ΠΟΕΔΗΝ: Διαλύονται τα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία – Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των καρκινοπαθών

poedhn3

Ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των καρκινοπαθών στη χώρα μας, εξέδωσε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα παρακάτω:

Οι Καρκινοπαθείς σηκώνουν το Σταυρό του Μαρτυρίου με το αχαρακτήριστο ανάλγητο «τρίο» της κυβέρνησης που έχουμε την ατυχία να χειρίζεται τα θέματα της Δημόσιας Υγείας (Τσίπρας – Ξανθός – Πολάκης)
Μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες. Παλαιά μηχανήματα ακτινοθεραπείας (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας. Δεν επισκευάζονται επειδή τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για την αντικατάσταση της πηγής τους. Έχουν φάει επίσης τα ψωμιά τους οι περισσότεροι Γραμμικοί Επιταχυντές που είναι παλαιοί (πάνω από μια δεκαετία).
Χαλάνε τα Μηχανήματα Ακτινοθεραπείας και μένουν χαλασμένα πολύ καιρό αφού τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για service και αγορά ανταλλακτικών. Οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν το Φλεβάρη 2017. Πολλοί καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα να κάνουν θεραπείες στον Ιδιωτικό Τομέα, δυστυχώς η σειρά τους έρχεται μετά θάνατο.
Στον Ιδιωτικό Τομέα το σχήμα ακτινοθεραπειών στοιχίζει πάνω από 5.000 ευρώ (αμοιβή Ιατού που δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ συν τα παράνομα καπέλα στο κόστος της θεραπείας που βάζει ο Ιδιωτικός Τομέας). Το κάθε σχήμα ακτινοθεραπείας στα μηχανήματα του Ιατρόπολις στοιχίζει από 10.000 έως 20.000 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ούτε ευρώ. Οι Ασθενείς κατευθύνονται, θέλοντας και μη στον Ιδιωτικό Τομέα.
Τα Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, Γραμμικοί Επιταχυντές σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει αν είναι 1 ανά 200.000 κατοίκους και στη χώρα μας είναι 1 ανά 1 εκατ. κατοίκους. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο εκτός θεραπείας δεν εισάγονται στα Ογκολογικά Νοσοκομεία. Πεθαίνουν δυστυχώς πριν την ώρα τους.
Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς Ογκολόγους Ιατρούς. Τα Ογκολογικά Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από Ιατρούς. Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα δεν έχουν εξασφαλισμένη την εισαγωγή τους στα Νοσοκομεία. Ταλαιπωρούνται, γίνονται μπαλάκι από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Μόνο τα επείγοντα εισάγονται.
Συγκεκριμένα:
Νοσ. ΜΕΤΑΞΑ: Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Λόγω έλλειψης προσωπικού συγχωνεύτηκαν η ενδοκρινολογική με την παθολογική κλινική, καθώς επίσης η γυναικολογική με τη θωρακοχειρουργική κλινική. Μεγάλη ταλαιπωρία στους καρκινοπαθείς. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις.
Λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες 1,5 μήνα. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο που βρίσκονται εκτός θεραπείας δεν εισάγονται. Πεθαίνουν αβοήθητοι πριν την ώρα τους.
Τα πλυντήρια του Νοσοκομείου είναι διαλυμένα και πολλές φορές κινδυνεύει το προσωπικό με ατυχήματα.
Ετοιμάζεται χώρος για να παραληφθεί νέο Μηχάνημα Ακτινοθεραπείας (Γραμμικός επιταχυντής) δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν εκπληρώνεται ο όρος της δωρεάς (έτοιμος χώρος υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένος με προσωπικό) προκειμένου να λειτουργήσει αμέσως. Για μια χούφτα προσλήψεις πεθαίνουν άνθρωποι.
Νοσ. ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού 493 κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες έως το Φλεβάρη του 2017. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί – απόγευμα. Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία για εισαγωγή καρκινοπαθών.
Νοσ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
Ένα Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα (κοβάλτιο) εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται αντικατάσταση η πηγή του μηχανήματος κόστους 200.000 ευρώ. Παρότι ταλαιπωρούνται και επιβαρύνεται η υγεία των καρκινοπαθών, φωνάζουν οι εργαζόμενοι, δεν αντικαθίσταται η πηγή λόγω κόστους. Το ταμείο του Νοσοκομείου είναι μείον.
Η λίστα αναμονής είναι 1,5 μήνα για ακτινοθεραπείες με σημαντική επιβάρυνση της Νόσου.
Το Θεαγένειο εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθότι τα ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Λάρισας είναι παλαιού τύπου, έφαγαν τα ψωμιά τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι εκτός λειτουργίας.
Οι Γραμμικοί Επιταχυντές του Θεαγενείου είναι παλαιού τύπου. Το ένα εκ των δύο θα ακτικατασταθεί με την Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου (με τον γνωστό όρο της Δωρεάς για το χώρο και τη στελέχωση).
Σύνολο οργανικών κενών θέσεων 351.
• Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος
• Είναι χαλασμένο το μηχάνημα της Βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας)
• Στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό
• Το πρόσφατα αποκτημένο Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου για 4 μήνες και σταμάτησε δίχως να ξέρουμε πότε θα ξαναλειτουργήσει
• Συγχωνεύτηκε η Γναθοχειρουργική κλινική με την ΩΡΛ γιατί δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Ουσιαστικά ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ
• Συγχωνεύτηκαν οι χειρουργικές κλινικές Β΄ και Γ’ λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή
• Καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα.
• Η υποχρηματοδότηση προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους διότι το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν μπορεί να προμηθευτεί άλλα φάρμακα (prolia, x-geva κλπ), με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να τα προμηθεύονται από εξωτερικά φαρμακεία και να τα κουβαλούν μαζί τους με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η έλλειψη προσωπικού που μεταφράζεται σε συρρίκνωση των υπηρεσιών και καθυστέρηση των ραντεβού. Π.χ. από το Τμήμα Πρόληψης έχει κλείσει το Γαστρεντολογικό Ιατρείο, υπολειτουργεί η Γυναικολογική κλινική και το Τμήμα Μαστού λειτουργεί 3 ημέρες την εβδομάδα αντί για 5.
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 3 μήνες. Λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου 1 μήνας.
Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών από την καθυστέρηση της διάγνωσης και τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες λόγω των λιστών αναμονής.
Δεν λειτουργεί η Αιματολογική Κλινική με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καρκινοπαθών. Εξαιτίας αυτού δεν λειτουργεί η μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών αν και τα Μηχανήματα είναι εγκατεστημένα στο Νοσοκομείο (παραμένουν στις ζελατίνες).
Το Νοσοκομείο εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών εφημερεύει μέχρι το μεσημέρι. Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, άκρως απαραίτητο και εφημερεύει λειψά. Αν είναι δυνατόν!!! Οι καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα τραβάνε το Σταυρό του Μαρτυρίου.
Η κυβέρνηση στον κόσμο της.
Συγκλονιστικό περιστατικό
Εργαζόμενη στο ΓΟΝΚ με καρκίνο συνεστήθη να κάνει ακτινοθεραπεία στον Ιδιωτικό Τομέα σε πιο στοχευμένο μηχάνημα. (Ιατρόπολις 17.000ευρώ).
Νοσ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που κάθε ημέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς.
Είναι χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Το Νοσοκομείο παρήγγειλε λειψά ανταλλακτικά λόγω κόστους επειδή το ταμείο του νοσοκομείου είναι μείον. Είναι αμφίβολο όταν και όποτε παραληφθούν και τοποθετηθούν εάν θα λειτουργήσει. Δεν παρήγγειλαν την πηγή του (200.000 ευρώ) λόγω κόστους.
Οι ασθενείς εξυπηρετούνται στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (το οποίο είναι κλειστό) με το προσωπικό του Νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. Αν είναι δυνατόν.
Το φοβερό είναι ότι εγκρίθηκε δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου, εγκατάστασης σύγχρονου στοχευμένου Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος (γραμμικός επιταχυντής) αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να το λειτουργήσει που είναι όρος απαράβατος στη δωρεά. Για λίγο προσωπικό πεθαίνουν άνθρωποι!!! Ντροπή!!!
Και μη χειρότερα!!!
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ένα Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα (Γραμμικός Επιταχυντής) παλαιού τύπου, που συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας. Οι Ασθενείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για ακτινοθεραπείες στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ή σε Ιδιωτικά Κέντρα. Σκάνε από τη τσέπη τους πάνω από 5.000 ευρώ. Εάν έχουν. Εάν δεν έχουν χρήματα περιμένουν στη λίστα με δεήσεις στο θεό για να καταφέρουν να ζήσουν.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ένα Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα (Γραμμικός Επιταχυντής) παλαιού τύπου, ασυντήρητος και συχνά εκτός λειτουργίας.
Οι Ασθενείς για ακτινοθεραπείες απευθύνονται στο Θεαγένειο ή στην Αττική ή σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα. Εάν δεν έχουν χρήματα «ο Θεός βοηθός».
ΔΩΡΕΕΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.
Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά 7 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου στοχευμένοι, σύγχρονοι για τα Νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανείστημιακό Ηρακλείου.
Δεν εγκαταστάθηκε κανένας, επειδή η δωρεά έχει σαν όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του Μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.
Πεθαίνουν άνθρωποι στις λίστες αναμονής για Ακτινοθεραπεία και οι Υπουργοί της Υγείας δεν κάνουν τα στοιχειώδη. Την εξεύρεση χώρων και τη πρόσληψη του λιγοστού απαραίτητου προσωπικού.
Ντροπή τους!!!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ