«Στο σφυρί» το ΕΣΥ – 33.000 κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Για τα μάτια του κόσμου κυβέρνηση και υπ. Υγείας εμφανίζονται πως κάνουν ανακαίνιση στο ΕΣΥ, την ώρα που ένα ακόμη check up επιβεβαιώνει ότι το ΕΣΥ καρκινοβατεί, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εξαπολύοντας οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και κατηγορώντας τες παράλληλα ότι βγάζουν «στο σφυρί» το ΕΣΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία με ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό· σύμφωνα με τις καταγραφές των εργαζομένων υπάρχουν 33.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία.

«Το ΕΣΥ βαράει διάλυση εξαιτίας των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκεί», λέει η Ομοσπονδία και σημειώνει πως οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στη χώρα μας κατρακύλισαν στο 5% του ΑΕΠ (6% προέβλεπε το 2ο μνημόνιο), ενώ στις χώρες του ΟΟΑΣΑ ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας είναι 7,5%.

«Φυσικά», συμπληρώνει, «συρρικνώνοντας τις δημόσιες δαπάνες υγείας οδηγούμαστε σε μία καιμόνο επιλογή. Συρρίκνωση του συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις – καταργήσεις δημόσιων φορέων Υγείας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και φυσικά ο πολίτης να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν έχει χρήματα. Εάν δεν έχει και τώρα πια είναι οι μισοί και πλέον από το σύνολο των πολιτών, θα πεθαίνουν στο δρόμο αβοήθητοι». Το κόστος για τους πολίτες λόγω της συρρίκνωσης των δαπανών υγείας είναι να πληρώνουν 5 δισ. ευρώ από τη τσέπη τους περισσότερα, από ό,τι οι άλλοι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για δαπάνες υγείας.

Οι υγειονομικοί επισημαίνουν πως τα προβλήματα στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ είναι σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, με αποτέλεσμα ανθρώπινες ζωές να παίζονται κορόνα – γράμματα. Οι υπουργοί της Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και παραθέτει στοιχεία για το υγειονομικό προσωπικό και τη χρηματοδότηση: «Επί των ημερών τους τοπροσωπικό λιγόστεψε κατά 4.000, αν και υποσχέθηκαν πέρυσι τον Απρίλιο την ενίσχυση του Συστήματος με επιπλέον 4.500 νέο προσωπικό. Για να τηρηθεί η δέσμευσή τους απαιτείται η πρόσληψη 8.500 μόνιμων υπαλλήλων. Η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που τρέχει είναι οι 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνησηΑπελύθησαν 190 εργαζόμενοι από τις ΜΕΘ που υπηρετούσαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η πρόσληψη του νέου προσωπικού, λόγω των γνωστών μαγειρεμάτων. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι 1,156 δισ. ευρώ, εν αντιθέσει με πέρυσι που ήταν 1,5 δισ. ευρώ, 350 εκατ. ευρώ λιγότερα και όχι περισσότερα, όπως ανακαλύπτουν οι υπουργοί της Υγείας κάνοντας φακιρικά».

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ της ΠΟΕΔΗΝ
ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Η Νέα Πτέρυγα κατάντησε το γεφύρι της Άρτας. Εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, τεράστιες ελλείψεις υλικών, έκλεισαν χειρουργικά τραπέζια.

ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δρομολόγια θανάτου Καρδιολογικών Ασθενών από το Αγρίνιο σε άλλα Νοσοκομεία λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής. Μ.Τ.Ν. σε πλήρη εγκατάλειψη. Σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό.

ΓΝ ΑΙΓΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός. Ανύπαρκτη η Μαιευτική κλινική.

ΓΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα (παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου). Υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΑΧΑΪΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με ΓΝ Πατρών. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού και προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Κενές 487 οργανικές θέσεις. Λόγω ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς, λες και το Νοσοκομείο είναι στρατιωτική μονάδα.

ΓΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Οι Ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή των Ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων.

ΓΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού. 6.000 οφειλόμενα ρεπό με αυξημένη, λόγω της κόπωσης, την πιθανότητα λάθους. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Μικροβιολόγου). Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.

ΓΝ -ΚΥ ΝΑΞΟΥ: Ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού). Απλήρωτα τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 2015.

ΓΝ Α. ΛΑΪΚΟ: 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην Ιατρών)  και 92 κενές οργανικές θέσεις Ιατρών.

ΓΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.

ΓΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: 265 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες.

ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις Ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.

ΓΝ ΚΥΘΗΡΩΝ: Από τις 15 οργανικές θέσεις Ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς Παθολόγο το Νοσοκομείο. Οι Ιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθότι τις καταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.

ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ. Κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (ως εκ τούτω και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Ελλείψεις χειρουργικών υλικών.

ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεταξύ των ετών 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.

ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.

ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος).

ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: 50% κενές οργανικές θέσεις. Κλειστός ο Αξονικός Τομογράφος. Ελλείψεις υλικών. Δεν υπάρχουν ειδικότητες Ιατρών Πνευμονολόγου, Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου. Οργανώνονται έρανοι για τη προμήθεια υλικών.

ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία. Κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.

ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ: Ερημοποίηση – υποστελέχωση του Νοσοκομείου. ΔΕ Νοσηλεύτρια καλύπτει το Φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό) Καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας. Δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο γιατί οι Ιατροί κάνουν εφημερία στο ΓΝ Κιλκίς. Εξοικονομούν χειρουργικά υλικά από δωρεές.

ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ. Κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα παρά τον πολύ τουρισμό.

ΓΝ ΚΩ: Οι Νοσηλευτές -τριες κάνουν διπλοβάρδιες. Μία Νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές. Χωρίς φαρμακοποιό. Δεν υπάρχει ουρολόγος και πνευμονολόγος. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.

ΓΝ ΡΟΔΟΥ: 50% οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού. 9.263 οφειλόμενα ρεπό. Πέντε μηχανήματα χαλασμένα στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Σοβαρός κίνδυνος της ζωής των Ασθενών λόγω των καθυστερήσεων. Υποχρηματοδότηση. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα.

Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Αποδεκατίστηκε η Διοικητική και η Τεχνική Υπηρεσία. Ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια. Απόγευμα – νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό – Ακτινολογικό).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 128 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 κενές οργανικές θέσειςστην Ιατρική, 41 κενές οργανικές θέσεις στη Διοικηική και 8 κενές οργανικές θέσεις στη Τεχνική Υπηρεσία. 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες. Ιατρικά μηχανήματα εν αχρηστία λόγω παλαιότητας. Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. 6 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. Επίσης 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.

  • ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της ΠΟΕΔΗΝ