“Τραμπουκισμοί” εις βάρος των ασθενών του ν. Λασιθίου

33
Στις 13 Ιουνίου φέτος, ο αν. Υπουργός υγείας Π. Πολάκης επισκέφθηκε στο νομό Λασιθίου τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου (δείτε σχετικό video ΕΔΩ).
Κατά την επίσκεψη Πολάκη στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας υπήρξαν αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους πολίτες και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, αποδοκιμασίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε “τραμπουκισμούς” και “προπηλακισμούς” και τις καταδίκασε (δείτε ΕΔΩ), προφανώς λησμονώντας ότι επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούσε στις αποδοκιμασίες υπουργών, στην περίπτωση δε της επίσκεψης του αν. Υπουργού υγείας Γρηγοράκου στο ΠΑΓΝΗ τον Αύγουστο του 2014 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη άλλων παρατάξεων είχαν απαγορέψει στον τότε υπουργό να μπει στο Νοσοκομείο και να πάει στο γραφείο του διοικητη (δείτε ΕΔΩ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και ο Πολάκης φέτος τον Ιούνιο καταδίκασαν τους “τραμπουκισμούς” στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και υποσχέθηκαν λύση στα βασικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου, με κυριότερο τη λειτουργία της παθλογικής κλινικής.
Όμως πέντε μήνες μετά το πρόβλημα με τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής δεν έχει λυθεί (εκτός από ένα πρόσκαιρο διάστημα λιγότερο του ενός μήνα) και η παθολογική κλινική είναι κλειστή περισσότερες από 15 ημέρες κάθε μήνα (δείτε το πρόγραμμα εφημεριών του Νοεμβρίου ΕΔΩ) με αποτέλεσμα τα παθολογικά περιστατικά να παραπέμπονται για εκτίμηση και νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.
Και το ερώτημα που τελικά προκύπτει κατά τη γνώμη μου είναι: “τελικά τι είναι τραμπουκισμός”;
Δεν είναι τραμπουκισμός ένας υπουργός να επισκέπτεται ένα νομό, να δίδει υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται και μετά να σφυρίζει αδιάφορα και να μην ξανασχολείται με το πρόβλημα;

 
Δεν είναι τραμπουκισμός να μεταφέρονται τόσα χιλόμετρα με το ΕΚΑΒ ηλικιωμένοι και ευπαθείς ασθενείς για νοσηλεία που θα μπορούσε να γίνει στον τόπο τους;
 
Δεν είναι τραμπουκισμός το ΕΚΑΒ στο νομό Λασιθίου να ασχολείται συνεχώς με διακομιδές και να απουσιάζει σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών (ανακοπές, τροχαία κλπ), κάτι που έχει ήδη κοστίσει ανθρώπινες ζωές;
 
Δεν είναι τραμπουκισμός να στοιβάζονται ασθενείς στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αγ, Νικολάου που πέρυσι το χειμωνα βρέθηκε με δύναμη 24 κλινών να νοσηλεύει 46 ασθενείς, στους διαδρόμους και σε όλες τις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου;
Είναι δεδομένο ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων στην υγεία ακολουθώντας τις εντολές της τρόϊκας. Αυτά που συμβαίνουν και στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών τις οποίες εμείς οι πολίτες και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουμε να ανατραπούν.
Δυσυχώς, όσο συνεχίζονται τα μνημόνια, οι υπουργοί υγείας θα έρχονται στο νομό μας, θα υπόσχονται και θα φεύγουν αλλά τα προβλήματα θα παραμένουν και μαζί τους και οι “τραμπουκισμοί” εις βάρος των ασθενών και των πολιτών του τόπου.
Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγυ Εργαζομένων ΓΝΑΝ
μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ