Λίστα χειρουργείου: Ζήτημα συνταγματικότητας θέτει η ΑΠΠΔ

34

Προσωρινό «φρένο» μπαίνει στη «λίστα χειρουργείου» για την προτεραιότητα στα νοσοκομεία, καθώς ο τρόπος δημοσιοποίησής της «σκοντάφτει» στο Σύνταγμα και σε κοινοτική οδηγία προστασίας των προσωπικών δεδομένων υγείας, γιατί επιτρέπει εμμέσως την ταυτοποίηση των ασθενών δίνοντας σε τρίτους τη δυνατότητα να γνωρίζουν από τι πάσχουν, για ποιον λόγο χειρουργήθηκαν ή θα χειρουργηθούν κλπ.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), υπό τον νέο πρόεδρό της Κ. Μενουδάκο, έκρινε κατ’ αρχάς συνταγματικά ανεκτή την κατάρτιση «λίστας χειρουργείου», αφού επιδιώκει θεμιτούς σκοπούς, όπως η καταπολέμηση της αδιαφάνειας και η αποτροπή παραβιάσεων της προτεραιότητας. Ωστόσο, δέχθηκε ταυτόχρονα ότι πάσχει συνταγματικά η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, γιατί ο τρόπος ανάρτησής τους στο Διαδίκτυο (σε ιστότοπους των νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ) παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι στη «λίστα χειρουργείου», μαζί με τα στοιχεία που αφορούν το είδος και την εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης, την κατηγορία του περιστατικού, την κλινική εκτίμηση, αναγράφονται τα 4 λήγοντα ψηφία του ΑΜΚΑ και ο αριθμός μητρώου του ασθενούς, μέσω των οποίων, όμως, είναι δυνατόν να προσδιοριστούν από τρίτους η ταυτότητα και η πάθηση του ασθενούς.

Κρίνοντας ότι ο τρόπος δημοσιοποίησης των στοιχείων αυτών παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και της Οδηγίας για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και της αρχής της αναλογικότητας, η ΑΠΠΔ δέχεται κατά πλειοψηφία (5-2) ότι το μέτρο θα μπορούσε να διασωθεί παραμένοντας «ζωντανό», εφόσον το υπουργείο Υγείας εντοπίσει εναλλακτικούς τρόπους δημοσιοποίησης της «λίστας χειρουργείου», με τρόπο που να εμποδίζει την ταυτοποίηση των ασθενών, αξιοποιώντας πολύ ηπιότερα μέσα.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr

Προηγούμενο άρθροΓ.Μανουσάκης: Ο υπουργός υγείας επενδύει μόνο στη διατήρηση της θέσης του (Αudio)
Επόμενο άρθροΚρήτη: Βγήκαν τα ράντζα στον Άγ. Νικόλαο, συνοδοί δάγκωσαν γιατρό στο Ρέθυμνο