Κάλεσμα από το Ενωτ. Κίνημα για την Ανατροπή για τη στάση εργασίας και συγκέντρωση της Δευτέρας 24/10 για το θέμα των επικουρικών ιατρών

23

Η παράταξη των Νοσοκομειακών Ιατρών “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή” εξέδωσε ανακοίνωση – κάλεσμα  για τη στάση εργασίας και συγκέντρωση της Δευτέρας 24/10 για το θέμα των επικουρικών ιατρών. Δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά:

ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΣΤΙΧΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία και εξαίρεσης των νοσοκομειακών ιατρών από τον περιορισμό 1 προς 5 λόγω ευρωπαικών δικαστικών αποφάσεων περί παραβίασης ωρών εργασίας, η κατάσταση στα νοσοκομεία οδεύει απ’ το κακό στο χειρότερο. Επαναλαμβάνεται για μια φορά ακόμα η γραφειοκρατία του δημοσίου ως δικαιολογία για την αναστολή των προσλήψεων, προσλήψεων που έχουμε ακούσει πολλές φορές από το 2008 ως σήμερα. Μια γραφειοκρατία που ως δια μαγείας εξαφανίζεται όταν πρόκειται να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, φορολογικές επιβαρύνσεις κλπ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει πιστή στη γραμμή της ευρωπαικής ένωσης για δημοσιονομική πειθαρχεία-«ανάπτυξη», προγράμματα αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και τελικά για τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους. Εργολαβικοί εργάτες, επικουρικοί, συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν.
Τα κενά παραμένουν (πάνω από 25000 κενές οργανικές θέσεις υγειονομικών), οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται με τμήματα να κλείνουν, οι λίστες αναμονής για ειδικότητα αδειάζουν λόγω της μαζικής μετανάστευσης νέων γιατρών, ακόμα και σε ειδικότητες πρώτης γραμμής (πχ. χειρουργοί, αναισθησιολόγοι) σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, η ανεξέλεγκτη παραβίαση του ωραρίου συνεχίζεται με εργαζόμενους να περνάνε το πλαφόν των 7 εφημεριών και να δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τα ρεπό που δικαιούνται, οι λίστες της ντροπής για ΜΕΘ συνεχίζουν να υπάρχουν, η ποιότητα περίθαλψης και η εκπαίδευση ειδικευόμενων και ειδικευμένων υποβαθμίζονται.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ-Η ΝΕΑ «ΒΑΘΜΙΔΑ» ΣΤΟ ΕΣΥ..
Μέσα σε όλα αυτά, τείνει να παγιωθεί και να μαζικοποιηθεί μια νέα «βαθμίδα» στο ΕΣΥ εναλασσόμενων, περαστικών, αναλώσιμων ιατρών, με όσο λιγότερα δικαιώματα και όσο περισσότερες αρμοδιότητες γίνεται, οι λεγόμενοι «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ» Είναι οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί που τόσο λείπουν απ’ τα νοσοκομεία των κουρασμένων 60ρηδων και των ειδικευόμενων ακόμα 30ρηδων.. αυτοί που θα κάνουν τη λάτζα του ειδικευόμενου έχοντας την ευθύνη του ειδικευμένου, που θα καλύψουν όποια ανάγκη προκύψει, που δεν έχουν δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας, που θα πάρουν καλοκαιρινή άδεια αρχές ιουλίου και θα κρατήσουν το νοσοκομείο όλο τον Αύγουστο, που μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε στα όρια της υγειονομικής περιφέρειας που θα δηλώσουν ( από τον Πειραιά στη Χίο, απ’ τα Γιάννενα στην Καλαμάτα κτλ) και που στο τέλος της ετήσιας θητείας τους θα τους πετάξουν σα στιμμένες λεμονόκουπες, θα καταλήξουν πάλι στον πάτο της λίστας περιμένοντας τη σειρά τους και το τμήμα τους θα μείνει πάλι λειψό, αναζητώντας τον επόμενο.. Είναι προφανές πως η ίδια η κυβέρνηση, με τις παρατάσεις της θητείας μερίδας επικουρικών (λήξη θητείας πριν τις 30/9) καθώς και με τις δημόσιες δηλώσεις για μεγάλα κενά και ανάγκη χιλιάδων μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία ομολογεί στην πράξη πως οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρ’όλα αυτά αρνείται να εγκρίνει άλλες παρατάσεις αφού το κουαρτέτο θα τις θεωρήσει μόνιμες προσλήψεις..
Συγκεκριμένα το υπουργείο επιμένει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση θητείας στους Επικουρικούς Γιατρούς που η θητεία τους λήγει από 1/10/16 και μετά. Αν το αντίστοιχο νοσοκομείο εκτιμά πως εξακολουθεί να χρειάζεται την συγκεκριμένη θέση, τότε πρέπει να αποστέλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο έγκαιρα πριν την λήξη της θητείας του υπηρετούντος ώστε να επαναπροκηρύσσεται και να καλύπτεται με την ισχύουσα διαδικασία του πίνακα ανά ΥΠΕ.
Η επιλογή αυτη της κυβέρνησης οδηγεί σε κατάρρευση την λειτουργία των τμημάτων και των νοσοκομείων και σε ραγδαία επιδείνωση των όρων δουλειάς επεκτείνοντας όλο και περισσότερο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανακύκλωση της ανεργίας στο χώρο των νοσοκομείων.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει το δρόμο της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα…
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας-μπλοκάκι με το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ. Συμβάσεις που προβλέπουν αποδοχές ενιαίου μισθολογίου (30% λιγότερα χρήματα από του επικουρικού) ενώ εντελώς αυθαίρετα, η προυπηρεσία δεν έχει προς το παρόν αναγνωριστεί με τις τελικές τακτικές αποδοχές να υπολογίζονται στα 600-700 ευρώ!! Εξίσου και για τους νοσηλευτές, η προυπηρεσία δεν αναγνωρίζεται ούτε λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Την ίδια στιγμή, λόγω των γνωστών δικαστικών εξελίξεων και του δικομματικού σκυλοκαυγά το ΔΣ δεν υπογράφει ούτε την τακτική μισθοδοσία με γιατρούς και νοσηλευτές να μην έχουν πληρωθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη!! ‘Οπως φαίνεται το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν τα κενά στις ΜΕΘ γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων με ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας και έχει ήδη οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία με μόνο τους μισούς από τους 100 προβλεπόμενους γιατρούς να είναι στις θέσεις τους 11 μήνες μετά.

Εργολαβικοί Εργαζόμενοι Καθαριότητας, Σίτισης, Φύλαξης
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ήταν ο προάγγελος των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία, ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων που ενώ προσφέρει υπηρεσίες αναγκαίες και υποχρεωτικές για τη λειτουργία του νοσοκομείου σε μόνιμη βάση, αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμοι, έρμαιο το κάθε εργολάβου.. Η ομηρία συνεχίζεται, το ίδιο και η κοροϊδία. Οι εργολάβοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα.
Η αρχική απόφαση του Υπουργείου για ατομικές συμβάσεις (χωρίς 13ο και 14ο μισθό, με απαγόρευση άδειας ασθενείας και εγκυμοσύνης κτλ), στο όνομα της «απαλλαγής από τους εργολάβους», ποτέ δεν είχε στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων αλλά το πως θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Ακόμα και με τη νέα ρύθμιση που το υπουργείο έχει υποσχεθεί (εδώ και αρκετούς μήνες..) κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται η μόνιμη σταθερή δουλειά αφού είναι ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης εντός 24μηνών και έτσι διαιωνίζεται το καθεστώς προσωρινότητας και ομηρίας. Ανακυκλώνεται η ανεργία και εντείνεται ο κανιβαλιστικός «ανταγωνισμός» μεταξύ χαμηλόμισθων και ανέργων για ένα ξεροκόμματο.
Μονόδρομος η συλλογική αγωνιστική δράση για τα δικαιώματά μας, για επιστημονική – εργασιακή – μισθολογική αξιοπρέπεια και για το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν – δημόσια – ισότιμη – καθολική – σύγχρονη περίθαλψη. Με κοινό αγώνα όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, μόνιμων και προσωρινών

Καμία απόλυση επικουρικού, να δοθεί παράταση επ αόριστον σε όλες/ους τους υπηρετούντες επικουρικούς (αφού η πολιτεία διαρκώς «ομολογεί» στην πράξη πως οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε πάγιες – διαρκείς ανάγκες). Κάλυψη όλων αυτών των θέσεων ως θέσεις μόνιμων Επιμελητών Β.
Κατάργηση του θεσμού του επικουρικού γιατρού, των συβασιούχων ΚΕΕΛΠΝΟ στα νοσοκομεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βάση τις υγειονομικές ανάγκες
ΕΞΩ οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, όχι στη σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων, πρόσληψη κανονική με πλήρη δικαιώματα των εργαζόμενων σε καθαριότητα – φύλαξη – σίτιση κλπ

• ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που καλεί η ΕΙΝΑΠ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10 10.00-15.00 στο υπ. Υγείας για το ζήτημα των επικουρικών

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25/10 18.00 αμφ. ΣΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ