ΜΕΤΑ: Πρόταση αγώνα για ανατροπή της λιτότητας

55

To Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο συνεδρίασε στις 10 Φλεβάρη 2017, δεν κατόρθωσε να πάρει απόφαση για πανεργατική – παλλαϊκή – απάντηση στα νέα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και τους δανειστές σε βάρος των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού.

Δυστυχώς κάποιες δυνάμεις – κυρίως οι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ – επικεντρώνονται στο γεγονός της μη συγκρότησης του προεδρείου της Ε/Ε και της εκλογής προέδρου, χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα, γιατί πίσω του κρύβεται η άρνησή τους σε έναν ουσιαστικό αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, εξαιτίας και της ταύτισής τους με τα κόμματά τους, ενώ η ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ) ενοχλείται από τις τοποθετήσεις της ΑΔΕΔΥ και τις καταγγελίες της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε ανοιχτή φιλοκυβερνητική στάση.

Οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς δεν κατάφεραν να βρουν κοινό βηματισμό, είτε γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν ενδιαφέρονται για την επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος και την ενεργοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να εμφανίζεται αυτό ως η μόνη δύναμη που αγωνίζεται, είτε γιατί οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων δεν κατανοούν ότι η σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος απαιτεί ενωτική και βασανιστική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει μια δυναμική, ουσιαστική και μαζική εργατική παρέμβαση, με ΓΕΝΙΚΉ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, που σημαίνει ανάλογη προετοιμασία και απεύθυνση και στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα μνημόνια, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες, όπως πρότειναν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων για το 2017, για να μην βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής το συνδικαλιστικό κίνημα και να αντιδρά παθητικά όταν, κυβέρνηση και δανειστές, νομοθετούν σε βάρος τους στη βουλή και καλεί τα σωματεία και τις ομοσπονδίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συντονιστούν και να πιέσουν στην κατεύθυνση πανεργατικής απάντησης ενάντια στις νέες ανατροπές που σχεδιάζονται.


ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ meta-ipsili_46

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με μεγαλύτερη αφαίμαξη του ελληνικού λαού από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτά που σχεδιάζονται, τη γενίκευση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα αναμενόμενα μέτρα για τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ανάγκη να συντονίσει τη δράση του με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, τώρα που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι βιώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις του 3ου μνημονίου και φουντώνει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης εργατικών συνδικάτων, ομοσπονδιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνικών συλλογικοτήτων, σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός κέντρου αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, στη συνεδρίαση στις 10 του Φλεβάρη, αποφασίζει να υπερασπίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα παιδείας, υγείας και πρόνοιας, να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ή εκχώρησης υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες και να αγωνιστεί για την επαναφορά υπό δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο των επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων και υποδομών στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας (π.χ. νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, λιμάνια κλπ), που εκποι­ήθηκαν στο παρελθόν ή ξεπουλιούνται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό θα αγωνιστούμε για την ακύρωση των επιλογών της κυβέρνησης για την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού στο δημόσιο, καθώς και την προώθηση των νέων οργανογραμμάτων, επιλογές που στοχεύουν στην προώθηση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ευέλικτου και επιτελικού κράτους και θα επισφραγίσουν τη συρρίκνωσή του.

Θα αγωνιστούμε να μπει ένα τέρμα στη συνεχή υποχώρηση και στις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών και δημοκρατικών παροχών και δικαιωμάτων, θα παλέψουμε ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας για το εργασιακό, τις ομαδικές απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών, της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και την καθιέρωση της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, αυτοδιοίκηση, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σ’ όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

  • Ίδια εργασιακά δικαιώματα και ίδιες αμοιβές για όλους τους εργαζόμενους, συμβασιούχους και μόνιμους, στο Δημόσιο.

  • Τη μείωση του ωαρίου εργασίας – άμεσα στις 37,50 με προοπτική στις 35 ώρες την εβδομάδα – χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, για να μειωθεί η ανεργία και να ωφεληθεί και η Εργατική Τάξη, και όχι μόνο οι καπιταλιστές και το κράτος, από την γενικευμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σ’ όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.

  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και τη διασφάλισή τους για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύουν να περικοπούν μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές.

  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα στα 751€ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.

  • Την αύξηση του αφορολόγητου από τις 8.637€ που είναι σήμερα, στις 12.000€ τουλάχιστον απέναντι στη νέα μείωση που σχεδιάζεται για 5.600€ ή 3.500€.

  • Την επαναφορά όλων των συντάξεων μέχρι 1.500€ στα προ μνημονίου επίπεδα.

  • Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600,8€ (80% του βασικού μισθού) και στην καταβολή του σ’ όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση και μεταφορά σ’ όλα τα δημόσια ΜΜΜ.

  • Τη ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι και σήμερα αποπληρώνονται, είτε με τους ίδιους ετεροβαρείς όρους σύναψής τους, είτε αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Διεκδικούμε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τα επιτόκια αποπληρωμής τους και κατά περίπτωση θα «κουρεύουν», θα διαγράφουν ή θα ρυθμίζουν τον τρόπο αποπληρωμής τους, παίρνοντας υπόψη τους μισθούς των εργαζομένων, όταν επισυνάφθηκαν αυτά τα δάνεια και τους σημερινούς, αν βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανεργία, την αξία τότε των ακινήτων και τη σημερινή και μια σειρά άλλους παράγοντες κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς.

  • Διαγραφή του χρέους – Κατάργηση των μνημονίων – Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ

Το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να πρωτοστατήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, στην οργάνωση του κοινού ανυποχώρητου αγώνα υπεράσπισης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων καλώντας σε συντονισμό τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, οργανώσεις συνταξιούχων, αγρότες, επαγγελματικές ενώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημονικές ενώσεις, για την οργάνωση των απαραίτητων αγωνιστικών βημάτων (συλλαλητήρια, αποκλεισμοί, καταλήψεις, καμπάνια ενημέρωσης) για ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΜΕ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – το δεύτερο 15νθήμερο του Μάρτη – και ΠΑΛΛΑΪΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κλάδων και των Νομαρχιακών Τμημάτων, καθώς επίσης και των αγροτών που βρίσκονται για άλλη μια φορά στους δρόμους.

10 Φλεβάρη 2017


Σύνδεσμος για να κατεβάσετε το σχέδιο απόφασης του ΜΕΤΑ

docx-red