Διώχνει καρκινοπαθείς το Νοσοκομείο Βόλου

51

Αδυναμία να περιθάλψει νέους ογκολογικούς ασθενείς δηλώνει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Με τα φαρμακευτικά κονδύλια του 2017 να βαίνουν ήδη προς εξάντληση από το Μάρτη, τα σχετικά περιστατικά παραπέμπονται πλέον σε άλλα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, την Παρασκευή 17/3 έγιναν συστάσεις στο μοναδικό ογκολόγο να μη βάζει στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών νέα περιστατικά ελλείψει χρημάτων! Στην άρνηση του τελευταίου να διώξει ασθενείς, ο διοικητής αποφάσισε τα σχετικά περιστατικά να παραπέμπονται στο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και αυτός να τους στέλνει σε άλλα νοσοκομεία.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο διοικητής του νοσοκομείου αιτιολόγησε την απόφαση με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ταΐσει με ένα μήλο εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Ανέφερε επίσης πως το νοσοκομείο λειτουργεί κατά 45% πάνω από τις δυνατότητές του, με έναν μόνιμο ογκολόγο, έναν επικουρικό και τέσσερις νοσηλεύτριες να εξυπηρετούν 400 περιστατικά το μήνα! Η δε προβλεπόμενη από το νέο οργανισμό ίδρυση ογκολογικής κλινικής, δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο.

Το διοικητή κάλυψε την παραμονή της εθνικής εορτής ο αν. υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η μέση φαρμακευτική δαπάνη ανά συνεδρία στο Βόλο το 2017 είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά τόσο με το 2016, όσο και με το γειτονικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σε αυτό το πλαίσιο, «όπου διαπιστωθεί άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες χωρίς καμία εξαίρεση». Ακολουθούν οι συνήθεις συγγνώμες για την ταλαιπωρία, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο, δηλ. οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας θα πρέπει να διανύουν πολλές δεκάδες (ή και εκατοντάδες) χιλιόμετρα για χημειοθεραπεία στα νοσοκομεία των όμορων νομών.

Έγκυρες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ygeionomikoi.gr, τόνισαν τα εξής:

  • Είναι επιστημονικά απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο συγκρίνει τις δαπάνες το γραφείο του κ. Πολάκη. Σύγκριση δεν μπορεί να γίνει επί της γενικής δαπάνης, αλλά επί ομοειδών περιστατικών. Εάν για παράδειγμα το Νοσοκομείο Βόλου εξυπηρετεί περισσότερες περιπτώσεις που έχουν ανάγκη φαρμάκων ανοσοθεραπείας, μελανώματα κλπ, είναι λογικό η μέση δαπάνη ανά συνεδρία να είναι υψηλότερη.
  • Ο Βόλος καλύπτει εδώ και αρκετούς μήνες ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Λάρισας λόγω υπολειτουργίας του δευτέρου. Οι ασθενείς από τη Μαγνησία θα παραπέμπονται σε ένα νοσοκομείο που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα δικά του περιστατικά;
  • Το κυριότερο, σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να διώχνονται καρκινοπαθείς από νοσοκομείο ή να εξαναγκάζονται σε εξουθενωτικές διαδρομές για να λάβουν θεραπεία.
Προηγούμενο άρθροΑμφισβητεί την Αριστοτέλους η «Θετική Φωνή»
Επόμενο άρθροΜεγάλη κινητοποίηση για τη Δημόσια Υγεία στην Πρέβεζα