Κι όμως, νομιμοποιούν την παραοικονομία με τη λίστα χειρουργείου

53

Στα πλαίσια της γνώριμης πλέον επικοινωνιακής του τακτικής, το Υπουργείο Υγείας εκτόξευσε ένα ακόμα πυροτέχνημα με τη δημοσίευση σχεδίου για την σύνταξη Λίστας χειρουργείου στα Νοσοκομεία.

Ακόμα και ένας αδαής αν διαβάσει το σχέδιο απόφασης που προτείνεται από την κυβέρνηση και υπογράφεται από τον αν. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, θα αντιληφθεί ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς και παραοικονομίας αλλά αντίθετα  αποκτούν και μια διάσταση νομιμοφάνειας με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Και αυτό το λέμε γιατί :

  1. Από την λίστα χειρουργείου εξαιρούνται όσα περιστατικά προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και χαρακτηρίζονται επείγοντα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί την κύρια οδό της παράκαμψης της σειράς για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους το φαινόμενο κατά την έναρξη της εφημερίας σε κάθε νοσοκομείο πολίτες με βαλίτσες σε συνεννόηση με μεγαλογιατρούς να εισάγονται ως επείγοντα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμα και η υπόσχεση της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στα Νοσοκομεία για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων παραμένει στον αέρα.
  2. Την διαμόρφωση της λίστας χειρουργείου και την εκτίμηση της σοβαρότητας των περιστατικών που προσέρχονται στα πρωινά και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία την έχει ο ίδιος ο χειρουργός που έχει την ευθύνη του περιστατικού. Δηλαδή εδώ συμβαίνει αυτό που λέει ο λαός «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Δεν φτάνει λοιπόν που διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, που οι πολίτες τα πληρώνουν ακριβά, αλλά μέσω αυτών και της πολυδιαφημιζόμενης λίστας χειρουργείου, οι επίορκοι Γιατροί θα διευρύνουν την πελατεία τους και θα νομιμοποιούν και την παράκαμψη της σειράς στα χειρουργεία με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης.
  3. Η Κυβέρνηση με αυτή τη μεθόδευση επιχειρεί να αποκρύψει ταυτόχρονα τη βασική αιτία για την διαμόρφωση των πελατειακών σχέσεων, τις μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία και την παράκαμψη της σειράς στα χειρουργεία  που δεν είναι άλλη  παρά οι μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωση των μονάδων υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά μεγάλος αριθμός από κρεβάτια και χειρουργικά τραπέζια στα περισσότερα Νοσοκομεία.

Είναι προφανές λοιπόν ότι με τη λίστα χειρουργείου όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων της παραοικονομίας και της διαφθοράς αλλά αντίθετα καλύπτονται με το μανδύα της νομιμότητας.

Τα φαινόμενα αυτά βεβαίως δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά κόλπα αλλά με έναν άλλο προσανατολισμό του Συστήματος Υγείας που στο κέντρο του έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σύγκρουσης με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα καθώς και την κατάργηση των ιδιωτικών και εμπορευματικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα Νοσοκομεία.

Το Υγειονομικό κίνημα πρέπει αυτή την ώρα να αποκαλύψει το νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης και να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική  που βρίσκεται στον αντίποδα από  τις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές που υλοποιούνται διαχρονικά και συνεχίζονται και από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει να αγωνιστούν για την στελέχωση των μονάδων υγείας, το άνοιγμα των κλειστών τμημάτων και χειρουργικών τραπεζιών και την κατάργηση των ιδιωτικών εμπορευματικών σχέσεων μέσα στα Νοσοκομεία.