«Μικρό σκάνδαλο» η μη παρασκευή αναγκαίου ραδιοφαρμάκου στο Παπαγεωργίου

24

Συνολικά 1178 ογκολογικοί ασθενείς εξετάστηκαν στο PET/CT του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στον ένα χρόνο της λειτουργίας του. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού αποτελεί πρόβλημα στη λειτουργία του μηχανήματος και στην εξυπηρέτηση των ασθενών, το δε κόστος της εξέτασης παραμένει υψηλό διότι η προμήθειά του ραδιοφαρμάκου γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στο Λαύριο, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί μονάδα παρασκευής του στο Παπαγεωργίου ώστε να μειωθεί το κόστος. Όπως είπε μάλιστα ο διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, πρόκειται για «μικρό σκάνδαλο», καθώς το ίδιο φάρμακο πωλείται σε άλλες χώρες στα 200-250 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το κόστος του φτάνει τα 700-750 λόγω του μονοπωλίου!

Αυτό επισήμαναν ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλης Παπάς και ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Παπαγεωργίου Γιώργος Αρσος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργία του PET/CT .

Ο κ. Παπάς επισήμανε ότι το PET/CT εγκαταστάθηκε στο Παπαγεωργίου ύστερα από 10 χρόνια αγώνων και ότι ήταν το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα. “Στο χρόνο αυτό που λειτούργησε PET/CT, εξυπηρέτησε 1200 ασθενείς. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολύ περισσότερα, αν είχαμε προσωπικό. Ζητάμε προσωπικό αλλά δε μας δίνουν. Δε βάζουν το Παπαγεωργίου στις προκηρύξεις προσωπικού. Αναγκαστήκαμε και βάλαμε τις περισσότερες μέρες δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, με τους ίδιους εργαζόμενους. Δυστυχώς το Νοέμβριο για 15 μέρες ήμασταν κλειστοί γιατί δεν είχαμε χειριστές. Επίσης ήταν χαλασμένο το μηχάνημα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου στο Λαύριο, από όπου έρχεται κάθε μέρα με το αυτοκίνητο. Είχαμε πει να εγκαταστήσουμε εδώ ένα μηχάνημα. Η απόσβεση θα γινόταν· γίνεται σε έναν χρόνο. Δεν έχουμε καμιά βοήθεια”, επισήμανε ο κ. Παπάς.

Ο κ. Αρσος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Μονάδα PET/CT “στραγγαλίζεται από έλλειψη προσωπικού” και πρόσθεσε ότι, με σωστή υποστήριξη σε προσωπικό, η λειτουργία της Μονάδος πρέπει και θα μπορούσε να καλύψει 2500 ασθενείς ετησίως, ενώ σήμερα εξετάζονται 1178.

“Το πρόβλημα έχει όνομα, λέγεται έλλειψη προσωπικού. Οι άνθρωποι εδώ υπερβάλlουν εαυτούς για να κερδίσουμε το στοίχημα και να μην υποβάλλονται οι ογκολογικοί ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας σε ιατρικό τουρισμό στην Αθήνα. Αυτό, φαίνεται, δε γίνεται αντιληπτό ως προς την προσφορά και ως μείζον γεγονός. Παρά το γεγονός ότι εγκαταστάθηκαν δύο κρατικές Μονάδες PET, πάσχουν και οι δύο από το ίδιο πρόβλημα, σε μικρότερο βαθμό στο Παπαγεωργίου και πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο Θεαγένειο που είναι και αντικαρκινικό νοσοκομείο. Είναι κρίμα για τους ασθενείς. Κόβονται θέσεις εξετάσεων, αναγκάζονται οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε, ακόμη χειρότερα τις ημέρες που αναγκαστήκαμε να κλείσουμε λόγω αδειών προσωπικού, υποχρεώθηκαν να μεταβαίνουν ξανά στην Αθήνα. Αυτά είναι απαράδεκτα”, σημείωσε ο κ. Αρσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζονται 2-3 τεχνολόγοι για την ενίσχυση του Εργαστηρίου και γενικά της Μονάδας ΡΕΤ, καθώς και ειδικευόμενοι γιατροί. “Υπάρχει μια ανισοκατανομή ειδικευομένων, το μεγαλύτερο εργαστήριο της Βόρειας Ελλάδας, το 2ο της χώρας, να έχει προβλεπόμενες δύο θέσεις ειδικευομένων και τα υπόλοιπα νοσοκομεία πέντε θέσεις. Οι ασθενείς εξυπηρετούνται γρήγορα, απλώς είναι η κατάσταση οριακή. Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει 15 ώρες την ημέρα, κανείς δεν μπορεί να δουλεύει τις ημέρες των αδειών του, όπως οι συνεργάτες μου. Αυτό το πράγμα είναι μια αφύσικη κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχιστεί”, πρόσθεσε ο κ. Αρσος

Επισήμανε ακόμη ότι η Μονάδα PET/CT δημιουργήθηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές, με προσωπικό εκπαιδευμένο στο εξωτερικό και με εξαιρετική αγορά μηχανημάτων. “Το μόνο που απομένει είναι να γίνουμε αποδοτικοί, να μπορούμε να κάνουμε 10 εξετάσεις την ημέρα. Αυτή τη στιγμή αρκούμαστε στις πέντε”, είπε ο κ. Αρσος. Χαρακτήρισε δε ως ένα μικρό σκάνδαλο το γεγονός ότι δε δημιουργείται μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο Παπαγεωργίου.

“Σε όλη την Ευρώπη το κόστος του ραδιοφαρμάκου είναι 200-250 ευρώ, εδώ, ελέω μονοπωλίου, είναι 700-750. Το ραδιοφάρμακο έρχεται από την Αθήνα. Δεν έχουμε παράπονα από τον τρόπο μεταφοράς. Το κόστος όμως επιβαρύνει υπέρμετρα την εξέταση. Θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε εδώ τη μονάδα. Έχει υποβληθεί στον υπουργό οικονομοτεχνική μελέτη, που αποδεικνύει ότι σε ένα χρόνο για παραγωγή ραδιοφαρμάκων για τα δύο κρατικά νοσοκομεία (Παπαγεωργίου και Θεαγένειο), θα γίνει η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης”, πρόσθεσε ο κ. Αρσος.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr