Αποκάλυπτικο: Υποστελέχωση με τα κενά στο 40% στα Νοσοκομεία της Κρήτης

του Γιώργου Μανουσάκη

Μόλις το 61% των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού είναι καλυμμένο στα νοσοκομεία της Κρήτης, με το 39% των θέσεων να είναι πλέον κενό. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στελέχωσης των 7 νοσοκομείων της Κρήτης που προέρχονται από την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, bi forms (πρώην ΕΣΥΝΕΤ), για το μήνα Μάϊο 2016. Σε σύνολο 7.044 οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες οι 4.184, ενώ με τις μετακινήσεις – αποσπάσεις ο αριθμός αυξάνεται στις 4.310, και ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων είναι 2.734.

 

Το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων προσωπικού εμφανίζεται στο Νοσοκομείο Χανίων (47,9%) και ακολουθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου (52,6%). Στη συνέχεια είναι το Νοσοκομείο Νεάπολης (55%), το Νοσοκομείο Ιεράπετρας (59,2%) το Νοσοκομείο Σητείας (61,6%), ενώ ακολουθούν το ΠΑΓΝΗ (67,7%) και το Βενιζέλειο (69,9%).

Πρέπει να τονιστεί ότι ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2.734, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων του νησιού, οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν είναι μόλις 523.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις 523 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν για τα νοσοκομεία της Κρήτης

63 Μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ του 2015

63 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που έχουν προκηρυχτεί ή προκηρύσσονται

134 θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού που αναμένεται να διοριστούν από την προκήρυξη για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998

42 θέσεις επικουρικών ιατρών που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα

63 Θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού που αναμένεται να προσληφθούν το επόμενο διάστημα

23 θέσεις συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ

135 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού που αναμένεται να περιλαμβάνονται στην επόμενη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα και αν ολοκληρωθεί το σύνολο των 523 παραπάνω, θα καλυφθεί μόλις το 1/5 των κενών οργανικών θέσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων της Κρήτης και σε σχέση και με τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που συνεχίζονται.

Για να μπορέσουμε να μιλάμε για μια σημαντική «ένεση» προσωπικού στα νοσοκομεία του νησιού, θα πρέπει προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον οι μισές κενές οργανικές θέσεις.

Όσο οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο λόγω της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, δυστυχώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης θα συνεχίσει να είναι άσχημη και να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών.

* Ο Γιώργος Μανουσάκης είναι νοσηλευτής στο ΓΝ Αγίου Νικολάου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.