Ξάνθη: Εκνευρισμός και απειλές κατά γιατρών από ασθενείς Η κατάρρευση των α΄βάθμιων δομών φράκαρε το Γενικό Νοσοκομείο

Τις συνέπειες της ουσιαστικής εγκατάλειψης της α΄βάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία ξεκίνησε την εποχή του Άδωνι Γεωργιάδη και συνεχίζεται διά της αδράνειας από τους νυν κυβερνώντες, βιώνουν οι ασθενείς και το προσωπικό στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Με τα Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (όπου και σε όσες ειδικότητες υπάρχουν) να ξεπερνούν συχνά το όριο επισκέψεων, μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάζεται να καταφύγει στις εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου, ακόμα και για ήσσονος σημασίας περιστατικά. Ως αποτέλεσμα, οι αναμονές είναι πολύωρες, ενώ δε λείπουν οι εντάσεις είτε των ασθενών μεταξύ τους, είτε ανάμεσα σε ασθενείς και γιατρούς για το ζήτημα της προτεραιότητας.

Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο κατά την εορταστική περίοδο, όταν μάλιστα σημειώθηκε προσπάθεια βιαιοπραγίας κατά γιατρού. Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Ξάνθης, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα εξής:

«Η έλλειψη υποδομών για άσκηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης οδηγεί μεγάλο αριθμό από ασήμαντα περιστατικά στο νοσοκομείο. Αυτό αυξάνει το χρόνο αναμονής, δημιουργεί εκνευρισμό, οι γιατροί αναλώνονται σε επουσιώδη περιστατικά και φτάνουν πολύ συχνά στα όρια της υπερκόπωσης, με δυσάρεστα επακόλουθα για τους ίδιους και τους ασθενείς (…)

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθούν στην μεγάλη προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ και είναι απαράδεκτο, είναι πραγματικά ντροπή, κάποιοι να δημιουργούν πρόβλημα, διεκδικώντας βίαια και αυθαίρετα προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση. Τέτοιες πρακτικές, σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας, οδηγούν τους γιατρούς στην επαγγελματική εξουθένωση, με κίνδυνο το τμήμα του ΤΕΠ να παραμείνει χωρίς γιατρούς. Ήδη, δύο γιατροί είναι έτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.»