Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, συμβάσεις έργου ΤΕΛΟΣ! ‘Όλη η νέα νομοθετική ρύθμιση

Πλήρης επιβεβαίωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο θέμα των ατομικών συμβάσεων έργου ήρθε σήμερα από το στόμα του Αν. υπουργού Υγείας κ. Πολάκη.  Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε σήμερα με σωματεία Νοσοκομείων επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή συμβάσεων έργου με τους εργαζόμενους των συνεργείων στα Νοσοκομεία σταματά. Ταυτόχρονα έδωσε νέα νομοθετική ρύθμιση  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και την αιτιολογική έκθεση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) για την υπογραφή συμβάσεων  εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Όπως είχαμε τονίσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα (δείτε εδώ ) η κυβέρνηση αφού «έσπασε τα μούτρα» της στο θέμα της υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης έργου είχε σιωπηρά δώσει κατευθύνσεις στις διοικήσεις των Νοσοκομείων να παγώσουν αυτή τη διαδικασία. Μετά τα αρχικά πανηγύρια από κυβερνητικούς παράγοντες και συνδικαλιστές ακολούθησαν μισόλογα και παγωμάρα. Στην οπισθοχώρηση αυτή της Κυβέρνησης συνέβαλαν αποφασιστικά  οι αποκαλύψεις που κάναμε ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών αλλά και ταξικά σωματεία για το χαρακτήρα των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου καθώς και κινητοποιήσεις σωματείων που ανέδειξαν το ζήτημα.

Σήμερα η Κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπεράσει» αυτό το φιάσκο με μια νέα νομοθετική ρύθμιση που δηλώνει ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή προωθεί την υπογραφή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας με διάρκεια έως 24 μήνες.  Δικαίωμα για υπογραφή αυτών των συμβάσεων θα έχουν όχι μόνο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αλλά και όσοι άλλοι υποβάλλουν αίτηση και επιλεγούν από τριμελείς επιτροπές στα Νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση παραδέχεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη σχετική ρύθμιση ότι οι μνημονιακές της δεσμεύσεις δεν τις επιτρέπουν την υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Μάλιστα  βάζει ως ανώτατο όριο αυτών των συμβάσεων το 24μηνο,  προκειμένου όπως αναφέρει οι εργαζόμενοι να μην διεκδικήσουν το δικαίωμα της μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου.  Επιβεβαιώνει έτσι περίτρανα  ότι οι εργαζόμενοι αυτοί το αργότερο σε 24 μήνες θα απολυθούν.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κινούμενη αυστηρά μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών της επιλογών.

Περισσότερα για το θέμα και τις λεπτομέρειες της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης θα έχουμε σε επόμενα δημοσιεύματα

Ολόκληρη η νομοθετική ρύθμιση που έδωσε το Υπ. Υγείας

Η Αιτιολογική Έκθεση