Πάνω από 600 εκατ. ευρώ τα νέα χρέη των Νοσοκομείων μέσα στο 2016

38
του Χ. Κόνιαρη

Όπως προκύπτει από το δελτίο Οκτωβρίου του Υπ. Οικονομικών για τις ενισχύσεις – επιχορηγήσεις καθώς και πληρωμές που έγιναν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους τα Νοσοκομεία θα συσσωρεύσουν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ νέα χρέη μέσα στο 2016.

Συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ήταν 1.135 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία δέχτηκαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο έκτακτες επιπλέον επιχορηγήσεις ύψους 641,8 εκατ. ευρώ και προχώρησαν σε πληρωμές 626,8 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στα 987,1 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μόλις κατά 148 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι επιχορηγήθηκαν επιπλέον για την αποπληρωμή τους και πλήρωσαν 626,8 εκατ. ευρώ από χρήματα που τους δόθηκαν από τη πρόσφατη μνημονιακή δόση.

Είναι προφανές ότι μέσα σε 9 μήνες (Φεβρουάριο – Οκτώβριο του 2016) τα Νοσοκομεία αύξησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δημιούργησαν νέα χρέη ύψους 478 εκατ. ευρώ.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία του ΥΠ. Οικονομικών τα Νοσοκομεία μέσα στο 2016 θα συσσωρεύσουν νέα χρέη πάνω από 600 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα παραμείνουν υψηλές παρά τις επιπρόσθετες επιχορηγήσεις που πήραν ή θα πάρουν για την αποπληρωμή τους. Σε κάθε περίπτωση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων παρά τις έκτακτες επιχορηγήσεις στο τέλος του 2016 θα διαμορφωθούν γύρω στο 1 δις ευρώ, σε ύψος αντίστοιχο με αυτό που ήταν στις αρχές του 2016.

Γι’ αυτό και οι αναφορές του κ. Πολάκη στη Βουλή ότι η τακτική κρατική χρηματοδότηση του 2016 (δηλαδή 1.350 εκατ. ευρώ) καλύπτει τις ανάγκες για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων  δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πρόβλημα αυτό θα ενταθεί μέσα στο 2017 αφού δεν προβλέπεται νέα έκτακτη χρηματοδότηση και η τακτική παραμένει στο ύψος που έχει διαμορφωθεί το 2016.

Η ανάγκη για σπάσιμο των μνημονιακών δεσμεύσεων, η γενναία αύξηση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 2 δις ευρώ για το 2017 είναι ο ελάχιστος στόχος που μπορεί να τεθεί από το υγειονομικό κίνημα προκειμένου τα Νοσοκομεία να μπορούν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες τους σε λειτουργικά έξοδα.

  • Ο Χ. Κόνιαρης είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών