Μεγάλο συλλαλητήριο στη Ζάκυνθο για το Νοσοκομείο και τα σκουπίδια

 

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε το χθεσινό συλλαλητήριο στην πλατεία Σολωμού για να εκφραστεί η διαμαρτυρία των Ζακυνθινών αναφορικά με τα συνεχιζόμενα και άλυτα προς το παρόν προβλήματα των σκουπιδιών και του νοσοκομείου.

Μετά τις ομιλίες από τους εκπροσώπους σωματείων και φορέων ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην πλατεία.

Τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη είχαν κατεβάσει ρολά και αυτή τη φορά αποδέχτηκαν έμπρακτα την εισήγηση του Σωματείου τους για να μην λειτουργήσουν τη ώρα της κινητοποίησης και οι ιδιοκτήτες τους να κατέβουν στη συγκέντρωση. Κλειστές ήταν επίσης οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Το Δημαρχείο ήταν κλειστό και ένα τεράστιο πανώ είχε αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο από το πάνω όροφο που έγραφε «Λύση τώρα για τα σκουπίδια και το νοσοκομείο».

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να γίνει στην Αθήνα η συνάντηση που ζήτησε η διοίκηση του Εργατικού κέντρου με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, καθώς ο τελευταίος αποδέχτηκε το αίτημα και προσδιόρισε την ημερομηνία.

Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί

Η συγκέντρωση και το συλλαλητήριο οργανώθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και στο μικρό θεατράκι της πλατείας Σολωμού δόθηκε η δυνατότητα χαιρετισμών.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιλή Μπουζιάνου μίλησε για την όξυνση του προβλήματος που συνδέεται με τη δημόσια υγεία και κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα ανέφερε ότι είναι λιγοστές οι κρατήσεις για το Πάσχα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνικών σωματείων Χαράλαμπος Κολπονδίνος μίλησε για τη «Δημαρχία των σκουπιδιών» και είπε πως έτσι θα την αποκαλούμε κι έτσι θα μείνει στην ιστορία. Απατούμε να δώσει ο Δήμος οριστική λύση, άμεση και βιώσιμη, αλλά και να μην απολέσει το δικαίωμα της διαχείρισης και της ανακύκλωσης γιατί έχει κέρδος που πρέπει να επιστρέφεται στους πολίτες», είπε ο κ. Κολπονδίνος.

Τα παιχνίδια με τα θέματα της υγείας είναι απαράδεκτα και πρέπει να τελειώσουν, ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία, σημείωσε ο πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών Ν. Ποταμίτης είπε ότι οι προηγούμενες κινητοποιήσεις και η δουλειά που έγινε έπιασε τόπο. Ειδικά για τα χειρουργεία ανέφερε πως η διοίκηση του νοσοκομείου μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν επικοινωνήσει με τους εργαζομένους, ενώ ήδη έχει δοθεί κατάλογος προτάσεων.

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Φάνης Κοτσώνης είπε ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συγκέντρωση που γίνεται και ο κόσμος κατακλύζει την πλατεία. Ανέφερε πως συμμετέχουν 26 Σωματεία και φορείς και ότι συσπειρώθηκαν όλες οι ομάδες.

«Μπορούμε να σώσουμε τη Ζάκυνθο από τα συμφέροντα που την οδηγούν σε μαρασμό και αδιέξοδο. Θέτουν σε κίνδυνο το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία. Έκαναν ΧΥΤΑ το Φιόρο του Λεβάντε και πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι» είπε ο κ. Κοτσώνης.

Το λόγο πήρε ένας μικρός μαθητής, ο Διονύσης Μαρίνος ο οποίος χαιρέτησε τη συγκέντρωση και είπε πως όλοι είναι δυνατοί και θα μείνουν για να αγωνιστούν.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κωνσταντίνου στη δική του ομιλία ενημέρωσε για το αυριανό ραντεβού που κλείστηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφέρθηκε σε όσους ήλθαν στη συγκέντρωση και έχασαν το μεροκάματο που έχουν ανάγκη, ενώ ειδικά για την υγεία επανέλαβε πως ο κόσμος είναι αναγκασμένος να φεύγει εκτός Ζακύνθου και να πληρώνει για τις μετακινήσεις του, ενώ οι γυναίκες που πρέπει να γεννήσουν χρειάζονται 500 και 600 ευρώ για να πάνε σε νοσοκομεία στην Πάτρα. «Να είστε υπερήφανοι για τη συμμετοχή σας στο σημερινό συλλαλητήριο» είπε σε όλους ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Ανδρέας Κοτσώνης ευχαρίστησε το λαό για τη μεγάλη συμμετοχή του και έριξε ευθύνες στα κόμματα που με τις τακτικές τους οδήγησαν το νησί σε αυτή την κατάσταση. Ζήτησε να πάνε όλοι οι πολιτικοί στην άκρη και σημείωσε πως με τέτοιε συγκεντρώσεις νικά ο λαός.

Οι διαφωνίες

Στη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης προέκυψαν προβλήματα όταν οι ξενοδόχοι ζήτησαν να μιλήσουν και δεν τους επετράπη. Η κατάσταση οξύνθηκε, κάποιοι άρχισαν να διαμαρτύρονται δυνατά επειδή δεν τους παρέδιδαν το μικρόφωνο και τελικά έγινε μία μικρή συμπλοκή.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Χρήστος Ξένος φώναξε ότι του απομάκρυναν βίαια το μικρόφωνο και ότι, όπως στη δικτατορία, δεν τους αφήνουν να μιλήσουν. Ένας ακόμα επιχειρηματίας άρχισε να φωνάζει και τελικά ξεκίνησε η πορεία για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Τα σωματεία ήταν μπροστά με τα πανώ τους και η παραλιακή λεωφόρος κ. Λομβάρδου πλημμύρισε από το ύψος του μ. Διοικητηρίου μέχρι την Αστυνομία που έστριψαν για να ανέβουν από την Αλ. Ρώμα και να επιστρέψουν στο ίδιο σημείο.

Το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, των δασκάλων –νηπιαγωγών, των συνταξιούχων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των τεχνολόγων μηχανικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κλπ. ήταν μπροστά με τα συνθήματά τους.

Η συγκέντρωση ήταν πολύ μεγάλη με παλμό και συμμετοχή, ανάλογη με τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και μήνες στο νησί.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ermisnews.gr