Απάντηση στους υπηρέτες του Πολάκη

Με ανάρτηση τους με τίτλο «ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 4.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ….» στην ιστοσελίδα τους, οι συνδικαλιστές υπηρέτες του πολάκη της παράταξης ΑΡΜΑ,  αναφέρονται σε κείμενο μου από τις 28/10/2016 με τίτλο «Τί δεν λένε για τις 4000 προσλήψεις στην υγεία;» Δημοσιεύουν μάλιστα το παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο μου  «Δεν λένε όμως ότι δεν πρόκειται για κανονικές προσλήψεις μονίμων ή έστω επικουρικών, αλλά για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ 12 μηνών με αμοιβές κάτω από 500 Ε το μήνα και χωρίς δυνατότητα να κάνουν νυχτερινά και αργίες στα Νοσοκομεία .»

Στη συνέχεια αντιπαραβάλλουν την τελική μορφή που είχε η προκήρυξη για τις 4000 συμβασιούχων και προσπαθούν να δείξουν ότι ως ΜΕΤΑ υγειονομικών παραπληροφορήσαμε για το θέμα και συκοφαντήσαμε την κυβέρνηση.

Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Μέχρι τον  Οκτώβρη όταν δημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο άρθρο για τις 4000 προσλήψεις, και μέχρι και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπήρχε καμιά κυβερνητική διαβεβαίωση και καμιά δήλωση κυβερνητικού στελέχους σχετικά με το ποια μορφή θα έχει η προκήρυξη των 4000 θέσεων. Το μόνο που ήταν γνωστό μέχρι τότε είναι ότι θα αποτελεί πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ως γνωστόν, όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά στα Νοσοκομεία (stage, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας) ήταν με αμοιβές κάτω από 500 Ε το μήνα και χωρίς δυνατότητα να κάνουν νυχτερινά και αργίες.

Συνεπώς αυτό που γράψαμε τον Oκτώβριο ήταν απόλυτα αληθές!!!

Μετά τη σχετική αρθρογραφία για το θέμα και την έντονη κριτική που ασκήθηκε από πολλές πλευρές στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει τα «καθρεπτάκια ως χρυσό» ο Π. Πολάκης βγήκε, ένα μήνα μετά, στις 28/11/2016 σε συνέντευξη του στην «ΥΕΝΕΔ» (δείτε ΕΔΩ) και είπε ότι για πρώτη φορά οι αμοιβές στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα είναι κανονικές και θα γίνονται νυχτερινά και αργίες. Μέχρι τότε κανείς από την κυβέρνηση δεν είχε πει ποιες θα είναι οι αμοιβές του προγράμματος και αν θα κάνουν νυχτερινά και αργίες.

Δηλαδή στην πράξη, η κριτική που ασκήθηκε  στην κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει αυτό που γινόταν εδώ και χρόνια στο θέμα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στα Νοσοκομεία.

Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι ως συνδικαλιστές να ασκούμε συνεχώς κριτική στις κυβερνητικές κινήσεις, να υποδεικνύουμε τα λάθη και τις ασυνέπειες και να προτείνουμε λύσεις. Κάτι που βέβαια δεν κάνουν οι συνδικαλιστές του ΑΡΜΑτος, οι οποίοι λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση, τον Ξανθό και τον   Πολάκη μπας και εξασφαλίσουν καμιά «κάρτα επισκέπτη υπουργού» για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις εξυπηρετήσεις τους, όπως προσπαθούν καθημερινά τον τελευταίο καιρό να κάνουν στο κτήριο της οδού Αριστοτέλους.

ΥΓ: Αντί να προσπαθούν βγάλουν πολιτικά ωφέλη από την προκήρυξη των 4000 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ οι υπηρέτες του Πολάκη θα έπρεπε να επισημαίνουν ότι καλά είναι τα μπαλώματα, αλλά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε για μόνιμες προσλήψεις. Επίσης θα έπρεπε να επισημάνουν στους «πολιτικά ανωτέρους» τους στο Υπουργείο Υγείας ότι η προκήρυξη όπως βγήκε απευθύνεται μόνο σε μακροχρόνια ανέργους και αποκλείει εντελώς αυτούς που έχουν ανεργία λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι που ενδεχόμένως να οδηγήσει σε αιτήσεις λιγότερες από τις προκηρυγμένες θέσεις και να μείνουν θέσεις κενές.

Γιώργος Μανουσάκης