Κάλαμος: Χωρίς γιατρό οι 300 κάτοικοι του νησιού

42

Μία μικρή Οδύσσεια αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στον Κάλαμο ν. Λευκάδας (πληθυσμός 300 κάτ. που πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι), όπως περιγράφει με επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών κάτοικος του νησιού.

Το νησί έχει απομείνει χωρίς γιατρό, με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται με καΐκι στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου λειτουργεί κέντρο υγείας. Η διακομιδή, όμως, απαγορεύεται από το λιμεναρχείο χωρίς συνοδό γιατρό. Επομένως, το καΐκι πρέπει πρώτα να πάει στο Μύτικα, να παραλάβει γιατρό, να επιστρέψει στον Κάλαμο (περ. 3 ώρες) και μόνο τότε να επιβιβάσει τον ασθενή.

Αλλά κι όταν τελικά ο ασθενής φτάσει στο Μύτικα, η περιπέτεια συνεχίζεται! Από το κέντρο υγείας λείπουν βασικές ειδικότητες, οπότε ο ασθενής μετά τις πρώτες βοήθειες πρέπει συνήθως να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λευκάδας, περ. 80 χιλιόμετρα μακριά.

Η περίπτωση του Καλάμου δεν είναι προφανώς η μοναδική – έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην υποστελέχωση και τον κακό σχεδιασμό που επικρατούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θα περιμέναμε, όμως, τουλάχιστον καλύτερη μέριμνα για τις δυσπρόσιτες περιοχές όπου οι μεγάλες καθυστερήσεις ενδέχεται να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.