Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Άρτας-Ανακοίνωση

28

Την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στην Πάτρα: Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την Δημόσια Υγεία

Όλοι μαζί δυναμώνουμε τους αγώνες για αξιοπρεπής μισθούς και συνθήκες δουλειάς

Είναι δική μας υπόθεση η επιτυχία της κινητοποίησης των υγειονομικών.
Ήρθε η ώρα να πούμε: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των επενδυτών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των απωλειών μας. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού, διοικητικού προσωπικού, καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, συντηρητές με σταθερές θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.
Απαιτούμε όσα μας στέρησαν, όσα μας έκλεψαν, όσα με βίαιο τρόπο μας κατάργησαν. Τα δικαιώματα μας, η δουλειά μας ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα-ξεχασμένα!

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ΝΑΤΟ, φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, προνόμια και ζεστό χρήμα στους βιομηχάνους, βρίσκουν και δίνουν. Για την Υγεία και τις ανάγκες του λαού κόβουν και τα ελάχιστα.

Μετάβαση δωρεάν με λεωφορείο-Δήλωσε συμμετοχή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, μαζί με το υπόλοιπο μνημονιακό μπλοκ, συνεχίζει να δίνει τα διαπιστευτήριά της σε τρόικα και δανειστές εφαρμόζοντας σκληρές αντιλαϊκές κι αντεργατικές πολιτικές. Πλήρως μεταλλαγμένη, υλοποιεί με ευλάβεια τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  βαδίζοντας στο δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Την ίδια στιγμή η κοινωνία ματώνει: Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μεταβάλλονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τις νέες μειώσεις και τα νέα φορολογικά βάρη ενώ  η ανεργία καλπάζει. Οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών και το ξεπούλημα  της  περιουσίας του λαού μας, που οι αγώνες των εργαζομένων  είχαν αποτρέψει, υλοποιούνται τώρα με την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις «ανάγκες» των δανειστών και στην εξυπηρέτηση του χρέους. Νέα επίθεση σχεδιάζεται  στον κόσμο της εργασίας με μείωση του κατώτατου μισθού των νέων, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με μείωση των ωρών εργασίας, με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο δικαίωμα της απεργίας ώστε να δημιουργήσουν ακόμα πιο «φτηνούς», κακοπληρωμένους κι «ευέλικτους» εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας και θεωρώντας δεδομένη όλη την προηγούμενη μνημονιακή νομοθεσία- αυτή που αντιπαλέψαμε επί χρόνια και που με αγώνες δεν εφαρμόστηκε- στον χώρο του δημοσίου προχωρά με την εφαρμογή της αξιολόγησης, της στοχοθεσίας και της κινητικότητας, στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης εμμονής του «επιτελικού κράτους», όπου το δημόσιο θα κάνει τον «τροχονόμο» και τον «επιτελάρχη» κι οι υπηρεσίες που παρείχε θα παρέχονται από ιδιώτες στους πολίτες, αφού το αποτέλεσμα θα είναι η συνένωση-συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών και δομών του δημόσιου τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και στον λαό.

Οι εξελίξεις στον κλάδο μας, τόσο τα χρόνια πριν την καπιταλιστική οικονομική κρίση όσο και μέσα σε αυτή, δείχνουν ότι οι μόνοι κερδισμένοι διαχρονικά είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Υγεία, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην αποκατάσταση και στην πρόνοια που εξασφάλιζαν κι εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη σε κάθε περίοδο και με κάθε κυβέρνηση. Παλιότερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ενίσχυση της κερδοφορίας τους ήρθε μέσα από το τσάκισμα των μισθών μας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Ήρθε μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων, από τις συγχωνεύσεις και τις συνενώσεις από την κατάργηση οργανικών θέσεων και το πετσόκομμα των οργανισμών. Ήρθε μέσα από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και τις αυξήσεις της συμμετοχής των ίδιων των ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων απευθείας από την τσέπη τους για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, φάρμακα με στόχο να φτιαχτεί ένα σύστημα πλήρως ανταποδοτικό που συμπυκνώνεται στο «όποιος πληρώνει, έχει» υπηρεσίες υγείας.

Νοσοκομεία με τζίρο και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση ( αυτόνομες αυτοδιοικούμενες μονάδες) είναι η στρατηγική της ΕΕ, «οικειοθελώς» συμφωνημένη από τις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, που χτίστηκε κι εξοπλίστηκε από τον κόπο του λαού, παραδόθηκε όμως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ΑΕΜΥ Ανώνυμη Εταιρεία, στελεχώθηκε με προσωπικό είτε δανεικό είτε ορισμένου χρόνου ( επικουρικοί, 5μηνα, ελαστικές εργασιακές σχέσεις) και λειτουργεί ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα. Αυτό είναι το μοντέλο που ΕΕ, κυβέρνηση κι εργοδότες, έχουν οραματιστεί και θέλουν να προωθήσουν παντού στον χώρο της δημόσιας υγείας. Με τα ίδια κριτήρια άλλωστε η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και για τις δομές ψυχικής υγείας.

Με αυτές τις εξελίξεις και αυτές τις πολιτικές, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας. Η αντιπαράθεση που επιλέγεται από αυτή την πλειοψηφία, δεν αμφισβητεί τους όρους και για το ποιόν δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας. Άλλωστε διαχρονικά έβαζαν αλλά και σήμερα βάζουν πλάτη και δεν αμφισβητούν ποτέ την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας, την ΕΕ και την ευρωζώνη. Για αυτό κι επιδιώκουν ένα οργανωτικά διαιρεμένο κι ένα έντονα κλαδικό κίνημα, θέλοντας τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις έξω από τα σωματεία και τα πλαίσια των αγώνων μακριά από κάθε ίχνος πολιτικής αναφοράς κι αμφισβήτησης Αυτούς πρέπει να τους ξεπεράσουμε!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων
  • Τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών, ασφαλιστικών εργασιακών απωλειών της μνημονιακής περιόδου.
  • Αύξηση της αποζημίωσης των αμοιβών για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες
  • Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, καθολική και υποχρεωτική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλο το λαό.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στην στάση εργασίας και στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 3/11/2016 και στην πορεία από  το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας στη Γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα, με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των Υγειονομικών στη μεγάλη  Απεργία στις 24 Νοέμβρη 2016

Νοέμβριος 2016, Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας