Κατάργηση -τουλάχιστον- 135 οργανικών θέσεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο επιφυλάσσει η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ

39

του Ανδρέα Μακρή *

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η μνημονιακή δέσμευση για την περαιτέρω συρρίκνωση των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία επανέρχεται με εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών).

Συγκεκριμένα, το ΚΕΣΥΠΕ με έγγραφό του στις 14-10-2016 εισηγείται τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων στη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με την εισήγηση, οι νέοι οργανισμοί πρέπει να προβλέπουν μειωμένο τόσο το συνολικό αριθμό των οργανικών θέσεων, όσο και τον αριθμό των θέσεων στις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά και στον εργαστηριακό τομέα.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση υπηρεσίας επιστημόνων –τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας, η οποία στελεχώνεται από: Π.Ε. νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, Π.Ε. χημικούς-βιοχημικούς-βιολόγους, Π.Ε. διαιτολόγους, Π.Ε. ψυχολόγους, Π.Ε. ιατρικής φυσικής, Τ.Ε. φυσικοθεραπευτές, Τ.Ε. κοινωνικής εγασίας, Τ.Ε. ραδιολογίας-ακτινολογίας, Τ.Ε. ιατρικών εργαστηρίων. Τ.Ε. διαιτολογίας και διατροφής, Τ.Ε. λογοθεραπείας, Τ.Ε. εργοθεραπείας, Τ.Ε. οπτιστών-οπτομετρών, Δ.Ε. χειριστές ιατρικών συσκευών, Δ.Ε. βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, Δ.Ε. βοηθούς φαρμακείου και Δ.Ε. μαγείρους.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρεσιών καθορίζονται από τον αριθμό των οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή και το αποτέλεσμα “δίνει” τις οργανικές θέσεις του προσωπικού για κάθε υπηρεσία. Συγκεκριμένα στην εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ προτείνεται:

– Για την ιατρική υπηρεσία, συντελεστής 0,5-0,6
– Για τη νοσηλευτική υπηρεσία, συντελεστής 1,35-1,40
– Για την υπηρεσία επιστημόνων–τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας, συντελεστής 0,25-0,30
– Για τις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές υπηρεσίες, συντελεστής  0,25-0,30

Για το Λαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει 580 οργανικές κλίνες, η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ επιφυλάσσει τα εξής:

Κατάργηση, στην καλύτερη περίπτωση, 90 οργανικών θέσεων στην υπηρεσία επιστημόνων–τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας. Αναφερόμαστε στην καλύτερη περίπτωση, γιατί παίρνουμε ως δεδομένο να ισχύσει ο μεγαλύτερος συντελεστής (0,30). Στην περίπτωση αυτή, από τις 264 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο σημερινό οργανισμό του “Λαϊκού”, θα φτάσουμε στις 174 θέσεις. Θα καταργηθούν δηλ. 90 θέσεις!
Στην περίπτωση που έχουμε συντελεστή 0,29, θα έχουμε 168 οργανικές θέσεις.
Στην περίπτωση πού έχουμε συντελεστή 0,28, θα έχουμε 162 οργανικές θέσεις.
Στην περίπτωση πού έχουμε συντελεστή 0,27, θα έχουμε 156 οργανικές θέσεις.
Στην περίπτωση πού έχουμε συντελεστή 0,26, θα έχουμε 150 οργανικές θέσεις.
Στην περίπτωση πού έχουμε συντελεστή 0,25, θα έχουμε 145 οργανικές θέσεις.

Με το δεδομένο ότι σήμερα υπηρετούν στην υπηρεσία επιστημόνων–τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας 158 εργαζόμενοι, θα έχουμε υπεράριθμους από 2 έως 13 συναδέλφους, εάν ισχύσουν οι συντελεστές 0.25, 0.26 και 0.27.

Όσον αφορά τη διοικητική-οικονομική-τεχνική υπηρεσία, οι οργανικές θέσεις είναι σήμερα 219. Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ, θα συρρικνωθούν στις 174 ακόμα και αν ισχύσει ο μεγαλύτερος συντελεστής (0.30). Θα καταργηθούν δηλαδή 45 οργανικές θέσεις. Ειδικότερα για την υπηρεσία αυτή, στην οποία υπάγονται και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (εστίαση, καθαριότητα, εργάτες, πλυντήρια, προσωπικό ασφαλείας, τεχνικοί κ.τ.λ.) πρέπει να τονίσουμε ότι έχει ήδη καρατομηθεί, αφού στον ισχύοντα μνημονιακό οργανισμό έχουν καταργηθεί δεκάδες οργανικές θέσεις και οι υπηρεσίες έχουν παραχωρηθεί στους ιδιώτες. Έτσι οι 45 οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν, έρχονται να προστεθούν στις πολλές δεκάδες καταργημένες.

Είναι προφανείς οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση του μόνιμου προσωπικού και διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία. Η παράδοση των εργαστηρίων και των διοικητικών-οικονομικών-τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και η πλήρης παράδοση των υποστηρικτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, είναι ακόμα προφανέστερη στην εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών πρέπει να αποτρέψει την συρρίκνωση και την παράδοση των υπηρεσιών στους ιδιώτες.

Το Σωματείο μας πρέπει να παρέμβει έγκαιρα στη σύνταξη του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου και να διεκδικήσει δυναμικά όχι μόνο να μη χαθεί καμία οργανική θέση, αλλά να επανασυσταθούν, να προκηρυχθούν και να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι καταργημένες οργανικές θέσεις, σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες.

Ακόμα, να ενταχθούν στον οργανισμό τμήματα, εργαστήρια, ιατρεία και υπηρεσίες που είναι εκτός, με ταυτόχρονη σύσταση νέων οργανικών θέσεων. Να διεκδικήσουμε ένα οργανισμό που θα αποτυπώνει τις αυξημένες  λειτουργίες και τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου. Η εντατικοποίηση έχει εξουθενώσει το προσωπικό και καταστρατηγούνται ακόμα και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα, καταστρατηγείται και το δικαίωμα των ασθενών για ασφαλή, ολοκληρωμένη και ποιοτική περίθαλψη και νοσηλεία.

Η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και η χάραξη μιας άλλης πολιτικής που θα δίνει προτεραιότητα στη δημόσια-δωρεάν υγεία και όχι στις απαιτήσεις των δανειστών και του κεφαλαίου για ιδιωτικοποιήσεις, είναι ο μόνος δρόμος. Μιας πολιτικής που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Η Υγεία στα μνημόνια δεν χωράει!

* Ο Ανδρέας Μακρής είναι Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, εκλεγμένος με το ΜΕΤΑ Υγειονομικών.