Νέα επεισόδια στη σαπουνόπερα με πρωταγωνιστές τον κ. Πολάκη και την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ

27

Μια άγονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με πρωταγωνιστές σε αυτό το σήριαλ τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη.

Η κάθε πλευρά, ανάλογα με τη θέση που έχει ταχθεί,  επιχειρεί είτε να δικαιώσει, είτε να δικαιολογήσει και να εξωραϊσει τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ) όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ (Πολάκης).

Η αντιπαράθεση αυτή που γίνεται με επικοινωνιακούς όρους στα κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Κυρίως, δεν αναδεικνύει τις αιτίες αυτών των προβλημάτων οι οποίες βρίσκονται στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Σε αυτή την ψευτοαντιπαράθεση χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα (φιέστες, καταγγελίες, «αποκαλύψεις», δικαστήρια,  ψέματα και μικρές ή μεγάλες δόσεις αλήθειας ή υπερβολής) και από τις δύο πλευρές.

Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν εμβρόντητοι αλλά και με αποστροφή αυτή την βεντέτα και αντιλαμβάνονται ότι ελάχιστα τους αφορά. Άλλωστε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ έχει φροντίσει να αποστειρώσει τις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει από τον μοναδικό παράγοντα που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο: Τους εργαζόμενους.

Αδιαφορεί για την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, προκειμένου να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να παίξει τα δικά της παιχνίδια γι’ αυτό και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την οργάνωση των αγώνων.

Από την άλλη, οι νεομνημονιακοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε ΑΡΜΑ) έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, είναι ταυτόχρονα και αντικειμενικά πολύτιμοι συνοδοιπόροι της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ στους μνημονιακούς μονόδρομους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι όλοι μαζί έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο.

Το ΑΡΜΑ, αξιοποιώντας την τακτική των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ  και στο όνομα της κριτικής που ασκεί στην πλειοψηφία, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι αφοπλισμένοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ωραιοποίηση της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, κρύβοντας ταυτόχρονα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κυρίως εξαιτίας της απογοήτευσης που κυριαρχεί μέσα στις τάξεις των εργαζομένων, πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζομένων. Οι μαζικές διαδικασίες βάσης, ο συντονισμός δράσης των Σωματείων, η διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μπορεί να αποτελέσει τη λύση αυτού του δύσκολου γόρδιου δεσμού. Μόνο έτσι η φαρσοκωμωδία που εξελίσσεται ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και τον κ. Πολάκη μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα και οι εργαζόμενοι να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων.