Ολομέτωπη επίθεση των γιατρών του ΓΝ Πτολεμαΐδας στο υπουργείο

26

(βίντεο του χρήστη mavridiskonstantinos από το youtube)

Την απόφασή τους να εργάζονται στο εξής αποκλειστικά στα προβλεπόμενα από το νόμο ωράρια, ως πρώτο βήμα διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη και την υποστελέχωση του νοσοκομείου, ανακοίνωσαν χτες 11/1 οι γιατροί του Μποδοσάκειου Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Υπενθυμίζουμε πως το νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει μια περιοχή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων (και ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω των ορυχείων και των ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων), είχε κλείσει για ένα 24ωρο το Μάρτιο εξαιτίας παντελούς έλλειψης προσωπικού στα Επείγοντα, ενώ κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο δεν μπορούσαν να εφημερεύσουν η Μαιευτική (για τοκετούς) και η Παιδιατρική Κλινική. Είναι επίσης γνωστό ότι, εάν παραμένει ακόμη ανοιχτό, αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και τις επανειλημμένες εθελοντικές υπερβάσεις ωραρίου.

Της συνέντευξης τύπου είχε προηγηθεί συνέλευση τη Δευτέρα 9/1, η απόφαση της οποίας καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Μποδοσακείου κατά τα τελευταία χρόνια, αφενός με την εν μία νυκτί κατάργηση 50 κλινών, αφετέρου με τη μη αναπλήρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε. Κατονομάζει δε ως υπευθύνους (μεταξύ άλλων) τον αν.υπ. Παύλο Πολάκη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο είχε δώσει σωρεία υποσχέσεων που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, την ηγεσία της 3ης ΥΠΕ για τη μη περάτωση κρίσεων νέων γιατρών, καθώς και το διοικητή του νοσοκομείου για την επιβολή καθεστώτος υπερεργασίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εμείς οι γιατροί του Μποδοσάκειου δεν έχουμε ευθύνες; Έχουμε και μάλιστα μεγάλες. Έχουμε, γιατί πιστέψαμε ανθρώπους ψεύτες, πολιτικάντηδες της συμφοράς που μας υποσχέθηκαν να βάλουμε πλάτη για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα, και εμείς δεχθήκαμε. Δεχθήκαμε την υποβάθμιση της προσωπικότητάς μας, την υποβάθμιση της δουλειάς μας, την υποβάθμιση των κλινικών μας που όλοι εμείς με κόπο φροντίσαμε να δημιουργήσουμε τόσα χρόνια.