Συμβάσεις καθαριστριών: Τα «μισά» ωράρια και οι «μισοί» μισθοί «διαψεύδουν» και πάλι τα νούμερα του κ. Πολάκη

Πριν λίγες μέρες ο αν. Υπ. Υγείας κ. Πολάκης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέση των εργολάβων στην πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ισχυρίστηκε ότι θα υπήρχε μια σημαντική αύξηση των αποδοχών στο νέο εργασιακό καθεστώς.

Πέρα από τις μαθηματικές αλχημείες του κ. Πολάκη που αποκαλύψαμε (δείτε εδώ) από τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που έχουν κάνει τα νοσοκομεία φαίνεται καθαρά ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα εργάζονται με ωράρια αντίστοιχα με αυτά των εργολάβων και συνεπώς και με μειωμένους μισθούς.

Συγκεκριμένα από μια πρώτη διερεύνηση που κάναμε ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο διαδίκτυο στις αντίστοιχες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πρόσληψη εργαζομένων στα Νοσοκομεία με συμβάσεις έργου προκύπτει ότι στα 18 Νοσοκομεία που υπάρχουν στοιχεία μόνο στα 5 από αυτά οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με 5ημερο και 8ωρο ενώ στα υπόλοιπα 13 οι εργαζόμενοι θα παρέχουν υπηρεσίες στις περισσότερες περιπτώσεις από 4 έως και 6 ώρες. Μάλιστα σε 1 από αυτές (εστίαση) οι εργαζόμενοι δεν θα εργάζονται 5μερο αλλά 6 ημέρες τη βδομάδα (Λαϊκό)!!!

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας όχι μόνο διατηρεί τις εργολαβικές πρακτικές για «μισή» δουλειά αλλά επιλέγει να πληρώνει τους εργαζόμενους αυτούς και με μισό μισθό.

Πως αλλιώς, αν όχι ως «εργολαβικός», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας μισθός των 370 ευρώ που θα λαμβάνει  ένας εργαζόμενος με σύμβαση έργου με 4ωρη απασχόληση, χωρίς μάλιστα δώρα, επίδομα αδείας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα;

Τι σχέση έχει αυτός ο μισθός με τα νούμερα που έδωσε ο κ. Πολάκης;

«Μισό» μισθό και «μισή» δουλεία φαίνεται ότι επιλέγει η Κυβέρνηση να «δώσει» στους εργαζόμενους με σύμβαση έργου στην καθαριότητα και τις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η πλήρης προσήλωσή της στις απαιτήσεις της τρόικας και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένη γεγονός που δεν τις «επιτρέπει» να λοξοδρομήσει από τη γραμμή της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Τα επικοινωνιακά κόλπα της Κυβέρνησης και του κ. Πολάκη λοιπόν στερεύουν καθημερινά και γι αυτό επιλέγει ως πρακτική την μετωπική σύγκρουση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που διεκδικεί για τους εργαζόμενους αυτούς σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ακολουθεί πίνακας με τα Νοσοκομεία και τα ωράρια των εργαζομένων στις συμβάσεις έργου.  

 

Νοσοκομείο

Άτομα

Ώρες

 

Αττικό

110

5ημερο 8ωρο

 

Ογκολογικό Κηφισιάς

35

Έως 8 ώρες

 

Τρίκαλα

39

5,6,8

 

Καβάλα

75

Από 4 έως 8 ώρες

 

Καρπενήσι

7

4ωρο

 

Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης

48

5ημερο 8ωρο

 

Δράμα

Δεν αναφέρεται

5ημερο 8ωρο

 

Βέροια

27

4, 6, 8

 

Λευκάδα

8

6ημερη 6ωρο

 

Νίκαια

119

8ωρο 5ημερο

 

Σέρρες

40 + 2

40 4ωρα 2 8ωρα

 

Ριο

109

4, 5, 8

 

Κατερίνη

52

4,5,7,8 ωρα

 

Ψυχιατρικό Νος. Αθηνών

Δεν αναφέρεται

5, 6, 8 ωρα

 

Πέλλας ( Έδεσσα)

15

6, 7ωρο

 

Χανιά

82

Από 4 έως 8 ώρες

 

Πρέβεζα

9

8ωρο 5ημερο

 

Λαϊκο (Εστίαση)

36

6ημερο – 6ωρο

 

Άρτα

37

4ωρο