Αναδίπλωση της Κυβέρνησης στην υπογραφή συμβάσεων έργου

32

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση αφού η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης έργου, με τους εργαζόμενους των συνεργείων στα Νοσοκομεία που αποτέλεσε βασικό επικοινωνιακό της όπλο, έχει πλέον βαλτώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την πρώτη περίοδο  που συνοδεύτηκε από μεγαλοστομίες και πανηγυρισμούς,  δεν υπάρχουν πλέον οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εργαζόμενους των συνεργείων για υπογραφή νέων συμβάσεων έργου.

Βασικό λόγος γι’ αυτό το «βάλτωμα» είναι τα «δικαιώματα» που έδωσε η Κυβέρνηση στις εργολαβικές εταιρίες να προσβάλλουν την όλη διαδικασία και να θέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια αξιοποιώντας τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού.

Έχουμε τονίσει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι η Κυβέρνηση αντί να στοχεύει στην επαναφορά αυτών των υπηρεσιών στο δημόσιο, διασφαλίζοντας μόνιμη και σταθερή εργασία γι’ αυτούς τους  εργαζόμενους,  επέλεξε να μονιμοποιήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με τις συμβάσεις έργου. Την ίδια ώρα καμία πρωτοβουλία δεν παίρνεται για την επανασύσταση των οργανικών θέσεων σε αυτούς τους τομείς. Αντίθετα, σε πρόσφατες τροποποιήσεις οργανισμών έχουμε και νέες καταργήσεις οργανικών θέσεων από αυτούς τους κλάδους.

Η αρνητική απάντηση στο αίτημα που θέτει το ταξικό εργατικό κίνημα, για υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους των συνεργείων που θα διασφάλιζαν τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Όμως λόγω του αδιεξόδου που έχει περιέλθει η Κυβέρνηση κυβερνητικά στελέχη και δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού αρχίζουν πλέον να «ψελλίζουν» ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η επιλογή για υπογραφή συμβάσεων έργου και να υπογραφούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά εξαρτημένης εργασίας. Έχουμε λοιπόν μια ξεκάθαρη παραδοχή από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών του πλήρους αδιεξόδου που τους οδήγησε η επιλογή των συμβάσεων έργου, επιλογή που έδωσε «φτερά» στους εκβιασμούς και τις επιδιώξεις των εργολάβων.

Μάλιστα βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπ. Εργασίας αντιδρά στην υπογραφή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου,  μιας και ακόμα και αυτή η επιλογή απορρίπτεται από την τρόικα παρά το γεγονός ότι κι αυτή συντηρεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα η εξαγγελθείσα εδώ και δύο μήνες νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν προχωρά αλλά έχει δει καν το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο συντονισμός των διάσπαρτων κινητοποιήσεων που αναπτύσσονται σε διάφορα νοσοκομεία κι η διατύπωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου διεκδικήσεων που θα προβάλλει το αίτημα για εκδίωξη των εργολάβων και την υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους των συνεργείων.

Προηγούμενο άρθροΜείωση συντάξεων και αφορολόγητου & αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ζητεί η Βελκουλέσκου
Επόμενο άρθροΚάλεσμα ΜΕΤΑ στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο κατά του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ στις 27/9