Τετάρτη 28/9: Κινητοποίηση για τους εργολαβικούς εργάτες στα νοσοκομεία

48

Σωματεία δημόσιων νοσοκομείων, επιτροπές αγώνα, συντονιστικά των εργαζομένων στις εργολαβίες, σωματεία της καθαριότητας και οι υγειονομικές Ομοσπονδίες διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη κινητοποίηση για τους εργολαβικούς εργάτες στα νοσοκομεία, καλώντας παράλληλα όλους όσοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ) και τους μόνιμους υγειονομικούς να δώσουν δυναμικό «παρών». Στις 1.30μμ., πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με παράλληλη στάση εργασίας 1-4μμ.

Σε ανακοίνωση Σωματείων αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η ομηρία συνεχίζεται, το ίδιο και η κοροϊδία.Οι εργολάβοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα. Η απόφαση του Υπουργείου για ατομικές συμβάσεις, στο όνομα της “απαλλαγής από τους εργολάβους”, είναι ένα… πυροτέχνημα, ένα κακοπαιγμένο θέατρο που ποτέ δεν είχε στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων».

Αν η κυβέρνηση ήθελε, τονίζεται, «θα έδιωχνε τους εργολάβους “με ένα νόμο και με ένα άρθρο”. Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη δικαιώματα.Αποδείχτηκε όμως περίτρανα πως η κυβέρνηση δε νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για το πως θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου στα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής ένωσης που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους! Και αυτό φυσικά αφορά και τους μόνιμους σήμερα συναδέλφους».

Ως τώρα όλες οι υποσχέσεις είναι στον αέρα:

α) η υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε άλλα νοσοκομεία και υπηρεσίες προβλέπει πεπερασμένη διάρκεια (έως 31-12-2017), χωρίς δέσμευση για ανανέωση. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί και να περιορίζεται αν δεν επαρκούν οι πιστώσεις,

β) χάνονται ο 13ος & 14ος μισθός, ενώ στην πράξη απαγορεύεται η άδεια ασθένειας κι η εγκυμοσύνη. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εργαζομένων είναι γυναίκες. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακύρωσε ατομικές συμβάσεις γιατί προέβλεπαν κανονική άδεια…

γ) η απόλυτη όμως κοροϊδία επιβεβαιώνεται με την αποδοχή από την κυβέρνηση της απόφασης του ΣτΕ που δικαιώνει τους εργολάβους και η παραπομπή στις καλένδες κάθε νέας νομοθετικής ρύθμισης (ο υφυπουργός Πολάκης έιχε υποσχεθεί ότι θα φέρει νέο νόμο μέχρι … τέλος Αυγούστου για να υπερβεί τα … νομικά εμπόδια!!!).

Από τη μια, λοιπόν, η γνωστή εργολαβική ασυδοσία, οι απειλές και η απληρωσιά και από την άλλη, το ζοφερό μέλλον με τη νέου τύπου εκμετάλλευση των ατομικών συμβάσεων. Να υπογραμμιστεί ότι οι εργολαβικοί εργάτες δε σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία με αυταπάρνηση. Οι υπηρεσίες τους είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Άρα, μόνιμες θα πρέπει να είναι και οι εργασιακές τους σχέσεις. Όλοι οι εργολαβικοί εργάτες, οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, νέα παιδιά μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν.

  • ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠ΄ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΣΤΑΘΕΡΗ & ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα
  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ.