Άφαντη η νομοθετική πρωτοβουλία για τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα

21
katharistis

katharistis

Στις 11 Αυγούστου το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε Δελτίο Τύπου (ΕΔΩ) σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στις Ατομικές Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου για την καθαριότητα των νοσοκομείων στο οποίο αναφερόταν τα παρακάτω:

“Αποτελεί αμετάκλητη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία και η προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Κυβέρνηση θα αναλάβει, εντός του Αυγούστου, νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατοχυρώνει αυτή την πολιτική επιλογή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξοικονόμησης πόρων, προστασίας των εργαζομένων και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.”

Ο Αύγουστος πέρασε, περνά και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το θέμα των ατομικών συμβάσεων δεν έχει παρουσιαστεί.

Και τι έγινε για δέκα ημέρες” θα μπορούσε να πει κάποιος. Όμως όσοι παρακολουθούν το θέμα, γνωρίζουν ότι η υπόθεση των ατομικών συμβάσεων βρίσκεται σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας σε κομβικό σημείο και υπάρχει τέτοια αμφισβήτηση και τόσα προβλήματα που καθιστούν  την νομοθετική παρέμβαση απόλυτα απαραίτητη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Άρτας που η διοίκηση του Νοσοκομείου αντιλαμβανόμενη ότι δεν υπάρχει νομοθετική κάλυψη για τις κανονικές άδειες, ζήτησε υπογραφή νέων συμβάσεων χωρίς πρόβλεψη για κανονική άδεια (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Όσο περνούν οι μέρες και δεν παρουσιάζεται κάποια σοβαρή νομθετική πρωτοβουλία για το θέμα, τόσο πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι η υπόθεση των ατομικών συμβάσεων δημιουργήθηκε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και θα είναι ‘να πυροτέχνημα που δεν θα προστατευθεί νομοθετικά ούτε θα επεκταθεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων των Νοσοκομείων και του δημόσιου τομέα.