Για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας και τη δημόσια ψυχική υγεία

40
RIZAPSI

Συνάδελφοι, ως παράταξη στεκόμαστε συνεπείς, ενωτικοί και ξεκάθαροι απέναντί σας. Ως παράταξη παλέψαμε και παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη διατήρηση και τη διασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας, το επίπεδο φροντίδας των ψυχικά ασθενών και τον ρόλο του Νοσοκομείου στην πολύπαθη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Πριν 30 περίπου χρόνια, το αίτημα της Ψυχιατρικής κοινότητας ήταν η αποασυλοποίηση και η αποϊδρυματοποίηση των Ψυχιατρείων. Από τότε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αλλαγής μοντέλου της ψυχιατρικής νοσηλείας προς θετική κατεύθυνση, δηλαδή ο ψυχιατρικά άρρωστος να παίρνει βοήθεια μετά την νοσηλεία του στην περιοχή όπου διαμένει. Όμως αυτή η προσπάθεια είναι ελλιπής στην πράξη. Παρόλα τα οικονομικά πακέτα που ήρθαν στη χώρα μας για την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έχουν γίνει οι μισές δομές απ’ αυτές που χρειάζεται η κοινωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Αττική είναι ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή του, όπου λειτουργεί ένα ΚΨΥ στο Κερατσίνι, ένα ΚΨΥ στο Κορυδαλλό που ανήκουν στο Δρομοκαϊτειο και ένα Κέντρο Υγιεινής στο κέντρο του Πειραιά με την αναμονή για ραντεβού να είναι πολύμηνη. Άλλο παράδειγμα είναι το ΚΨΥ Περιστερίου που έχει στον τομέα 750.000 κατοίκους και 250.000 μαθητικό πληθυσμό.

Η πλειοψηφία των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από τόσα χρόνια ήρθε η ώρα να αναθεωρηθούν τα σχέδια τους για αποασυλοποίηση και κλείσιμο των Ψυχιατρείων. Δεν υπάρχουν πλέον άσυλα με 2.000 ασθενείς. Ασυλιακές νοοτροπίες μπορεί να υπάρχουν σε οικοτροφεία, ψυχιατρικές κλινικές Δημόσιες και ιδιωτικές, στα γενικά Νοσοκομεία και σε ΜΚΟ.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας δεν μπορεί να υπάρχει αίτημα για το κλείσιμο των εναπομεινάντων Ψυχιατρείων, γιατί αυτό δεν θα είναι προς όφελος των ασθενών και θα αναγκαστούν να γίνουν βορά των ιδιωτών ή δεν θα παίρνουν ψυχιατρική βοήθεια.

Τι πρέπει να γίνει για την Δημόσια Ψυχική Υγεία:

– Ολοκλήρωση των ψυχιατρικών κλινικών στην επαρχία
– Να μην χαθεί καμία ψυχιατρική κλίνη στο σύστημα και να μην αφαιρεθεί καμία θέση στην κοινότητα διότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας
– Χαρτογράφηση των πραγματικών Ψυχιατρικών αναγκών  της κοινωνίας
– Ολοκλήρωση και άνοιγμα Νέων Κέντρων Ψυχικής Υγείας σε 24ωρη λειτουργία ανεπτυγμένα ανά ΤΟΨΥ
– Κέντρα ημέρας τα οποία θα λειτουργούν εντός των Κέντρων Ψυχικής Υγείας στην Αττική και στην επαρχία
– Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στην Ψυχική Υγεία. Να ενταχθούν οι ΜΚΟ στο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
– Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες (εργολάβοι – σίτιση, καθαριότητα, ιματισμός κ.α.) από το Νοσοκομεία.

Τι πρέπει να γίνει για το ΨΝΑ:

– Άμεσες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
– Αύξηση της Χρηματοδότησης του ΨΝΑ & της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο του για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
– Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία
– Το ξεκίνημα και την από μηδενική βάση συζήτηση με ΟΛΟΥΣ τους θεσμικούς φορείς  για το μέλλον της Ψυχικής Υγείας & των Δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
– Την έγκριση του νέου οργανισμού (αναμόρφωση) του ΨΝΑ ΝΠΔΔ που έχει στα συρτάρια του το Υπουργείο Υγείας από τον Μάιο του 2016
– Κοινοτικό Δίκτυο Υπηρεσιών, δημιουργία Νέων Κέντρων Ψυχικής Υγείας σε 24ωρη λειτουργία ανεπτυγμένα ανά ΤΟΨΥ. Κέντρα ημέρας τα οποία θα λειτουργούν εντός των Κέντρων Ψυχικής Υγείας
– Διασύνδεση εκάστου ΚΨΥ (σήμερα έχουμε 3 ΚΨΥ) με Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου μας, για ασθενείς που χρήζουν εκούσιας νοσηλείας καθώς και για όσους ασθενείς έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή.
– Δημιουργία ειδικών ψυχογηριατρικών οικοτροφείων εντός ή έκτος Νοσοκομείου
– Το 18 ΑΝΩ να παραμείνει οργανικό κομμάτι του Νοσοκομείου με σαφή ενίσχυση του ρόλου των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης
– Μεταστέγαση των δομών μας & νέων ΚΨΥ σε κενά δημόσια κτίρια
– Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες (εργολάβοι) από το ΨΝΑ, να αναπτυχθούν στον χώρο του Νοσοκομείου: πρότυπη Μονάδα Σίτισης, Υπηρεσία Καθαρισμού καθώς και Πλύσης Επαγγελματικού Ιματισμού
– Ένα σύστημα Ψυχικής Υγείας που σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών βασιζόμενο στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής και κοινωνικής φροντίδας.

Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Αγωνιζόμαστε για την μη κατάργηση και συγχώνευση του 18 ΑΝΩ που είναι κόσμημα και πρωτοπόρο  στην απεξάρτηση, για έναρξη και λειτουργία Μονάδος Detox. Παλεύουμε για υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν προς τους πολίτες, προαγωγή & πρόληψη ψυχικής υγείας, κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας ανά ΚΨΥ για ολοκληρωμένη κοινοτική θεραπεία, καθώς και Ομάδα Παρέμβασης στην κρίση ανά ΚΨΥ.

Ως παράταξη μαζί με τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ δεν θα επιτρέψουμε καμία συρρίκνωση, συγχώνευση, κατάργηση Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ή μετακίνηση και κλείσιμο κλινικών και υπηρεσιών του νοσοκομείου μας.

Το ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ πρέπει να παραμείνει κόμβος διασυνδεόμενος της ψυχικής υγείας με ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών στην κοινότητα. Χαρτογράφηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι των “σοφών” της Ψυχικής Υγείας.

Πολύ εύκολα κάποιοι χρησιμοποιούν την λέξη ‘’ΑΣΥΛΟ’’ για το ΨΝΑ. Τα στοιχεία μας αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Το 70% των ασθενών φιλοξενούνται σε δομές στην κοινότητα. Η μέση διάρκεια νοσηλείας στο Ψυχιατρικά Τμήματα (χωρίς το άρθρο 69) είναι 24 ημέρες. Εξυπηρετούνται 44.000 εξωτερικές επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία & στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. 25.000 ραντεβού & επισκέψεις στα ΚΨΥ. 95.000 συνεδρίες & εξετάσεις στις Μονάδες Απεξάρτησης. Ανά έτος. Στην Ελλάδα του 2016 με την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία στα ύψη το Νοσοκομείο μας παρέχει υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε 31% άπορους και 15% ανασφάλιστους.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το γεγονός ότι μεταφέρονται εισαγγελικά περιστατικά από την επαρχία και εκτός εφημερίας μας (Τετ – Παρ). Γι’ αυτό το λόγο είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η σωστή τομεοποίηση των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα καθώς και η ολοκλήρωση και το άνοιγμα  των Ψυχιατρικών κλινικών στην επαρχία στα Δημόσια Νοσοκομεία. Παράδειγμα 5 Νομοί (Πρέβεζα, Φλώρινα, Καστοριά, Ημαθία και Βοιωτία) διαθέτουν Ψυχιατρικά Τμήματα που έχουν μόνο Εξωτερικά Ιατρεία και όχι κλίνες Ψυχιατρικές.

Η παράταξη μας & οι εργαζόμενοι στο Ψ.Ν.Α. θα υπερασπιστούμε, πραγματικά και όχι ψευδεπίγραφα, με σεβασμό, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια ασθενών και εργαζομένων, για την πρόσβαση όλων σε σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωτικά… συνεχίζουμε!

Προηγούμενο άρθροΧειρουργεία χωρίς προσωπικό
Επόμενο άρθροΠάνω από 600 εκατ. ευρώ τα νέα χρέη των Νοσοκομείων μέσα στο 2016