Κινητοποίηση για ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας κι εργασίας στην ψυχιατρική του Ευαγγελισμού

27
Ευαγγελισμός κινητοποίηση

Σε κινητοποίηση με συγκέντρωση στα ΤΕΠ προχωρούν την Τρίτη 25 Οκτώβρη στις 8 πμ οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού. Καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας  που επικρατούν  στην ψυχιατρική καθώς και την επισφαλή εργασία των υγειονομικών με αυξημένο κίνδυνο στο συγκεκριμένο τμήμα. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών συνέβη ένα τραγικό γεγονός που οδήγησε στο θάνατο ενός ασθενή ενώ έξι νοσηλευτές σύρθηκαν στα δικαστήρια κι ένας από αυτούς καταδικάστηκε. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν θα ανεχτούν να συνεχίσουν να εργάζονται απροστάτευτοι ενώ οι διοικήσεις  και το υπουργείο  που έχουν διαχρονικά ευθύνες γι’αυτή την απαράδεκτη κατάσταση μένουν στο απυρόβλητο. Παράλληλα ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων από τη διοίκηση για ασφαλείς, ανθρώπινες συνθήκες για ασθενείς κι εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός αναφέρει:

Από το 1999 η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας είναι υποχρεωμένη να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση κι ακούσιες νοσηλείες. Κι ενώ οι προδιαγραφές της κλινικής κι ο κανονισμός λειτουργίας της ήταν (& παραμένει) στα 20 κρεβάτια εκούσιας νοσηλείας, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: ο αριθμός των ασθενών είναι συχνά υπερδιπλάσιος των κλινών & πολλοί ασθενείς στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους με κίνδυνο τον τραυματισμό τους από πτώσεις ή ακόμα και σε θαλάμους όπου θα έπρεπε να γίνονται θεραπείες. Συνυπάρχουν δε, σε άθλιες συνθήκες μέσα στο διάδρομο ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας ψυχιατρικών παθήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ασθενείς στερούνται στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας & υγιεινής. Δεν υπάρχει προαύλιος χώρος καθώς η κλινική βρίσκεται στον 9ο όροφο (παγκόσμια πρωτοτυπία!). Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος & συνθήκες ηρεμίας με συνέπεια να δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους. Αρκετές φορές σε αρρώστους με παθολογικά προβλήματα, αναγκαστικά γίνονται νοσηλευτικές πράξεις στο διάδρομο προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των αρρώστων. Οι δε συνθήκες υγιεινής μεταφράζονται σε… 1 τουαλέτα για 20 αρρώστους.

Είναι ολοφάνερο, ότι οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, ασκούσαν και ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται στη φυσική εξάντληση και την επαγγελματική εξουθένωση.

      Ήταν θέμα χρόνου κάτω από αυτές τις συνθήκες να συμβεί ένα τραγικό περιστατικό. Το 2010 σε πυρκαγιά που έβαλε ασθενής, η ίδια έχασε τη ζωή της και πολλοί ασθενείς κι εργαζόμενοι κινδύνευσαν σοβαρά. Το απαράδεκτο πόρισμα της ΕΔΕ της τότε διοίκησης δεν προστάτευσε επαρκώς ως όφειλε τους εργαζόμενους αφήνοντας περιθώριο για δικαστική – ποινική αναζήτηση ευθυνών (αιχμές για πλημμελή παρακολούθηση). Το αποτέλεσμα ήταν ότι έξι χρόνια τώρα σέρνονταν στα δικαστήρια 6 νοσηλευτές ως κατηγορούμενοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το δικαστήριο με την ΑΔΙΚΗ καταδικαστική απόφαση για φυλάκιση με αναστολή σ’έναν συνάδελφό μας!!! 

     Δεν πρόκειται ν’ανεχτούμε το γεγονός να σέρνονται στα δικαστήρια και να καταδικάζονται συνάδελφοι την ίδια στιγμή που μένουν στο απυρόβλητο διοικήσεις – υπουργείο και συνολικά, η πολιτεία που έχουν προφανείς και διαχρονικές ευθύνες γι’αυτή την κατάσταση. Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε απροστάτευτοι σε απαράδεκτες συνθήκες. ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ! Καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση των συναδέλφων & καθόλου δεν αποκλείεται οποιοσδήποτε να βρεθεί στο μέλλον σ’αυτή τη θέση.

Οι πολιτικές που ασκούνται όλα αυτά τα χρόνια – με έμφαση στους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων – έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών της Ψυχικής Υγείας με παράλληλη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα. Την απαράδεκτη κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου την έχουμε επισημάνει, την έχουμε αναδείξει & καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν με παραστάσεις διαμαρτυρίας κι ανακοινώσεις. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του αντιδραστικού πυρήνα της περιβόητης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» δηλ. της πολιτικής ενίσχυσης του εμπορευματικού χαρακτήρα των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και του «λουκέτου» που προωθείται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε:

  • Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας. Καταγγέλλουμε την άδικη καταδικαστική απόφαση & την ποινικοποίηση της δουλειάς των μαχόμενων υγειονομικών.
  • Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας της κλινικής ώστε να μην υπερβαίνει τους 20 ο αριθμός των νοσηλευόμενων
  • Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ

την Τρίτη 25 Οκτώβρη  στις 8πμ