Η στάση του ΜΕΤΑ στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

24

Την περασμένη Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση του «Καραβανιού της Υγείας», πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο της ΕΔΟΘ, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, που κατά πλειοψηφία αποφάσισε -όπως έχει ήδη αναφέρει το ergasianet.gr- τη διεξαγωγή αντίστοιχης κινητοποίησης στην Αθήνα, στις 6 Οκτώβρη, με αφετηρία τα γραφεία του ΕΚΑΒ και κατάληξη στο υπουργείο Υγείας. Το «Καραβάνι της Υγείας» στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει μια πορεία 10 χλμ., περνώντας από όλα τα νοσοκομεία, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΟΕΝΓΕ.

Κατά τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών τόνισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, ενώ νέα αντεργατικά μέτρα είναι προ των πυλών. Επικεντρώθηκε κυρίως στη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και στα νοσοκομεία, στον ανεπαρκή αριθμό προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό, στην αξιολόγηση και στις αναθέσεις θέσεων ευθύνης, στην περικοπή των αμοιβών για νυχτερινά αργίες και στο θέμα της ασφαλιστικής ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

Μεταξύ άλλων, επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει και στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο για τη συγκρότηση μετώπων σε κάθε περιοχή με στόχο την υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας, καθώς και συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ για την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας μέσα στον Οκτώβριο (σ.σ.: η τελευταία πρόταση έγινε αποδεκτή).

Οι Γενικοί σύμβουλοι του ΜΕΤΑ ψήφισαν η δική τους πρόταση δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα επιδιώξουν οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται από την ΠΟΕΔΗΝ να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στα σωματεία για να έχουν μαζική συμμμετοχή.

Η τοποθέτηση του μέλους της ΕΕ και Αναπλ. Ταμία της ΠΟΕΔΗΝ  Α. Μακρή

Δείτε στο σχετικό video εδώ

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ Υγειονομικών Ανδρέας Μακρής, κατά την τοποθέτησή του, μίλησε ανάμεσα στα άλλα για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως δε συμβαδίζει με τα μνημόνια και απευθύνεται στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό.

Όπως επισήμανε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και στην Υγεία, με στόχο το «μικρό κράτος» που σημαίνει «παράδοση των υγειονομικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο», το «επιτελικό κράτος» που σημαίνει «απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους εργαζομένους και στο λαό», με την παράλληλη παραχώρηση των υπηρεσιών αυτών στα ιδιωτικά συμφέροντα. η νέα αξιολόγηση, η κινητικότητα στο Δημόσιο, οι νέοι Οργανισμοί των νοσοκομείων υπηρετούν αυτό το σκοπό, υπογράμμισε: δηλαδή, τη συρρίκνωση του Δημοσίου, την κατάργηση οργανικών θέσεων, την καρατόμηση ολόκληρων οργανισμών.

Η τοποθέτηση που Μέλους του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Γ. Μανουσάκη

Δείτε στο σχετικό video εδώ

Κατά την τοποθέτησή του, το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Γιώργος Μανουσάκης αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στις επιθέσεις που δέχεται το υγειονομικό συνδικαλιστικό κίνημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο θέμα της ομηρίας ουσιαστικά του επικουρικού προσωπικού και στις προσλήψεις στα νοσοκομεία. Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, είπε πως -ενόψει του νέου εργασιακού «Αρμαγεδδώνα»- πρέπει να υπάρξει συντονισμός με την ΑΔΕΔΥ και τα άλλα Σωματεία, γιατί η επίθεση δεν αφορά μόνον στην Υγεία, «αλλά είναι μια μνημονιακή πολιτική… πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθεί η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

• Με πρωτοβουλία των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων
• Οργάνωση τοπικών μορφών δράσεων με φορείς των πόλεων, σε συνεργασία με τους φορείς και τα Σωματεία Νοσοκομείων, Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές
• Στήριξη των εργολαβικών εργαζομένων διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά και επανασύσταση οργανικών θέσεων.

Κινητοποιήσεις που θα προσδιοριστούν σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

• ΠΕΜΠΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7.00 – 11.00πμ για την Αττική στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για την περιφέρεια.
Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα για συμμετοχή στο Καραβάνι της Υγείας.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ

Θα εκκινήσει στις 7πμ από το ΕΚΑΒ. Θα διασχίσει όλα τα Νοσοκομεία των Αθηνών και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Συνεχίζουμε τη πορεία για τη Σωτηρία

του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της ΠΡΟΝΟΙΑ