Προϋπολογισμός 2017: Για μια χρονιά ακόμα η Υγεία φορά το μνημονιακό «κουστούμι»

του Κόνιαρη Χρήστου *

Νέες περικοπές και συνέχιση της πολιτικής λιτότητας προδιαγράφει και για το χώρο της υγείας ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι τόσο η κρατική χρηματοδότηση όσο και το όριο δαπανών για τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας θα κινηθούν μέσα στα φετινά επίπεδα.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο σκέλος της δαπάνης για μισθοδοσία του προσωπικού. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση που έχουμε κάνει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης να στελεχώσει με νέο προσωπικό τις δημόσιες δομές υγείας.

Συγκεκριμένα:

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για λειτουργικά έξοδα το 2017 προβλέπεται να φτάσει στα 1.301 εκατ. €, δηλαδή στο ύψος που είχε διαμορφωθεί και για το 2016.

epix_2017

Αντίστοιχη πρόβλεψη, ίση με το 2016 (321 εκατ. €), υπάρχει και για τις πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού και τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού.

xrimatodotisi_2016

Η πρόβλεψη για τη μισθολογική δαπάνη για το 2017 για τα Νοσοκομεία βρίσκεται στα όρια του 2016 (1639 εκατ. €) και συγκεκριμένα φτάνει στο 1675 εκατ. €. Η αύξηση κατά 36 εκατ. € έρχεται ουσιαστικά να καλύψει τα ψίχουλα που δόθηκαν σε δόσεις για ένα μέρος του προσωπικού με το νέο μισθολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν τα τεράστια κενά στη στελέχωση των Νοσοκομείων.

Στον ΕΟΠΥΥ η κυβέρνηση όχι απλώς συνεχίζει την πολιτική της ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά για το 2017 προβλέπει και νέα συρρίκνωση των χρηματοδοτικών ροών από το κράτος. Συγκεκριμένα περιορίζει για το 2017 κατά 200 εκατ. € την κρατική χρηματοδότηση (326 εκατ. €) σε σχέση με το 2015 και 2016 (526 εκατ. €).

orio_dapanon_2017

Τα όρια δαπανών για το 2017 (2.869 εκατ. €) για τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μαζί με τις μονάδες του ΠΕΔΥ παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν μια αύξηση κατά 214 εκατ. € σε σχέση με το 2016 (2.656 εκατ. €) δεν αποδίδουν την πραγματικότητα αφού η χρηματοδότηση αυτών στηρίζεται στις αποδόσεις του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των μονάδων του ΠΕΔΥ από τον ΕΟΠΥΥ με 888 εκατ. € που προφανώς ποτέ δεν θα φτάσουν στα ταμεία τους.

Όμως από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την υγεία προκύπτουν και δύο ακόμα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  1. Η πρόβλεψη για αύξηση των ιδίων εσόδων των Νοσοκομείων και των μονάδων του ΠΕΔΥ γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα χαράτσια προς τους πολίτες όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά θα αυξηθούν περαιτέρω.
  2. Η πρόβλεψη για αύξηση των δαπανών κατά 31 εκατ. € για το 2017 (418 εκατ. €) για υπηρεσίες (δηλαδή ιδιωτικά συνεργεία) σε σχέση με το 2016 (383 εκατ. €) που σημαίνει ότι οι εξαγγελίες για την κατάργησή τους μάλλον γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Όλα αυτά αν συνδυαστούν και με τα τεράστια χρέη που εμφανίζουν και συσσωρεύουν συνεχώς τα Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα όχι απλώς θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν.

lixiprothesms_2016

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την έκτακτη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων το 2016 με τη μνημονιακή δόση με 636,8 εκατ. € και αντίστοιχες πληρωμές 587,4 εκατ. €, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβρη του 2016 (888 εκατ. €) περιορίστηκαν μόνο κατά 296 εκατ. € σε σχέση με τον Ιούνη του 2016 (1.185 εκατ. €). Αυτό σημαίνει ότι η λειψή χρηματοδότηση γεννά καθημερινά νέα χρέη στα Νοσοκομεία βουλιάζοντάς τα στο τέλμα. Ακόμα χειρότερη εικόνα υπάρχει στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος παρά το γεγονός ότι έλαβε και αυτός έκτακτη χρηματοδότηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές παραμένουν στα ύψη χωρίς να δείχνουν τάση μείωσης.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 έρχεται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσει ότι η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαδίζει στην πεπατημένη των περικοπών και της λιτότητας που ακολούθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με στόχο την υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας. Αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι κορώνες που εκτόξευαν οι κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτους την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας για δήθεν αύξηση της χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία το 2016 κατά 300 εκατ. € μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως ανακρίβειες. Το λέμε αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για λειτουργικά έξοδα το 2015 ήταν 1.289 εκατ. € και το 2016 ανήλθε στα 1.301 εκατ. €. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση 12 εκατ. € που μόνο ως ψίχουλα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε τονίσει ότι η δημόσια υγεία και οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σε υγειονομικές υπηρεσίες δεν χωρούν στο μνημονιακό «κουστούμι» . Γι αυτό,  βασικό καθήκον για το υγειονομικό και κατ’ επέκταση το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι  η πάλη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και όσων τις υπηρετούν για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική και στο χώρο της υγείας  .

  • Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών