Αποτυχημένοι στα απλά και βασικά

36

Μπορεί Πολάκης και Ξανθός να το παίζουν θύματα συκοφαντικών επιθέσεων και να παραπονιούνται ότι δεν αναγνωρίζεται  το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όμως πέρα από το ότι εφαρμόζουν τις διατάξεις του 3ου μνημονίου (που το ψήφισαν μαζί με ΠΑΣΟΚ ΝΔ), σε πολλά και απλά ζητήματα του χώρου της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση εμφανίζει αξιοσημείωτη ολιγωρία στα όρια της ανικανότητας. Πρόκειται για απλά και βασικά ζητήματα, που ενώ είναι γνωστά από πριν, ενώ γίνονται οι σχετικές επισημάνσεις από τους “κακούς” συνδικαλιστές της αριστεράς, παρά όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να τα διορθώσει και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό με άσχημες επιπτώσεις σε πολλούς εμπλεκόμενους. Ας δούμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  1. Η αδυναμία της σελίδας του ΑΣΕΠ να ανταποκριθεί στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την προκήρυξη 7Κ για την υγεία. Από πέρυσι που είχε πέσει η σελίδα του ΑΣΕΠ στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ, ήταν γνωστό το πρόβλημα. Όμως παρά το ότι μεσολάβησε παραπάνω από ένα χρόνος μέχρι την επόμενη προκήρυξη της υγείας, δεν έγινε τίποτα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες δυσλειτουργίες, δυσλειτουργίες που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους και τελικά οδήγησαν σε παράταση υποβολής αιτήσεων για 20 ημέρες, με αντίστοιχη καθυστέρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίες προσλήψεων. Κι αν την πρώτη φορά ο Πολάκης μπορούσε με ευκολία να κατηγορεί τον κατεστραμμένο από ΠΑΣΟΚ ΝΔ κρατικό μηχανισμό, μετά από δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν μπορεί να το κάνει με την ίδια ευκολία. Ίσως αν είχε ασχοληθεί την ώρα που έπρεπε με το θέμα αυτό αντί να ασχολείται με το facebook,  η ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων να είχε αποφευχθεί.

  2. Η απώλεια  850 θέσεων από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ετήσιες συμβάσεις στα Νοσοκομεία λόγω του περιορισμού στην υποβολή αιτήσεων για δωδεκάμηνη εγγραφή στα μητρώα ανέργων. Από την πρώτη στιγμή που βγήκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2016 επισημάνθηκε από πολλές πλευρές ότι η προϋπόθεση για δωδεκάμηνη εγγραφή στα μητρώα ανέργων  για να υποβάλει κάποιος αίτηση,  θα οδηγήσει σε απώλεια πολλών θέσεων αφού για πολλούς και διάφορους λόγους δεν υπάρχει ανάλογος αριθμός υποψηφίων με αυτή την προϋπόθεση, ειδικά στις κατηγορίες των πτυχιούων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως παρά τις επισημάνσεις η κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτα στην προκήρυξη, με αποτέλεσμα να μείνει κενό σχεδόν το 1/4 των θέσεων της συγκεκριμένης προκήρυξης. Ακόμα και τώρα που ανακοινώθηκαν πλέον οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων που περιλαμβάνουν 3150 επιτυχόντες αντί τεσσάρων χιλιάδων, Πολάκης και Ξανθός δεν έχουν κάνει το παραμικρό σχόλιο για το σοβαρό αυτό θέμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ίδια είχαν γίνει πριν ένα χρόνο με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ, όπου η κυβέρνηση έβαλε ως προαπαιτούμενο τη διετή υπηρεσία σε ΜΕΘ με αποτέλεσμα να μείνουν κενές σχεδόν οι μισές θέσεις (οι 200 από τις 500). Τότε Πολάκης και Ξανθός υποσχέθηκαν ότι θα επαναληφθεί η προκήρυξη χωρίς το προαπαιτούμενο της διετούς προϋπηρεσίας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…

  3. Το αλαλούμ με τις συνεχείς και αλληλοαναιρούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ατομικές συμβάσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα Νοσοκομεία. Μέσα σε 2 χρόνια έχουν υπάρξει  6 ξεχωριστές και αλληλοαναιρούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για το θέμα των ατομικών συμβάσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης στα Νοσοκομεία. Αμέσως μετά  που ψηφίζεται μια τροπολογία για το θέμα, διαπιστώνεται από την κυβέρνηση ότι έχει μεγάλα κενά που είναι δύσκολο να διορθωθούν και οδηγούν σε προβλήματα στην εφαρμογή της και σε απλήρωτα  εντάλματα λόγω των ενστάσεων του ελεγκτικού συνεδρίου. Ακόμα και η τελευταία ρύθμιση που έγινε, που υποτίθεται ότι ήταν και η τελική, διαπιστώνεται ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και σε αποκλεισμό των αλλοδαπών εργαζομένων από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, και -όπως ακούγεται- ετοιμάζεται νέα τροπολογία που θα τη διορθώνει! Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι διώχνει τους εργολάβους από τα Νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις είναι  απλήρωτοι για μήνες (περίπτωση Νοσοκομείου Άρτας).