Κως: Κουράστηκε να περιμένει ασθενοφόρο, πήρε το… λεωφορείο!

29

Έχει συμβεί τόσες φορές που πλέον δεν προκαλεί (ούτε καν δυσάρεστη) έκπληξη. Επιβάτης της προχτεσινής πτήσης Αθήνα-Κως αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και κατά την προσγείωση ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Αφού όμως περίμενε μιάμιση ώρα και ασθενοφόρο δε φαινόταν στον ορίζοντα (βρισκόταν σε άλλη διακομιδή), επιβιβάστηκε σε λεωφορείο και μετέβη στο νοσοκομείο.

Όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι, ο τοπικός τομέας του ΕΚΑΒ έχει απογυμνωθεί από προσωπικό. Οι εναπομείναντες διασώστες επαρκούν για τη στελέχωση μόλις ενός ασθενοφόρου, κι αυτό με ηρωικές προσπάθειες κι όχι για όλες τις βάρδιες. Ούτε λόγος, φυσικά, για προσωπικό για το δεύτερο όχημα που βρίσκεται μονίμως στο γκαράζ. Δεν έχει άλλωστε περάσει ούτε μήνας από ανάλογο περιστατικό, όταν σε επίσημη συνάντηση, ασθενής διακομίστηκε με… τζιπάκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει μία ακόμη λεπτομέρεια που πέρασε στα ψιλά: Το αεροδρόμιο της Κω είναι ένα από αυτά που ιδιωτικοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα, στους δε όρους «παραχώρησης» προς τη γερμανική εταιρεία Fraport αναφέρεται η υποχρέωση της τελευταίας να καλύπτει υγειονομικά το αεροδρόμιο σε 24ωρη βάση. Γιατρός, όμως, δεν υπήρχε! Τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή, μετά την προσγείωση, προσέφερε μία ειδικευόμενη γιατρός που τύγχανε να βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής, περιμένοντας την πτήση για Αθήνα.