντιδράσεων που πρόκειται να υπάρξει εξαιτίας της τακτικής που ακολουθείται.

Αλλά και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου, δεν αφήνει το θέμα να περάσει έτσι, με τον πρόεδρο της Ηλία Βασιλαρά να κάνει μια ξεκάθαρη δήλωση στην ΑΝΑΤΟΛΗ με την οποία δηλώνει την αντίθεση της Ένωσης στην απόφαση της Διοικήτριας της Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Η Ε.Ν.Ι.Λ., είναι αντίθετη με την επαναλαμβανόμενη αποδυνάμωση από το υπάρχον προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου και εκφράζει την δυσαρέσκεια της και δυσανασχετεί για την μετάταξη από το Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου της βοηθού Θαλάμου με καθήκοντα στην καθαριότητα των θαλάμων της νοσηλείας ασθενών, στο πρωτόκολλο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις βοηθών θαλάμου και μερικές από τις υπάρχουσες χρησιμοποιούνται σε άλλα καθήκοντα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπάρκεια στην καθαριότητα των θαλάμων των ασθενών και την καθαριότητα των γραφείων των ιατρών», δηλώνει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεπυτηκε στην τοπική εφημερίδα της Κρήτης ΑΝΑΤΟΛΗ στις 13/7/16

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο:

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή μονομερούς μετάταξης νοσηλευτικό από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προς άλλο Νοσοκομείο,ακόμα μια κυβερνητική απόφαση μετακίνησης αποδυναμώνει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Με απόφαση της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Μαυρομάτη με αρ.πρωτ. 9307/8-7-16 συναδέλφισσα του κλάδου ΥΕ Βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό/β. Θαλάμου μετακινείται για 3 μηνες (ουσιαστικά για 6 μέχρι τέλος του χρόνου) από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στην Κεντρική Υπηρεσία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Γραφείο Πρωτοκόλλου.
Η μετακίνηση προφανώς γίνεται (και αυτή) για λόγους προσωπικής εξυπηρέτησης (ρουσφέτι), αφού η μετακινούμενη υπάλληλος κατοικεί στο Ηράκλειο. Η απόφαση προκαλεί αποδυνάμωση του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου σε μία δύσκολη περίοδο, που για να δίδονται άδειες αναγκάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας να δουλεύει με ένα ρεπό την εβδομάδα ή χωρίς καθόλου ρεπό και με εξαντλητικά προγράμματα εργασίας (Πρωί – νύχτα, απόγευμα πρωί νύχτα κλπ). Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την ηγεσία της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας…

Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη ρουσφετοκρατική τακτική της σημερινής κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων) στο θέμα των μετατάξεων – μετακινήσεων προσωπικού και διατυπώνουμε ξανά την πρόταση μας για τη θέσπιση ενός διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος μετατάξεων – μετακινήσεων προσωπικού με μόρια ανάλογα με τα κοινωνικά κριτήρια, την προϋπηρεσία κλπ και με πρόβλεψη για αυτόματη αναπλήρωση των κενούμενων θέσεων με νέες προσλήψεις.

Καταγγέλλουμε επίσης τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με μονομερείς μετακινήσεις προσωπικού και καλούμε τους τοπικούς φορείς να εκφράσουν τη διαμαρτυρίας τους και να απαιτήσουν μαζί με εμάς την ενδυνάμωση και πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Το επόμενο διάστημα το Δ..Σ. του συλλόγου μας θα λάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, της συλλογικής υπεράσπισης και διεκδίκησης για την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Ακούστε σχετική συνέντευξη του προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ πατώντας εδω.