Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου για την έλλειψη προσωπικού και τις ρουσφετολογικές μετατάξεις

24

Ανακοίνωση σχετικά με το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εξέδωσε το Διοικητικό ΣΥμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης. Δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά:

Ανακοίνωση
για το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικoύ
στο Νοσοκομειο Αγ. Νικολάου

13/10/2016

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι το δεύτερο πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης και από τα πιο υποστελεχωμένα της χώρας.
H εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών με το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία 6 χρόνια δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο.
Τον Ιανουάριο του 2012 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είχε 375 μόνιμους εργαζόμενους και τον Ιούνιο του 2016 έχει 248, δηλαδή σε 4 χρόνια το προσωπικό μειώθηκε κατά 127 εργαζόμενους, ακριβώς κατά το 1/3.

Η νέα κυβέρνηση που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 μας δημιούργησε προσδοκίες υποσχόμενη μεγάλο αριθμό προλήψεων στα Νοσοκομεία. Τον Απρίλιο του 2015 (το Μεγάλο Σάββατο) ο τότε υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και μας υποσχέθηκε ότι άμεσα θα βγει η πρώτη προκήρυξη και το Σεπτέμβριο του 2015 θα έχουμε τις πρώτες νέες προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων στο Νοσοκομείο.
Από τότε έχει περάσει ενάμισι χρόνος και στο ΓΝΑΝ έχει έρθει μόνο ένας νέος μόνιμος υπάλληλος ενώ έχουν αποχωρήσει με παραιτήσεις και μετατάξεις τουλάχιστον 13. Συνέχεια ακούμε εξαγγελίες για προσλήψεις, οι οποίες στην πράξη είτε δεν γίνονται είτε δεν προχωρούν.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση, αντί να θεσμοθετήσει ένα αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα μετατάξεων με άμεση πλήρωση τους με νέες προσλήψεις όπως έχουμε προτείνει, προχωρά συνεχώς και αυτή σε μεμονωμένες και προφανώς ρουσφετολογικές μετατάξεις υπαλλήλων από τη διοικητική και τη νοσηλευτική υπηρεσία του ΓΝΑΝ σε άλλα Νοσοκομεία (σε κάποιες περιπτώσεις και με απώλεια των οργανικών θέσεων). Και σαν να μην έφταναν αυτά, η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου με αποφάσεις μετακινήσεων αποδυναμώνει τη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου που έχει ήδη πολύ μεγάλο αριθμό οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό. Για το συγκεκριμένο θέμα ως ΔΣ του συλλόγου εργαζόμενων προσπαθήσαμε με έγγραφα και παρεμβάσεις μας προς τη διοίκηση να αποτρέψουμε τις αρνητικές για τη μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού αποφάσεις εσωτερικών μετακινήσεων νοσηλευτών -τριων χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση. Μάλιστα η διοικήτρια του Νοσοκομείου ενώ σε συνάντηση μας υποσχέθηκε ότι θα θέσει ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ιδρύματος το ζήτημα της νοσηλευτικής κάλυψης του ξενώνα “Ψυχαργώς”, την επόμενη μέρα δεν το έκανε, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των όποιων επαφών μας για τα θέματα του Νοσοκομείου.

Εν τέλει, αυτοί που υφίστανται τις επιπτώσεις της έλλειψης προσωπικού, της μη έγκαιρης υλοποίησης των προσλήψεων και των αρνητικών διοικητικών αποφάσεων είναι οι απλοί εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι της διοικητικής υπηρεσίας και των υποστηρικτικών υπηρεσιών (μαγειρεία, εργάτες κλπ) εργάζονται με περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις ακάλυπτες και έχοντας και τον αυξημένο φόρτο εργασίας που προκύπτει από τη διασύνδεση των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου. Στην τεχνική υπηρεσία έχουν μείνει πολύ λίγοι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα τμήμα της τεχνικής υποστήριξης να ανατίθεται με εργολαβία σε ιδιωτικό συνεργείο.
Στους εργαζόμενους της νοσηλευτικής υπηρεσίας οφείλονται συνολικά 7629 ημέρες αδειών και ρεπό, κατά μέσο όρο περίπου 70 ημέρες ανά εργαζόμενο.

Ως σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου εκφράζουμε κραυγή αγωνίας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε άλλο με τέτοιες συνθήκες, ένας διοικητικός να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά που πριν έκαναν δύο και τρεις, νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς να δουλεύουν με εξαντλητικά και παράνομα προγράμματα εργασίας (απόγευμα πρωί, πρωί νύχτα, απόγευμα πρωί νύχτα) με κομμένα ρεπό και χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις να παίρνουν την κανονική άδεια του 2015.

Οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου 227(47,5%) και οι καλυμμένες 248. Το σύνολο των μόνιμων θέσεων προς προκήρυξη που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση είναι 40 δηλαδή η κυβέρνηση υπόσχεται να καλύψει το 1/5 των κενών οργανικών θέσεων και το 1/3 των θέσεων που κενώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και μάλιστα με ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και ίσως το 2018, που ως τότε θα έχουν προκύψει νέες παραιτήσεις και μετατάξεις προς άλλα Νοσοκομεία.
Γι΄αυτό τονίζουμε ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Διεκδικούμε λοιπόν την προκήρυξη και άλλων θέσεων προσωπικού για την άμεση κάλυψη των μισών τουλάχιστον κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου και τη μελλοντική κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων όπως συμβαίνει σε κάποια Νοσοκομεία της χώρας.

Ζητούμε επίσης να σταματήσουν οι κάθε μορφής διοικητικές αποφάσεις από το Υπουργείο, τη ΔΥΠΕ και τη διοίκηση του Νοσοκομείου με τις οποίες αποδυναμώνονται οιι υπηρεσίες του Νοσοκομείου από προσωπικό.

Είμαστε διατεθειμένοι να εκφράσουμε αγωνιστικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Πέμπτη 20/10 στις 13.30 για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο και να πάρουμε αποφάσεις για τις αντιδράσεις και τις διεκδικήσεις μας.

Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Ακούστε σχετική συνέντευξη του προέδρου του ΔΣ του συλλόγου Γ. Μανουσάκη στο Ρ/Σ Ηράκλειο 9.84: