Πότε πληρώνει τους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ – αναλυτικά όλο το χρονοδιάγραμμα

45

«Θηλιά» στο λαιμό των συμβεβλημένων γιατρών βάζουν οι δυσβάσταχτες εισφορές του ΕΦΚΑ, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Διοίκηση του Οργανισμού έχει υποστηρίξει πως όλες οι πληρωμές, παλιές και νέες, έχουν οριστικοποιηθεί και προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος. Όσο, όμως, τα χρήματα δεν πιστώνονται στους λογαριασμούς των παρόχων, η αγωνία μπροστά στις κάθε λογής υποχρεώσεις κορυφώνεται.

Η ανάγκη επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των συμβεβλημένων γιατρών κι άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, συζητήθηκαν σε συνάντηση μεταξύ του ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και του προέδρου του Οργανισμού, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Ένωση, ο Σωτήρης Μπερσίμης διαβεβαίωσε πως:
– Είναι θέμα ημερών η πληρωμή των επισκέψεων και πράξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
– Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθεί το 10% των επισκέψεων 2012, ενώ θα ακολουθήσουν τα έτη 2013, 2014 και 2015.
– Εντός των ημερών θα δοθεί εντολή για οριστικοποίηση του επισκέψεων και πράξεων, του Οκτωβρίου 2016.
– Θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση του ΟΠΑΔ για το 10% των μηνών που υπολείπονται, καθώς και του Δεκεμβρίου του 2011.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτίμησε, επίσης, ότι τα σημειώματα clawback θα εκδοθούν εντός Μαρτίου, σημειώνοντας σχετικά ότι θα καταλογιστεί η παρακράτηση 2 μηνών του 2016 υπέρ συμψηφισμού με το clawback.

Ασαφές παραμένει ακόμη, πάντως, το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαδικασία εξόφλησης των υπόλοιπων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων, για την οποία – προς το παρόν –  προγραμματίζονται κοινές συσκέψεις με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, οι ρυθμοί εκκαθάρισης είναι σχετικά αργοί εξαιτίας του λιγοστού προσωπικού που διαθέτουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με την οριστικοποίηση τόσο των τρεχόντων λογαριασμών όσο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και των δαπανών υγειονομικού υλικού ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, λόγω ΕΦΚΑ.

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις

Στο μεταξύ, κι ενώ η διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς έχει «παγώσει», ο πρόεδρος του Οργανισμού αποκάλυψε ότι θα έρθουν προς συζήτηση δύο διαφορετικές συμβάσεις: η μία για τους οικογενειακούς γιατρούς και η άλλη για τους ειδικούς γιατρούς. Όπως διευκρίνισε ο Σ. Μπερσίμης, οι συμβάσεις αυτές θα προκύψουν κατόπιν προκήρυξης ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες κάθε περιοχής και με εισαγωγή νέων γιατρών στο σύστημα των συμβεβλημένων. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι σύντομα αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την αναδιαμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Από την πλευρά της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, επισημάνθηκε ο έντονος προβληματισμός για την οικονομική αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας των 8.000 ατομικών συμβεβλημένων ιατρείων και εργαστηρίων, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι. «Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές με υπολογισμό επί ανείσπρακτων ποσών (σχετική εξώδικη διαμαρτυρία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ επιδόθηκε στις 13/02/2017), εξανεμίζει τον βιοποριστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος και της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, η οποία καθίσταται εξαιρετικά ζημιογόνα» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έγινε ξεχωριστή αναφορά σε θέματα γραφειοκρατίας, κανόνων συνταγογράφησης και πλαισίου ραντεβού, για τα οποία ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού των τεχνολογικών εργαλείων.

ΠΗΓΗ: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, virus.com.gr