Χρήστος Κόνιαρης: «Πολιτική επιλογή η εγκατάλειψη του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης»

Για σκόπιμη, διαχρονική πολιτική επιλογή, εκ μέρους των κυβερνήσεων, όσον αφορά την δραματική εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του μοναδικού στην χώρα μας δημοσίου Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ), κάνει σήμερα, μεταξύ άλλων, λόγο ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑ και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε συνέντευξή του στο DailyPharmaNews.gr, και παραθέτει τα στοιχεία εκείνα τα οποία δείχνουν ότι το έργο του ΕΚΑ είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο.

Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο 

DPN: Γιατί, κατά τη γνώμη σας, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) παραμένει το μοναδικό στο είδος του δημόσιο Κέντρο για όλη τη χώρα; Πιστεύετε ότι πρόκειται για διαχρονική αβελτηρία των κυβερνήσεων προς καθαρό όφελος του πανάκριβου ιδιωτικού τομέα στο χώρο ή είναι απλώς ένας λανθασμένος κεντρικός σχεδιασμός;

Θα έλεγα ότι συμβαίνουν και τα δύο. Παρά τις αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες αποκατάστασης, δεν υπήρξε ποτέ ένα σχέδιο ανάπτυξης Δημόσιων υπηρεσιών τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν έγκαιρα και σε υψηλό επίπεδο  αυτές τις υπηρεσίες.  Αρκέστηκαν μόνο στην ύπαρξη του ΕΚΑ που μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος από αυτές. Την τελευταία δεκαπενταετία, κυρίως, αναπτύχτηκαν δεκάδες ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, χωρίς κανένα έλεγχο, τα οποία στηρίζονται κυρίως στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων και στον οβολό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αποκατάστασης.

Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, αντί να στηριχθεί από την πολιτεία και να παίξει ένα κεντρικό  ρόλο στον τομέα της αποκατάστασης, αντιμετώπιζε πάντα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Τη χαριστική βολή την έδωσαν πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται μετά την εφαρμογή των μνημονίων. Είναι προφανές ότι ήταν και είναι πολιτική επιλογή η στήριξη των ιδιωτικών μονάδων αποκατάστασης. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό να γίνει, αν υπήρχε η πολιτική βούληση να στηριχθεί κατ’ αρχήν το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Δημόσιες δομές.

DPN: Πρόσφατα πραγματοποιήσατε στο ΕΚΑ μία πολύ μαζική κινητοποίηση, για να δημοσιοποιήσετε και να καταγγείλετε τη δραματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Κέντρου. Είχατε καμία θετική ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας;

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, μπορεί να υπήρξε από την πλευρά του διαπίτωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΚΑ, δεν υπήρξαν όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή τους. Η μόνη δέσμευση που υπήρξε ήταν ο διορισμός Διοίκησης στο ΕΚΑ άμεσα, για να επιχειρήσει να δώσει κάποιες λύσεις σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας. Ακόμα και αυτό, όμως, δεν έγινε πράξη αφού το Υπουργείο προκήρυξε εκ νέου τη θέση, με αποτέλεσμα το ΕΚΑ να μείνει πέρα από τους 7 μήνες που είναι αδιοίκητο και για άλλους 5 μήνες ακόμη.

Η μόνη «ανταπόκριση» της ηγεσίας του Υπ. Υγείας ήταν, την παραμονή της κινητοποίησης, να αποδεσμεύσει το 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού που παρακρατούσε. Με την ίδια, όμως, απόφαση αφαίρεσε το 80% των πιστώσεων για φάρμακα που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του ΕΚΑ, με πρόσχημα ότι μέχρι τότε το Κέντρο προμηθευόταν φάρμακα από το ΚΑΤ. Σήμερα, όμως, το Φαρμακείο του ΕΚΑ  έχει σταδιακά ξεκινήσει τη λειτουργία του. Έτσι οι πιστώσεις παρά την αποδέσμευση του 10% (μετά την περικοπή του 80%) παρέμειναν στα προηγούμενα επίπεδα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η περικοπή θα λειτουργήσει ως άλλοθι, για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση και του χρόνου στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι ελέγχεται από την κυβέρνηση, ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 550 χιλ ευρώ, αύξηση δηλαδή πάνω από 30%

DPN: Μπορείτε να μας δώσετε τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΚΑ; Πρόσφατα το Δ.Σ. του ΚΑΤ – ΕΚΑ αποφάσισε να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση ύψους τουλάχιστον 550.000 ευρώ, προκειμένου το Κέντρο να συνεχίσει να λειτουργεί στοιχειωδώς…

Όπως τόνισα, η χρηματοδότηση του ΕΚΑ βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώσεις ανάγκες. Το ίδιο το ΔΣ του ΚΑΤ, όταν το ΕΚΑ αποδεσμεύτηκε από το ΚΑΤ το 2015, είχε προσδιορίσει ως ελάχιστο ποσό για τη λειτουργία του το ποσό των 2,4 εκατομμύρια €. Σήμερα οι πιστώσεις για το 2016 είναι 1,435 εκατ. € και δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη στοιχειώδη λειτουργία του.

Όμως και η στελέχωση του ΕΚΑ βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι κάτω από το 50%. Σε κρίσιμους κλάδους, όπως νοσηλευτικό προσωπικό, επιστημονικό κλπ, η στελέχωση είναι σε αντίστοιχα ποσοστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 έως και σήμερα έχουν αποχωρήσει 24 άτομα, χωρίς βεβαίως όλοι αυτοί να μπορούν να αναπληρωθούν από τις 5 προσλήψεις που έγιναν φέτος. Μετά από όλα αυτά, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αν άμεσα δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, το μέλλον του ΕΚΑ είναι δυσοίωνο.

DPN: Επειδή ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει την πολύτιμη προσφορά του ΕΚΑ και του προσωπικού του, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε διεξοδικά τι είδους υπηρεσίες και σε ποιες κατηγορίες ασθενών προσφέρει το Κέντρο;

Το ΕΚΑ έχει μια ιστορία και τεράστια προσφορά στον χώρο της αποκατάστασης, ιδιαίτερα των κινητικά αναπήρων. Ξεκίνησε ως Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων με δραστηριότητα που εκτεινόταν, εκτός από την νοσηλεία και θεραπευτική αποκατάσταση των αναπήρων, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των αναπήρων, ανάπτυξη παραγωγικών εργαστηρίων κ.λπ.

Σήμερα, το ΕΚΑ παραμένει το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης που έχει αναπτύξει υπηρεσίες που απευθύνονται στην αποκατάσταση νευρολογικών περιστατικών, μετατραυματικές καταστάσεις, παραπληγίες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ. Το λυπηρό είναι ότι αντίστοιχα δημόσια κέντρα, που θα έπρεπε να είναι ανεπτυγμένα σε όλη τη χώρα, όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά το κράτος πληρώνει εκατομμύρια στα ιδιωτικά κέντρα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Επιπλέον στο ΕΚΑ υπάρχουν τεράστιοι χώροι αναξιοποίητοι, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχτούν κλίνες αποκατάστασης, αλλά και άλλες υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την αξιοποίηση όλων αυτών των υποδομών. Για όλα αυτά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑ έχουμε κάνει προτάσεις και βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις. Τις επόμενες μέρες θα επαναλάβουμε την κινητοποίηση που κάναμε πρόσφατα με πολύ μεγάλη επιτυχία και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε το ΕΚΑ να βρίσκει τη θέση που του αξίζει.

  • Ο Χ. Κόνιαρης είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΚΑ
  • Αναδημοσίευση από τη DailyPharmaNews.gr