Τρικυμία στο Υπ. Υγείας για τις απολύσεις των εργολαβικών στα Νοσοκομεία

38

Κρίση πανικού φαίνεται ότι έχει κυριεύσει τα κυβερνητικά στελέχη από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μετά την αποκάλυψη που κάναμε ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στα Νοσοκομεία κινδυνεύουν να απολυθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ την Πέμπτη ο κ. Πολάκης στη συνάντηση με τα Σωματεία και τους εργολαβικούς εργαζόμενους δήλωνε αποφασισμένος να μην τροποποιήσει τη μοριοδότηση για την επιλογή των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας, ο κ. Ξανθός από την Κρήτη αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναφέροντας πως ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση με διαφοροποιημένα κριτήρια μοριοδότησης.

Η Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την κοινωνία, η οποία αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ότι η πολιτική που οδηγεί στην ανεργία τα “κόκκινα γάντια” και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δε διαφέρει πολύ από αυτή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που πέταξε στο δρόμο τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι επιλογές της, αναγκάζεται να προχωρήσει σε τρίτη τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, όμως, αρνείται να αποδεχτεί την πρόταση των συνδικάτων για υπογραφή εδώ και τώρα συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους εργολαβικούς εργαζομένους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα, επιχειρούν «από την πίσω πόρτα» να ανοίξουν ξανά το δρόμο στις εργολαβίες, υλοποιώντας κατά γράμμα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Τρόικας.  Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Ξανθός από την Κρήτη όσο και ο γ.γ. του Υπ. Υγείας κ. Γιαννόπουλος στην πρόσφατη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ, ανέφεραν ότι μετά τη λήξη των ατομικών συμβάσεων η κάλυψη των αναγκών στις υποστηρικτικές υπηρεσίες θα γίνει με εργολαβίες μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι σχεδιασμοί αυτοί επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στο σχέδιο για τους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων, δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις για σίτιση-φύλαξη-καθαριότητα. Μιλάμε λοιπόν για επιστροφή στις εργολαβίες, με το “τυράκι”  ότι στους σχετικούς διαγωνισμούς μπορούν να πάρουν μέρος και επιχειρήσεις που θα σχηματίσουν οι εργαζόμενοι.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να περιορίσει τα αιτήματα απλώς στην βελτίωση της μοριοδότησης, προκειμένου οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρίες να μη βρεθούν σήμερα στο δρόμο. Απαιτείται να θέσει δυναμικά το αίτημα για υπογραφή -τώρα- συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους εργολαβικούς εργαζομένους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα να απαιτήσει να περάσουν στο δημόσιο αυτές οι υπηρεσίες, με την σύσταση οργανικών θέσεων όχι μόνο στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες όπως τεχνική, οικονομικές, βιοϊατρική κλπ. που έχουν παραχωρηθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Υ/Γ: Η λαλίστατη κατά τα άλλα ηγεσία του ΑΡΜΑτος, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις των εργολαβικών, σιωπά εδώ και καιρό. Προφανώς “ξεπληρώνει γραμμάτια” στην πολιτική ηγεσία για τις τοποθετήσεις στελεχών και φίλων της τόσο σε θέσεις ευθύνης, όσο και στη διοίκηση νοσοκομείων και διάφορων οργανισμών.

Προηγούμενο άρθροΗ γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αριθμούς
Επόμενο άρθροΡιζοσπαστική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας: Εκλογική διακήρυξη