Με κινητοποίηση έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην είσοδο ιδιωτών στο ΕΚΑΒ

30

Την είσοδο της Βουλής απέκλεισαν με ασθενοφόρα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ το πρωί της Πέμπτης. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη το βράδυ η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν 6ωρη στάση εργασίας για σήμερα, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ρύθμιση που κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή το Υπ. Υγείας σύμφωνα με την οποία «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων,  ύστερα από έγκριση του υπουργού υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα   δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».

Το Σωματείο  αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην θεσμοθέτηση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ με μισθωμένα ασθενοφόρα ή και μισθωμένο προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες, σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων,  ύστερα από έγκριση του υπουργού υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα   δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο ΕΚΑΒ Αθήνας αναφέρει:

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας που αντί να φροντίσει να  παρέχει τα μέσα που απαιτούνται (ασθενοφόρα – διασώστες)  στον Έλληνα πολίτη,   καταφεύγει σε τροπολογίες εκτρώματα, καταργώντας στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και  εδραιώνοντας τον ιδιώτη, στρώνοντας τον δρόμο σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άρχισαν με την έναρξη της κρίσης και δεν δείχνουν να τελειώνουν.

Είναι η ύστατη ώρα στην οποία οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημα μας, όχι μόνο ως συνδικαλιστές αλλά ως πολίτες και κοινωνία, μιας και τίθεται σε αμφισβήτηση η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ‘’ Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις» προτείνεται τροπολογία-σφήνα ως αντικατάσταση του Αρθ.31 Ν.2072/92,  σύμφωνα με την οποία «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων,  ύστερα από έγκριση του υπουργού υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα   δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του»

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην θεσμοθέτηση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ με μισθωμένα ασθενοφόρα ή και μισθωμένο προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες. Η αναφορά στο κείμενο «αεροπορικών»  ή «άλλων εταιρειών μεταφορών» γίνεται σκοπίμως και προς συγκάλυψη του πραγματικού σκοπού που εξυπηρετεί η τροπολογία που είναι αποκλειστικά και μόνο η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά ασθενοφόρα και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Συνεπώς, η προτεινομένη τροπολογία αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την παράδοση της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 08:00 στο αμφιθέατρο της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ για να ανατρέψουμε τα σχέδια  του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ.

Όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η «Ντροπολογία!!!!»