Γίγαντες του παρελθόντος και νάνοι του σήμερα

20160801 224145

του Γιώργου Μανουσάκη

Παρακολούθησα πρόσφατα την εξαιρετική θεατρική παράσταση «ο κύκλος των μάταιων πράξεων» που στηρίζεται στο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή και το θάνατο του μεγάλου ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτελέστηκε την πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή από τους Γερμανούς μαζί με 199 άλλους Έλληνες κομμουνιστές και όταν οι Γερμανοί του πρότειναν να εξαιρεθεί από την εκτέλεση αυτός αρνήθηκε γιατί θα έμπαινε άλλος στη θέση του.

Οι συντελεστές της παράστασης, οι ηθοποιοί Γιάννης Καρούνης και Ειρήνη Μελά, η τραγουδίστρια Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου και η σκηνοθέτης Αγγελική Κασόλα έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά που μας καθήλωσε για περίπου μιάμισι ώρα.

Παρακολούθησα την παράσταση με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη συγκίνηση. Στο τέλος όμως έφυγα πολύ στενοχωρημένος και απογοητευμένος. Πικραμένος για τη σημερινή μας γενιά, που είμαστε νάνοι μπροστά σε αυτούς τους γίγαντες αγωνιστές του μεσοπολέμου και της κατοχής.

Τι στενοχώρια, τι κρίμα, τι ντροπή, τα εργασιακά δικαιώματα για τα οποία πάλεψε ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης πριν από 80 χρόνια να καταργούνται σήμερα ένα ένα από κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν τη συνεχή απειλή της χρεοκοπίας για να εκβιάζουν το λαό, που κι΄αυτός στη μεγάλη του πλειονότητα φοβισμένος και μικρός υποκύπτει κάθε φορά στις απειλές του Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Τσίπρα.

Τι ντροπή, τί απογοήτευση, τί εφιάλτης η χώρα για την οποία έδωσαν το αίμα τους οι γίγαντες σαν το Ναπολέοντα Σουκατζίδη, σήμερα να είναι στην πράξη υπόδουλη ξένων κυβερνήσεων και να μην μπορεί να νομοθετήσει χωρίς την έγκριση τους.

Και τί ειρωνία: ένα μεγάλο μέρος από το κοινό που παρακολούθησε τη συγκεκριμένη παράσταση αποτελούνταν από υποστηρικτές των σημερινών γεγονότων που ντροπιάζουν τους αγώνες του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και των συναγωνιστών του…

Φεύγοντας σκέφτηκα ότι πέρα από το τί κάνουν οι άλλοι, για μένα η παράσταση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για αυτοκρίτική και για παράδειγμα για τα μεγάλα ΟΧΙ που χρειάζεται κάποιες κρίσιμες στιγμές να λέμε στη ζωή μας.
Γιατί οι πράξεις που μοιάζουν μάταιες είναι τεράστιες και πάν απ΄όλα ανθρώπινες!

 

Ο Γιώργος Μανουσάκης είναι νοσηλευτής και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ εκλεγμένος με το ΜΕΤΑ υγειονομικών

 

Για το Ναπολέοντα Σουκατζίδη μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Για τη θεατρική παράσταση «ο κύκλος των μάταιων πράξεων» μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ