Το τερμάτισαν… Απαιτούν «ρήτρα θανάτου» για να εγκρίνουν φάρμακο σε καρκινοπαθή!

38

Απίστευτο και όμως… μνημονιακό! Με απαράδεκτο έγγραφό του και ημερομηνία 20 Γενάρη 2017, ο ΕΟΠΥΥ απέρριψε αίτηση χορήγησης φαρμάκων σε καρκινοπαθή συμπολίτη μας, επειδή δεν είχε προσκομίσει «βεβαίωση για το προσδόκιμο επιβίωσης»! Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο: Δεν εγκρίνεται η χορήγηση ραδιοφαρμάκου, διότι δεν υπάρχει εξέταση τεστοστερόνης και ιατρική βεβαίωση για το PS κατά ECOG και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Την καταγγελία έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Οργανισμού. «Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία, η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του “απομένει” ελάχιστος χρόνος ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

ΕΟΠΥΥ

«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ.

Επίσης, τονίζει πως ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς, ενώ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κτλ.). Η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα, καταλήγει η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

ΕΝΥΠΕΚΚ

Με αφορμή το παραπάνω απαράδεκτο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

1. Με το γ’ Μνημόνιο (ν. 4336/2015, παρ. 2.5, σελ. 1020) που ψήφισαν και τα πέντε κόμματα του μνημονιακού τόξου, επικυρώθηκε ισόβιο χαράτσι 6% για όλους τους συνταξιούχους και για όλα τα είδη των συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες, επικουρικές κ.ά.).

Ειδικότερα θεσπίστηκε σε μόνιμη βάση:
α. η αύξηση 2% (από 4 σε 6%) της εισφοράς υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε 2.800.000 κύριες συντάξεις (καταβαλλόμενες και εκκρεμούσες),
β. η καταβολή, για πρώτη φορά από 1-1-2016, εισφοράς ύψους 6% υπέρ υγείας (ν. 4387/2016 άρθρο 44) σε 1.300.000 επικουρικές συντάξεις (καταβαλλόμενες και εκκρεμούσες),
γ. η επιβολή διπλής εισφοράς σε 1.300.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη,
δ. η επιβολή εισφοράς ύψους 6% στο άθροισμα των καταβαλλομένων συντάξεων, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο και
ε. η επιβολή για πρώτη φορά πολλαπλής εισφοράς υπέρ υγείας σε όσους λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη (ή συντάξεις) και έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνουν, καθώς και επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους (άρθρο 44 παρ. Α ν.4387/2016).

Η ΕΝΥΠΕΚΚ αποκαλύπτει τα συγκεκριμένα ποσά από τον προϋπολογισμό έτους 2017 (Πίνακας 3.23, σελ. 111) που αποδεικνύουν τα ανωτέρω:

ΕΟΠΥΥ

Εκτιμήσεις

2016

Προβλέψεις

2017

Έσοδα

5.538

5.252

Ασφαλιστικές εισφορές

4.391

4.323

Ρύθμιση οφειλών

125

102

Κοινωνικοί πόροι

3

3

Μεταβιβάσεις από τακτικό προϋπολογισμό

526

326

Απόδοση περιουσίας

49

49

Εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων

394

394

Λοιπά έσοδα

50

55

 

2. Με την έκδοση της υπ’αριθ. 31 εγκυκλίου του ΙΚΑ (Α/30/472/9/16-9-2016) που εξειδικεύει το άρθρο 44 του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη οριζόντια και καθολική μείωση συντάξεων από όλες όσες έχουν γίνει καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο.

Η πρωτοφανής αυτή μεταφορά εισοδήματος από τους συνταξιούχους στο κράτος -και κατ’ επέκταση στους δανειστές- δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες στον σύγχρονο κόσμο!

Όπως έχει ήδη εκτιμήσει η ΕΝΥΠΕΚΚ, 350.000.000-400.000.000 € κάθε μήνα (ετησίως πάνω από 4 διΣ!) θα αφαιρούνται από τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους εφ’ όρου ζωής για να καλύπτουν τις επιβληθείσες από τους δανειστές δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, με πρόσχημα την περίθαλψη και τη μέριμνα της υγείας τους, που όλοι γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα!

Από την άλλη πλευρά, τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν παρανόμως το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου αυτού ποσού, αντί να τα αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός σε εξώδικο που απέστειλε πρόσφατα στα πέντε μεγαλύτερα εξ αυτών (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ)!

3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές με το ισόβιο χαράτσι υπέρ υγείας που επέβαλαν σε εκατομμύρια συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ουσιαστικά φόρτωσαν το συνολικό κόστος της περίθαλψης στους ίδιους!! Όμως όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι, οι απόμαχοι της εργασίας που σήμερα στηρίζουν τα άνεργα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, κατέβαλλαν υψηλές εισφορές υπέρ ασθενείας και υγείας καθ’όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Αντιστοίχως, με τις σκληρές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2015 (άρθρο 41), η κυβέρνηση και οι δανειστές… φρόντισαν να καταβάλλουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα εισφορές υπέρ υγείας ύψους 7,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ανεξάρτητοι απασχολούμενοι εισφορές 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, προς εκπλήρωση των άνω μνημονιακών στόχων.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ergasianet.gr
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: newsit.gr